RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

ЗСУ ведуть бої за Херсон: хроніка подій війни 5 квітня

Війна українського народу проти російських військ триває вже 41-й день. Окупанти продовжують зазнавати великих втрат. Після масових розстрілів мирних людей у Бучі, кадри яких шокували весь світ, стало відомо про звірства росіян у районі Конотопа.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 4 квітня

_____________________________________________________

23:55. як би не лютували фашисти – все буде Україна, і ми обов'язково переможемо у цій війні.

23:53. відео-дайджест 41-го дня війни

23:49. про жахи у Бородянці розповів голова місцевої ОТГ Георгій Єрко.

23:31. у Харкові вибухи не припиняються

23:14. британський прем'єр Борис Джонсон звернувся до росіян російською. Тільки ці істоти його навряд чи почують

23:13. тим часом, ЗСУ ведуть проти окупантів важкі бої на підступах до Херсону. Про це розповів депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

23:08. на Вінниччині вибух пролунав у районі Козятина, а на Львівщині - поблизу Радехова.

23:07. бійці білоруського батальйону ім Кастуся Калиновського допомогли собаці Нессі породи хаскі знайти її господаря у Бучі. Давайте разом подивимося момент щасливого возз'єднання.

22:56. також вибухи чути у Харкові і Луцьку

22:53. вибухи у Києві - працює ППО. Також вибухи у Львові - ППО. А от мешканці Дніпра з вікон бачать Зарево. Можливо це наслідки ракетних ударів по області.

22:45. відбулося засідання Ради безпеки ООН - і жодних рішень по Росії. При цьому генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що ніколи не забуде фотографій із зображеннями загиблих мешканців Бучі. І все.

Ще Гутерріш зазначив, що вважає своїм обов'язком привернути увагу Радбезу ООН до серйозних наслідків війни в Україні для світової економіки через удар по сільському господарству країни.

22:40. вибухи у Синельниковому під Дніпром та у Львівській області.

22:38. Дніпро та Львів - робота ППО

22:37. вибухи чути у Дніпрі, Новомосковську, Львові та Одесі

22:35. повітряна тривога майже по всій країні

22:14. у Білорусі місцеві мешканці помітили виліт двох винищувачів з аеродрому у Барановичах.

22:05. Google денацифікував сайт міноборони (мінагресії) рф. Нацисти з роскомнагляду одразу заявили про необхідність повернути сайт. Та Google навіть не відреагував на крик нелюдів.

21:21. на Чорнобильську АЕС прибули підрозділи Національної гвардії України. Вони взяли станцію під охорону

20:01. сьогодні нові санкції запровадять і Штати. Вони включатимуть заборону на всі інвестиції в рф і посилення заходів щодо фінансових інститутів росії.

19:57. ключові тези з виступу Зеленського в ООН:

- постійний член Ради безпеки ООН руйнує внутрішню єдність держав. Руйнує державні кордони. Заперечує право більш ніж десятка народів на двох континентах на самовизначення і самостійне державне життя. Це необхідно припинити;

- росіяни звинувачуватимуть всіх, тільки б виправдати себе. Але. Зараз 2022 рік. Є безперечні докази. Є супутникові знімки. Є можливість провести повне, прозоре розслідування. Саме в цьому ми зацікавлені. Впевнений, в цьому має бути зацікавлена і кожна держава в системі ООН;

- ми маємо справу з державою, яка перетворює право вето у Раді безпеки ООН на право смерті. Яка підриває всю архітектуру глобальної безпеки. Якщо це продовжиться, то фіналом буде те, що кожна з держав зможе розраховувати лише на силу зброї, щоб гарантувати собі безпеку, а не на міжнародне право і міжнародні інституції. ООН можна буде просто закрити;

- як це зупинити? Негайно притягувати російських військових і тих, хто віддав їм накази, до відповідальності за воєнні злочини на території України;

- сьогодні саме час трансформувати систему, стрижнем якої є ООН. Щоб це зробити, пропонуємо скликати глобальну конференцію. І ми просимо зробити це вже у мирному Києві – для того, щоб визначитись. Як будемо реформувати світову систему безпеки;

- зараз ми потребуємо рішень від Ради безпеки. Якщо ви не знаєте, як ухвалити це рішення, то ви можете зробити дві речі. Або – усунути росію як агресора і джерело війни від блокування рішень щодо її ж агресії, її ж війни. І тоді зробити все, що може встановити мир. Або – покажіть, як можна переформатуватись. Або – якщо ваш чинний формат безальтернативний, і виходу просто немає, то далі лише саморозпуск.

