RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Засідання РНБО у Харкові: головні тези брифінгу Данилова

У п'ятницю, 11 лютого, у Харкові відбулося виїзне засідання Ради національної безпеки та оборони під головуванням президента України Володимира Зеленського, за результатами якого відбувся брифінг.

"Апостроф" зібрав найважливіше з промови секретаря РНБО Олексія Данилова.

Вторгнення Росії до України

Про санкції проти РФ: "Наші партнери допомагають нам, і допомога буде продовжуватися. Їхня заява – санкції проти РФ будуть, як тільки Росія знову рушить на нашу територію".

Про захист Харкова: "Харків обов'язково буде захищено у разі російської навали. Мені тільки не зрозуміло, навіщо росіянам ці клопоти під назвою "Наша країна". Нам чуже не потрібно, але й своє не віддаватимемо. Вони знають, що ми воюватимемо за своє... Наші чоловіки та жінки захищатимуть нашу країну, сил та коштів сьогодні достатньо”.

Про Луганську та Донецьку області: "Україна не буде силою забирати Донецьку та Луганську область через побоювання масової загибелі населення".

Про відключення інтернету та мобільного зв'язку: "У разі вторгнення РФ зв'язок відключати не будуть. Ми працюємо над тим, щоб жодного вторгнення не було".

Стратегія морської безпеки

На засіданні обговорили ситуацію в акваторії Чорного та Азовського морів. З останнього питання заслухали голову Державної прикордонної служби та командувача ВМС України.

"У нас на сьогодні є вільний доступ до всіх портів на Азовському та Чорному морях. У нас є застереження щодо корабля, який везе нам вугілля. Але на сьогодні таких проблем немає. Якщо вони будуть, наші партнери нас проінформують", – зазначив Данилов.

"Ми отримали частину кораблів та отримаємо ще. Це військові обладнані кораблі", - сказав секретар РНБО про військову допомогу.

Санкції проти телеканалу "НАШ" і не лише

Також РНБО запровадила санкції проти телеканалу "Наш". Які саме санкції запроваджено і чи буде закрито телеканал - поки що неясно.

"Санкції проти телеканалу "Наш" запроваджуються на основі відповідних документів за поданням СБУ", - сказав Данилов.

Санкції запроваджено строком на 5 років, вони торкаються компанії "Наша Прага", ТОВ "Наш 24", ТОВ "Наш 365" та ще однієї компанії, зареєстрованої на Кіпрі.

На той же строк РНБО запровадила санкції проти будівельної компанії "Лібертон Стар" та транслятора російських телеканалів "Вітрина ТВ".

Про "Лібертон Стар: "Вона була зареєстрована у місті Одеса, але змінила місце реєстрації на місто Київ. Змінила назву. Ми вдруге проти цієї компанії ввели санкції".

Про "Вітрина ТВ": "Вона надає послуги з трансляції російських телеканалів, які заблоковані в нашій країні. Санкції введено строком на 5 років".

Upd. Приблизно через годину після закінчення засідання телеканал "Наш" заблокували всі оператори кабельного телебачення.

Територіальна оборона

Особливу увагу Данилов приділив питанням територіальної оборони.

"Прийнято протокольне доручення, максимально збільшити кількість наших військових у територіальній обороні. Поставлене завдання – кількість тероборони має досягати 2 млн громадян", – заявив він.

Нагадаємо, закриття медіа неодноразово вимагали протестувальники через поширення російської пропаганди. Вони влаштовували мітинги біля будівлі телеканалу, оскільки в ефірах “Нашого” неодноразово звучали скандальні заяви та висловлювання, що суперечать українській політиці.