RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Прямих переговорів із Донецьком та Луганськом не буде: Зеленський назвав причину

Прямих переговорів між Україною та представниками самопроголошених "республік Донбасу" не буде, оскільки вони не є суб'єктами.

Про це заявив в інтерв'ю "РБК-Україна" президент Володимир Зеленський.

"Це безглуздо. Просто вони нічого не вирішують. Навіщо на це витрачати час? Вони можуть стрільнути, і в дитячий садок влучити, в школу... Ось це вони вирішують", - пояснив Зеленський.

На запитання журналіста про те, чи вони вирішують хоч якісь політичні питання, Зеленський відповів, що не вирішують. За його словами, це видно з того, як проходять засідання так званих "мінських" груп. Щоразу, як що-небудь зробити, представники ОРДЛО радяться з Москвою.

"Вони можуть сказати "так", а потім "ні". Напевно, вони запитують дозволу. Але вони фактично і юридично не суб'єкт. Я президент України, чому я маю сідати з бойовиками за стіл переговорів?", - заявив Зеленський.

За словами президента, переговори з бойовиками можуть здійснюватись лише представниками українських спецслужб. Як приклад – під час вирішення питань щодо обміну полоненими.

"Це я розумію і приймаю. Треба забрати людей – немає питань. Я розумію, де ці люди знаходяться, хто їх охороняє і у кого їх потрібно забрати. Тут немає упереджень", - наголосив президент і ще раз додав, що вирішення політичних питань можливе лише з Росією.

"І тому Росія порушує питання про те, щоб виставити їх суб'єктами. Але насправді це неможливо, це затягування процесу. Росіяни знають, що ми не хочемо з ними розмовляти, бо вони нічого не вирішують. А навіщо ви нам когось відправляєте посередниками? Давайте говорити з вами – у нас немає упереджень щодо вас", - резюмував Зеленський.

Раніше ми також повідомляли про те, що Зеленський розповів про спроби зателефонувати Путіну. При цьому президент заявив, що країна готова до переговорів з Росією, використовуючи різні формати.