RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Надзвичайний стан, призов резервістів та армія РФ на Донбасі: всі останні новини щодо подій в Україні

Президент Росії Володимир Путін 22 лютого заявив, що його країна визнає "кордону" т.зв. "Л/ДНР", йдеться про адмінкордони Донецької та Луганської областей України. Після цього Рада федерацій схвалила пропозицію глави РФ щодо використання військ на окупованій частині Донбасу. Також були звернення президента США Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського, які жорстко розкритикували дії РФ.

"Апостроф" стежить за подіями в онлайн-режимі.

24 лютого

03:00 Західні ЗМІ повідомляють про можливе вторгнення РФ в Україну о 4 ранку. Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що до ранку четверга війська РФ почнуть "щось схоже на повномасштабне вторгнення" в Україну. При цьому заявляє, що великого конфлікту ще можна уникнути.

02:10 Росіяни виходять на одиночні пікети проти розв'язування війни в Україні.

02:03 Хакери знову "поклали" сайти українських органів влади – Кабміну, СБУ та МЗС.

01:55 Злітно-посадкові смуги міжнародних аеропортів Харкова, Дніпра та Запоріжжя заблоковані тягачами, щоб запобігти можливій посадці ворожих літаків із десантом. Також до закриття готують аеропорт у Херсоні.

01:40 Росія закриває кілька ділянок повітряного простору для цивільних літаків уздовж українського кордону до 18 травня.

01:20 Влада Берліна підсвітила Бранденбурзькі ворота - одну з головних пам'яток міста - у синьо-жовті кольори на знак солідарності з Україною.

01:15 Американські безпілотники активно моніторять повітряну ситуацію в Україні та на її кордонах.

01:10 Папа Франциск заявив про російську агресію в Україні: "Я молюся за те, щоб усі сторони утрималися від будь-яких дій, які провокують ще більші страждання населення, дестабілізують співіснування між народами і дискредитують міжнародне право".

01:00 Президент Володимир Зеленський звернувся до росіян, заявивши, що одна провокація, одна іскра може спалити весь світ, а один крок може стати початком великої війни.


00:40 Донецькі паблики повідомляють, що ВКС Росії підняли в повітря ланку Іл-22ПП (постановник перешкод та попутної розвідки), здатних вести радіоелектронне придушення будь-яких цілей, виводити з ладу супутники, які забезпечують навігацію та радіозв'язок.

Є підстави вважати, що найближчими кількома годинами щось готується.

00:35 По всій т.зв. "ДНР" впав мобільний зв'язок - заглушили "Фенікс" та МТС, але інтернет поки що є. О 00:37 стало відомо, що з'вязок поновився.

00:32 У Харкові та Дніпрі тимчасово закрили аеропорти, до ранку 24 лютого. Заплановані рейси скасовано.

00:30 Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна ініціювала термінове засідання Радбезу ООН у зв'язку зі зверненням російських окупаційних адміністрацій у Донецьку та Луганську до Росії із запитом про надання військової підтримки, що є подальшою ескалацією безпекової ситуації.

00:25 Зеленський повідомив, що Україна отримає від Франції засоби індивідуального захисту та системи розмінування.

00:15 Голова кабміну Фінляндії Санна Марін заявила, що загроза великої війни в Європі зараз реальніша, аніж будь-коли за довгі роки. Дії РФ матимуть довгострокові наслідки на двосторонні відносини між Росією та Фінляндією. І якщо гостро постає питання національної безпеки, Фінляндія готова подати заявку на вступ до НАТО.

00:10 Окупанти розсилають студентам т.зв. "ДНР" повістки в армію, в яких сказано, що треба взяти документи, білизну та пайок на два дні.


23 лютого

23:50 У Кременчуці Полтавської області біля річкового вокзалу патрульні затримали підозрілий автомобіль Тойота, обладнаний системою, яка може використовуватися для наведення ракет.


23:30 Глави американської та європейської дипломатії Блінкен і Боррель провели переговори, в ході яких зійшлися на думці, що Росія заплатила ще більшу ціну за будь-яке подальше вторгнення в Україні.