19:30. на Донеччині ЗСУ розбили танкову колону окупантів

19:21 у вівторок, 5 квітня, відбувається засідання Ради безпеки ООН, в рамках якого обговорюють масові вбивства у Бучі Київської області. У режимі онлайн-вмикання на засіданні виступив президент України Володимир Зеленський.

За словами українського лідера, зараз головне – перетворити систему ООН. Для цього він запропонував провести конференцію у Києві та обговорити, як реформувати систему безпеки у світі.

"На конференції ми поговоримо як гарантувати межі та недоторканність держав, як підкріпити міжнародне право.

Але якщо ви не знаєте, як прийняти рішення, у вас є 2 шляхи - або усунути росію як джерело війни, щоб росія не блокувала рішення, пов'язані з її власною агресією, і тоді ми зробимо все, щоби встановився мир. Другий варіант - самоусуньтесь. Якщо крім розмов ви ні на що не здатні, іншого варіанту не залишається. Україні потрібен мир, Європі потрібен мир, всьому світу потрібен мир", - зазначив він.

18:29 Бєлгород, чергові постріли - ЗМІ. Чекаємо на подробиці

18:12 у Бучі після визволення залишилося лише 3700 людей. Про це заявив міський голова Анатолій Федорук у ефірі телемарафону.

Водночас, мер поки не радить повертатися до міста громадянським громадянам – продовжуються роботи з розмінування.

У 2021 році населення Бучі оцінювалося у 30 тисяч людей.

17:57 у Бєлгороді почали цькувати голубів.

Перехожий помітив, що птахи клюють якусь суміш і майже одразу вмирають. Мертві птахи валяються біля будинків і на тротуарах, і на газонах.

Надивляться новин та йдуть убивати безневинних птахів. Які ж тугі...

17:47 на засіданні Ради безпеки ООН розпочався виступ Зеленського.

17:16 президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель цього тижня прибудуть до Києва. Про це повідомив речник Єврокомісії Ерік Мамер.

16:33 новий пакет санкцій ЄС проти росії ухвалено!

Він забороняє:

▪️ експорт у росію напівпровідників, машин та транспортного обладнання на суму €10 мільярдів;

▪ будь-які транзакції з чотирма ключовими російськими банками, включаючи ВТБ;

▪️ російським судам заходити до портів Євросоюзу;

▪ імпорт з рф низки товарів та сировини на кшталт деревини, насіння, морепродуктів та алкоголю;

▪ Участь російських компаній у європейських публічних закупівлях та позбавлення російських державних установ фінансової підтримки з боку ЄС.

Крім цього, ЄС запровадив вугільне ембарго проти росії, яке коштуватиме рф 4 млрд євро щорічно. У ЄС заявляють, що також працюють над додатковими санкціями, зокрема щодо імпорту нафти.

16:09 повітряна тривога у більшості областей

15:40 генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс надає Україні підтримку, однак вона має сама визначати умови миру з рф.

Столтенберг по суті повторив заяву прес-секретарки Білого дому Джен Псакі. На противагу заявам прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона, який вважає, що мирна угода з росією має бути підписана, коли Україна матиме максимально сильну позицію.

Столтенберг також заявив, що НАТО надає військову підтримку Україні в тому обсязі, який не призведе до повномасштабної війни між ядерними державами.

15:15 Рамазан Біттіров з Тирниауза, Кабардіно-Балкарія. Закінчив академію фсб. Зі своєю розвідгрупою був у багатьох окупованих росією місцях. Але візит у Запорізьку область остаточно поклав край "подорожам" його та групи.

