RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Доля України висить на волосині: НАТО та Росія готуються до критично важливих переговорів

У Європі стартуває знаковий тиждень дипломатії, в рамках якого дипломати США та Росії можуть вирішити долю України.

Про це пише видання The Guardian.

Журналісти у своєму матеріалі зазначають, що зараз доля України "висить на волосині" і все вирішуватиметься під час переговорів, які відбудуться у Женеві 10 січня.

Представники США та Росії на зустрічі обговорять взаємні гарантії безпеки, висунуті МЗС РФ, у яких йдеться про нерозширення НАТО за рахунок України.

"У російських проектах є речі, на які ми ніколи не погодимося. Не Росія, наприклад, вирішує за інші країни, з ким вони можуть бути союзниками", - запевнив високопосадовець Білого дому напередодні переговорів.

Під час зустрічі, як стверджують інсайдери, Вашингтон може обговорити з Москвою питання щодо обмежень на взаємне розміщення ракет у Європі та проведення військових навчань.

США на переговорах у Женеві представлятиме заступник глави Держдепу Венді Шерман, а Росію - заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков. На зустрічі також будуть присутні високопосадовці обох країн з військової сфери.

За даними The Guardian, Венді Шерман у Женеві озвучить обмеження, з якими зіткнеться РФ у разі повномасштабного вторгнення в Україну. Країни Заходу, якщо відбудеться ескалація, готові відключити Москву від системи SWIFT та позбавити росіян можливості купувати іноземні технології.

Вже в середу, 12 січня, переговорні групи відправляться до Брюсселя, де відбудеться засідання Ради Росія-НАТО за участю представників усіх країн-членів Альянсу. Наступного дня, 13 січня, заплановано переговори у рамках постійної ради ОБСЄ під головуванням Польщі.

Раніше ми розповідали, що Росія може зірвати переговори зі США щодо України.