RU  UA  EN

Вівторок, 1 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

1 жовтня

Всі новини

Москва хоче продовження війни: у США розповіли, чому Росія не виконує Мінські угоди

Україна зробила практично все, що могла для виконання Мінських домовленостей, тоді як Росія окупує нашу територію. Саме Москва, а не Київ, не виконує Мінські угоди та хоче продовження війни.

Таку думку "Апострофу" висловив колишній Спеціальний представник США у переговорах щодо України (2017-2019 роки) Курт Волкер.

На його думку, інформація про те, що адміністрація Джо Байдена нібито наполягає на виконанні Україною політичної частини Мінська, незважаючи на те, що це дестабілізує політичну обстановку в Україні, не відповідає дійсності.

"Думаю, тут маємо справу з "припущенням про припущення", тобто постановка питання є надто теоретичною. Варто сказати, що Україна зробила практично все, що могла для виконання Мінських домовленостей у той час, як Росія окупує її територію. Неможливо говорити про амністію, вибори, впровадження особливого статусу, поки окупація триває. Поки що вами зроблено стільки, скільки це можливо в нинішніх умовах", - зазначив Курт Волкер.

Він додав, що поки що не бачить тиску на Україну, щоб змусити її робити більше, тоді як Росія не зробила нічого. Виходячи з цього, за його словами, навряд чи можливий розвиток внутрішньополітичної нестабільності в Україні.

"Думаю, українці єдині в питанні територіальної цілісності своєї держави, прагнуть зробити для досягнення миру все що можуть, одночасно наполягаючи на виведенні російських військ з окупованих територій, припиненні підтримки Кремлем незаконних збройних формувань на Донбасі та стійкому припиненні вогню, на що Москва погодилася, але ніколи не виконувала", - сказав Курт Волкер.

На запитання, чи бачить він якісь альтернативи Мінським домовленостям, екс-спецпредставник США по Україні відповів, що головна проблема в тому, чи Росія хоче закінчити війну. Зараз вона демонструє протилежні наміри.

"Якщо вона зробить це - тобто виведе війська, повністю нормалізує обстановку - тоді будь-які формати можуть бути використані, щоб обговорити фінальні умови світу. Це можуть бути двосторонні переговори, "Мінськ", Нормандський формат - що завгодно, але все починається з рішення Росії закінчити війну, зараз бачимо зворотне: Москва хоче її продовження", - констатував Курт Волкер.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Україна виконала по "Мінську" все, що могла – Курт Волкер.