15:00 Українські десантники з ПТРК "Стугна" збивають найновіший російський ударний вертоліт Ка-52:

14:18 Мер окупованого Херсона Ігор Колихаєв розповів, що росіянам "доброзичливці" повністю злили базу даних на всіх активістів, що перебували в місті: "У них опинилися особисті справи на кожного мого профільного заступника, інформація умовно від родоводу дружини до прізвиська улюбленої собачки. Те саме стосується тероборони та херсонських учасників бойових дій, які були в Донецьку та Луганську, дані про те, де вони живуть і чим володіють".

Колихаєв уточнив, що російські окупанти зараз ходять до будинків активістів і військових і мародерять там: Мародерять у будинках. Зараз повністю тут знаходиться росгвардія, фсб, які "обробляють" активістів, "працюють" з АТОшниками. Вони знають про всіх від початку до кінця. Тому я не можу зрозуміти, як саме знищувалися бази даних при виході з міста СБУ і поліції. Тобто можна показово спалювати особисті справи, але залишити при цьому серверні диски".

14:10 країни Європи надсилають російських дипломатів зі своїх країн:

  • Італія надіслала 30;
  • Швеція – 3;
  • Данія – 15;
  • Німеччина – 40;
  • Франція - 35.

13:24 ЗСУ вперше використали потужні ворожі ТОС-1А "Сонцепік" проти окупантів. Сталося це на Ізюмському напрямі.

13:15 Українці перерахували на потреби армії 235 мільйонів гривень через програму "Дія". До збору коштів приєдналося 230 тисяч українців. Завдяки пожертвуванням користувачів фонд "Повернись живим" передав українським бійцям 600 технічних засобів та обладнання. Серед них – джерела живлення, засоби зв'язку, планшети, накопичувачі, квадрокоптери, ноутбуки, тепловізори, генератори, пікап та інше.

13:10 як заявив офіційний представник Єврокомісії, президент Урсула фон дер Ляєн та голова європейської дипломатії Жозеп Боррель цього тижня відвідають Київ, щоб зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським.

12:55 у понеділок російські війська завдали 54 ударів по Харківській області та місту Харкову, 6 людей загинули, 8 отримали поранення.

12:52 на відео, знятому з дрону 3 березня у Бучі, російська БМД кілька разів стріляє у бік мирної людини.

12:21 мер Бучі Анатолій Федорук закликав комунальників, медиків, соціальних працівників повернутись до міста.

12:00 в Ірпені біля Державного податкового університету готують теплу їжу та роздають людям.

11:55 російські війська вночі завдали ракетного удару по Краматорську, зруйновано загальноосвітню школу № 15.

11:30 російські окупанти влучили у цистерну з азотною кислотою у Рубіжному, повідомляє голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. Людей просять не виходити з укриття, а у приміщеннях закривати двері та вікна.

11:05 Зеленський: "Що стосується Криму, то я подивився б, у якій точці ми знаходимося і які у нас можливості повернути Крим не дипломатичним шляхом. Потім я відповів би собі, а що ще можливо. 10 – 15 років переговорів з питань Криму – це певний формат пропозицій з боку України. Думаю, десь стільки ж відсотків, що росія на це погодиться”.

10:47 Зеленський вважає, що навіть після трагічних подій у Бучі необхідно продовжувати переговори з рф:

"Простіше сказати - давайте ні про що сьогодні не будемо говорити - позиція найлегша. Найскладніше - говорити, що вони зробили, визнати їх ворогом і при цьому знайти можливість зустрічатися і на цій зустрічі знайти вихід і при цьому не втратити свою територію".

10:22 бійці із бригади імені Лицарів Зимового Походу знову "красиве" зробили з орками.

09:58 у Бучі піротехніки ДСНС очищають території, дороги, будинки та інфраструктурні об'єкти від боєприпасів, що залишилися після свого відступу окупантами.

09:42 у місті Пологи Запорізької області війська рф захопили та замінували районну лікарню. Медичному персоналу та пацієнтам заборонили повертатися до закладу.

09:28 вночі пара Су-35 окупантів з території Білорусі завдала удару крилатими ракетами по Україні. Ймовірно, цілями рашистів мали стати об'єкти цивільної інфраструктури у кількох західних областях. ППО знищили 3 ракети, четверта – була пошкоджена, що не дозволило їй точно потрапити до мети.

