RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

Всі новини

Скільки грошей Росія витрачає на армію та її утримання біля кордонів України: названі цифри

Росія витрачає щодня по 10 млн доларів на утримання, за даними голови Міноборони України Олексія Резнікова, понад 94 тисячі своїх військових біля українських кордонів та на окупованих їй територіях.

Про це повідомив капітан першого рангу, ексзаступник начальника штабу Військово-морських сил України Андрій Риженко в етері телеканалу "Дім".

"Так, це коштує серйозних грошей. Якщо прийняти за константу цифру, яку озвучив міністр оборони Резніков, — 94 тисяч військових Росії біля кордонів України — утримання такого угруповання може коштувати близько 10 млн доларів на добу", - сказав він.

Але незважаючи на цифри, порівняно зі змістом групування коаліційних сил в Афганістані, витрати невеликі.

"На піку цієї операції у 2011-2012 році угруповання у 120 тис. військових коштувало майже третину мільярда на добу. Тобто утримання військ біля українських кордонів для Росії не таке дороге", - пояснив Риженко.

За його даними, у Росії на одного військового припадає 100 тисяч доларів, що у шість разів більше, ніж на одного українського військового. Це може стати додатковим психологічним впливом на українців.

"І це кошти на все: на підготовку, на техніку, на все. І ось цей фактор дає змогу використовувати ці маневри вздовж кордону з метою впливу, зокрема на населення. І у такій позиції постійного впливу ми перебуваємо з 2014 року. Але 7 років тому військ було набагато менше. А впродовж цього часу сформовані цілі армії неподалік наших кордонів. Ось буквально два тижні тому було відкрито контрольний пункт 20-ї армії у місті Вороніж" , - зазначив експерт.

Риженко заявив, що російська армія нарощує власний бойовий потенціал, створюючи об'єднані війська із різними видами збройних сил біля українських кордонів. Водночас у російських ЗМІ Україна – агресор, а не сама РФ, що вона нібито "готова нападати на Донбас".

Нагадаємо, американська розвідка представила супутникові знімки прикордонних з Україною районів, а також районів окупованого Криму, в які Росія перекидає війська і важку техніку для можливого повномасштабного вторгнення.

Читайте також матеріал "Апострофа": Запах пороху: навіщо навколо України нагнітається напруженість