23:30 Главы американской и европейской дипломатии Блинкен и Боррель провели переговоры, в ходе которых сошлись на мнении, что Россия заплатит еще более высокую цену за любое дальнейшее вторжение в Украину.

23:15 Колона російського спецназу в Ростовській області.

22:55 Ватажки "ДНР" та "ЛНР" звернулися до Путіна по допомогу нібито у відбитті агресії ЗСУ.

22:50 За даними ГУР МОУ, на заводі "Титан" в окупованому Криму (Армянськ) плануються ймовірні провокації, не виключається теракт чи хімічна диверсія з метою звинувачення української сторони. Сьогодні о 20-й годині всіх працівників, близько 50 осіб, евакуювали.

22:30 В окупованому Криму помічено 7-кілометрову колону російської армії, яка рухається у напрямку Армянська на півночі півострова.

22:20 За 10 кілометрів від українського кордону засікли 220-мм РСЗВ БМ-27 "Ураган".

21:50 Рада запровадила режим надзвичайного стану в Україні. "За" проголосували 335 народних депутатів.

21:40 Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що ситуація в Україні є непростою, але повністю контрольованою.

"Без внутрішньої дестабілізації захоплення нашої країни - неможливе", - наголосив він.


21:05 Президент США Джо Байден доручив своїй адміністрації ввести санкції щодо Nord Stream 2 AG та її посадових осіб. "Ці кроки - ще одна частина нашого початкового траншу санкцій у відповідь на дії Росії в Україні", - заявив американський лідер.

20:45 Главарь т.наз. "ДНР" Денис Пушилін зажадав від ВСУ, щоб українські військові добровільно покинули "територію ДНР", а також вивезли свою зброю.

20:20 Адміністрація президента Джо Байдена проінформувала Зеленського про те, що розвідка оцінює, що Росія готує повномасштабне вторгнення в Україну протягом найближчих 48 годин, про це з посиланням на розвідку США повідомляє Newsweek.

20:00 Командувач Силами тероборони ЗСУ Юрій Галушкін заявив, що понад 14000 резервістів територіальної оборони будуть призвані на збори на 30 днів.

19:35 Reuters повідомляє, що з боку російського кордону у напрямку Донецька рухаються дві колони військової техніки.

18:35 Окупанти знову обстріляли Щастя Луганської області:


18:10 У Краматорську Донецької області відбувається мітинг проти російської агресії:

17:30 Продовжують з'являтися відео з російською військовою технікою/ Це Серетине Білгородської області. Населений пункт знаходиться в 37 кілометрах на захід від Білгорода, і в 22 км (по прямій) від кордону Харківської області.

16:10 Україна може запровадити візовий режим Росією, однак це рішення залежатиме від подальших кроків Москви.

15:42 Президент України Володимир Зеленський заявив, що за підсумками сьогоднішніх переговорів підписав із президентами Польщі та Литви заяву про підтримку надання Україні статусу країни – кандидата у члени ЄС.

15:28 Дуда: Сподіваємось, що війна не спалахне. Закликаємо Путіна, щоб вони утрималися.

15:02 Тим часом... Ціна газу в Європі перевищила позначку $1000 за кубометр

14:52 Ситуація продовжує розпалюватися. На кордоні з Україною помічені ударні вертольоти та колони військової техніки

14:42 Посольство РФ в Україні спустило прапори, - Reuters

14:23

14:17 Шмигаль: Бюджет для армії теж рекордний, але ми далі його збільшуватимемо.

14:05 Великобританія надасть Україні кредитні гарантії на 500 мільйонів доларів

13:59 Верховна Рада одноголосно дозволила Кабміну протягом трьох місяців перерозподіляти кошти з будь-якої статті держбюджету на захист та оборону.

13:50 Позачергове засідання Верховної Ради щодо запровадження надзвичайного стану відбудеться сьогодні о 17:00.

До цього депутати працюватимуть у комітетах.

13:25 В усіх диппредставництвах Росії в Україні розпочалася евакуація персоналу, пишуть ЗМІ.

