RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Що сказав Байден на зустрічі у Польщі: головні тези

Україна та Сполучені Штати Америки провели перші переговори у форматі 2+2. Міністри двох країн та президента США Джо Байдена обговорили російське вторгнення в Україну. Представники Штатів заявили, що продовжуватимуть надавати та посилювати підтримку Україні.

"Апостроф" зібрав основні тези міністрів України та США, а також Джо Байдена.

Були обговорені поточні питання та співпрацю у політичному та оборонному напрямах між Києвом та Вашингтоном із головою Пентагону Ллойдом Остіном та держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

За словами Дмитра Кулеби, Штати мають чітке розуміння того, що війна Росії проти України – це війна тиранії проти всього світу. Президент США заявив, що події в Україні змінять 21 століття. Спільними зусиллями будуь досягати того, щоб ці зміни були на користь України, на користь вільного світу.

"США непохитно будуть з Україною абсолютно у всьому до нашої перемоги, ніщо не змусить Штати відволіктися від України та послабити підтримку, навпаки, буде лише посилення", – розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Сторони обговорили також подальші зусилля щодо допомоги Україні у захисті своєї території. Обговорювалися поточні дії Штатів із залучення президента РФ Володимира Путіна до відповідальності за жорстоку агресію Росії. Порушили питання запровадження подальших санкцій США та західних урядів проти РФ.

Під час зустрічі з польським колегою Анджеєм Дудою Байден заявив, що США розглядають п'яту статтю НАТО як “священне зобов'язання”. За його словами, зберігати єдність важливо, оскільки Путін розраховував поділити країни НАТО своїм широкомасштабним вторгненням в Україну.

“Єдиний найважливіший момент у цьому світі, що змінюється, полягає в тому, щоб НАТО залишалася абсолютно, повністю-єдиною. У наших поглядах не повинно бути розбіжностей. Що б ми не робили, ми робимо в унісон, і всі йдуть разом", - сказав американський лідер.

Нагадаємо, президент США прибув до Польщі у прагненні продемонструвати підтримку України. Візит проходить у межах його екстреної місії щодо зміцнення оборони НАТО після жорстокого вторгнення російських окупантів на українську територію. Байден під час відвідання дислокованих у Польщі військових із 82-ї дивізії запросто спілкувався з бійцями, сидів з ними за одним обіднім столом та їв піцу.