09:20 загальні бойові втрати ворога.

08:53 уночі на Рівненщині збили дві російські ракети.

08:46 мер Краматорська повідомив, що після нічного авіаудару у місті пошкоджено залізничне полотно.

08:42 через збройну агресію рф в Україні загинуло 165 дітей, ще 266 отримали поранення. Ці цифри не є остаточними, оскільки йде робота щодо їх встановлення у місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

08:30 учора до Чернігова на 5 вантажівках прибула допомога від МОЗ та UNICEF. Потужні генератори, ліки, витратні матеріали та обладнання. Все це надходить для потреб лікарень Чернігова та області. Це перші вантажівки, які дісталися Чернігова щойно відкритим шляхом із Києва.

08:07 вночі ППО збила над Дніпропетровською областю дві ворожі ракети. Уламки спричинили незначне загоряння в одному із сіл. Але, на щастя, ніхто не постраждав.

08:05 головна мета для російських окупантів – місто Дніпро. Про це заявив колишній командувач сил НАТО в Європі Уеслі Кларк. Він зазначив, що таким чином російсько-терористичні війська відріжуть українські сили, які стримують окупантів на Донбасі.

07:45 на Луганщині ситуація важка. У деякі райони Попасної та Рубіжного не можуть дістатися ні рятувальники, ні лікарі швидкої. Обстріли дуже щільні, продовжуються вуличні бої. У Рубіжному загиблих ховають у дворах.

07:39глава МЗС Канади Мелані Жолі назвала вбивства мирних мешканців Бучі терористичним актом.

"У ці вихідні світ побачив огидні та шалені напади на цивільних у Бучі. Ці терористичні акти не пройдуть безкарно. Це явно – військові злочини", - сказала вона під час конференції в Гельсінкі.

Жолі додала, що відповідальність обов'язково прийде, а Канада продовжуватиме підтримувати зусилля Міжнародного кримінального суду.

07:33 ризик військової агресії з боку рф зберігається на всій території України, заявили у Міноборони. На північному напрямі у бойовій готовності перебувають і білоруські війська. Нині найбільше страждає на схід України.

07:24 Гостомель зараз:

07:13 Конгресмени США закликали адміністрацію Байдена направити ще більше озброєнь на допомогу українській армії. Перелік озброєнь включає ракети класу "земля-повітря" великої дальності, протикорабельні ракети, а також винищувачі.

Запит конгресменів ґрунтується на списку побажань, які Київ передав Білому дому. У цьому документі перераховано 17 напрямків, у яких Україні потрібна додаткова допомога з боку США. Американські законодавці також просять Байдена наростити постачання Україні переносних ЗРК Stinger, протитанкових комплексів Javelin, а також безпілотників великої дальності.

07:07 Зеленський домовився з канцлером Австрії про його візит до України.

07:02 У Конотопському районі Сумської області знайшли щонайменше трьох закатованих росіянами українців.

"Конотопський район приходить до тями від навали орків. На місцях колишніх стоянок ворога вже знайшли щонайменше трьох закатованих українців. Мирних жителів", - повідомив голова Сумської ОВ Дмитро Живицький.

07:02 Найближчим часом в Україну має надійти черговий вантаж із пакету військової допомоги від США на 800 млн доларів. Пріоритет надається озброєнню, якого найбільше потребують українські військові: Javelin, Stinger, БПЛА.

07:02 США найближчим часом передадуть Україні новий пакет військової допомоги для України, представник Пентагону Джон Кірбі. Пакет допомоги містить:

  • Броньовані високомобільні багатоцільові колісні транспортні засоби;
  • Ракетні системи із лазерною системою наведення;
  • Тактичні безпілотні літальні системи SwitchBlade;
  • Безпілотні повітряні системи Puma;
  • Засоби протидії безпілотним літальним системам;
  • Нестандартні боєприпаси малого та великого калібру;
  • Прилади нічного бачення, тепловізійні системи та оптика;
  • Тактичні системи безпеки зв'язку;
  • Нестандартні кулемети;
  • Комерційні послуги супутникових знімків;
  • Медичне обладнання, польове обладнання та запасні частини.