13:14

12:52 Голосування Ради за введення надзвичайного стану щодо України має відбутися орієнтовно о 13:20, повідомляє нардеп Желєзняк.

12:44

12:35 Росія нарощує війська на кордоні з Харківською областю – СБУ

12:25 Данилов про ядерну зброю:

Президент не говорив про розробку ядерної зброї, він звертав увагу тих, хто підписався на Будапештський меморандум. Про те, що ми збираємося робити ядерну зброю, я ніде не бачив.

12:16 Данилов: на всій території України, крім Донецької та Луганської областей, буде введено надзвичайний стан. Рішення має затвердити Верховна Рада.

12:02 Заходи щодо запровадження надзвичайного стану згідно з указом президента:

1. Особливий режим в'їзду та виїзду, обмеження свободи пересування

2. Обмеження руху та огляд транспортних засобів

3. Посилення охорони громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення

4. Заборона проведення зборів, мітингів, демонстрацій, спортивних та інших масових заходів

5. Введення комендантської години

6. Перевірка документів у громадян, у необхідних випадках – особистий огляд, огляд речей, автомобілів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла

7. Обмеження продажу зброї, спиртних напоїв

8. Вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної та холодної зброї та боєприпасів; у підприємств – навчальної військової техніки, вибухових, радіоактивних речовин

9. Регулювання роботи цивільних теле- та радіопрограм.

11:45 У регіонах України, які межують з РФ та Білоруссю, вводяться додаткові тимчасові режимні обмеження. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України у Facebook.

Буде заборонено:

Перебувати на прикордонній території у нічний час

Виходити на будь-яких плавзасобах з пунктів базування

Пересування транспорту (крім військового, силових структур, агротехніки) дорогами, які відсутні у реєстрі автомобільних доріг та ведуть до державного кордону.

10:02 Нацполіція збільшить чисельність поліцейських на Донеччині

9:46 Магазини зброї повідомляють, що люди скуповують зброю. Важливо, що наші люди скуповують не гречку, а зброю, - заступник голови Нацполіції Фацевич

9:39 Австралія ввела санкції проти РФ через визнання "Л/ДНР"

9:25 МЗС КНР виступили проти будь-яких односторонніх обмежень, у відповідь на питання про те, чи збирається Пекін запроваджувати санкції проти РФ у зв'язку із ситуацією на Донбасі.

9:14 Ми очікуємо на повномасштабне вторгнення в Україну — глава МЗС Великобританії Трас

9:01 Адміністрація президента Південної Кореї заявляє, що веде переговори зі США щодо санкцій проти Росії у зв'язку з українською кризою

8:58 "Такого питання немає на порядку денному": Прес-секретар МЗС Вірменії Ваан Унанян – на питання щодо можливості визнання Вірменією "ДНР та ЛНР"

8:30

8:24 Європейський Союз погодив список санкцій проти Росії. До нього включили керівника телеканалу RT Маргариту Сімоньян та телеведучого Володимира Соловйова.

8:14 У ВР внесли новий Проект Постанови "про оголошення військового стану на території Донецької та Луганської областей, припинення транспортного сполучення з Російською Федерацією та закриття державного кордону з Республікою Білорусь та Російською Федерацією".

7:05 Україна отримала чергову військову підтримку Канади. Прибув другий літак із летальною зброєю.

6:38 Українська розвідка має дані, що Росія не планує зупинятися на Донбасі та хоче продовжувати військову ескалацію далі. Насамперед у зоні ризику знаходяться Харків, Херсон та Київ, як сказали представники розвідки.

6:30 Канада оголосила про нові санкції проти Росії у відповідь на визнання Росією "ЛДНР" та введення військ до ОРДЛО. Прем'єр-міністр Джастін Трюдо також заявив, що направляє до 460 додаткових військовослужбовців до Латвії та прилеглих регіонів для підтримки НАТО.

6:24 Україна має два плани, щоб зупинити російське вторгнення. Про це у вівторок, 22 лютого, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив на брифінге за підсумками зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.