RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Контрудар ЗСУ під Харковом і облога Маріуполя: онлайн подій війни 17 квітня

В Україні вже 53-й день триває повномасштабна війна із російськими окупантами. Втрати рашистів із початку вторгнення 24 лютого вже перевищили 20 тисяч. Окупанти продовжують на захоплених територіях катувати та вбивати мирних жителів. ЗСУ провели вдалий контрнаступ під Харковом, але ворог готується до десантної операції у Маріуполі.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 16 квітня


23:55 Нардеп Віктор Медведчук на повну дає свідчення. Але затримали також усіх, із ким Медведчук працював, сказав радник голови ВП Олексій Арестович:

"Якщо Медведчук ще може боротися з допитами, оскільки він є цінним кадром на обмін, то з його співробітниками/партнерами все набагато простіше. Вони нікому не цікаві обміном і тому розповідають все, щоб їх відпустили. Розповідають багато й цікаво. Медведчук може вже нічого не казати, нам уже все зрозуміло”.

23:45 За добу підрозділами ППО Повітряних Сил та Сухопутних військ знищено п’ять повітряних цілей:

  • 1 літак (винищувач типу «Су»);
  • 3 вертольоти (два Мі-24 та один Ка-52);
  • 1 БпЛА ОТР (Орлан-10).

23:35 Окупанти в Криму стирають пам'ять про загиблих членів екіпажу крейсера "Москва". Командування не відповідає на запити рідних, а їхні сторінки в соцмережах – блокуються.

23:20 Президент Володимир Зеленський записав відеозвернення за підсумками 53-го дня війни з Росією і заявив, робиться все, щоб забезпечити оборону і відбувається постійний контакт з партнерами.

"Вдячні тим, хто допомагає справді всім, чим може допомогти. Але ті, хто має необхідну нам зброю та боєприпаси й притримує свою допомогу, повинні знати, що від них також залежить доля цієї битви. Доля людей, які можуть бути врятовані", - додав глава держави.

23:15 Український журналіст Артем Попов у прямому ефірі повідомив, що окупанти готують масований удар по заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

23:10 17 квітня українські захисники оперативно-тактичного угруповання "Схід" відбили 5 ворожих атак. Наші воїни знищили:

  • 60 солдатів ворога;
  • 1 танк;
  • 2 БМП;
  • 2 МТЛБ;
  • 3 артилерійські системи;
  • 3 одиниці автомобільної техніки;
  • 1 вертоліт.

23:02 Бійці 200-й омсбр ЗС РФ (в/ч 08275) після участі у "спеціальній військовій операції" в Україні більше не бажають воювати. Понад 100 солдатів відмовилися від подальшої участі у “операції”. Вони відправлені з польового табору під Білгородом додому до Печенги.

22:55 Зеленський переговорив із директором-розпорядником МВФ Кристаліною Георгієвою. Обговорювали забезпечення фінансової стійкості України та підготовку до повоєнного відновлення.

22:50 За добу на донецькому та луганському напрямках українські захисники знищили:

  • 10 танків;
  • 5 артилерійських систем;
  • 15 одиниць броньованої;
  • 5 одиниць автомобільної техніки противника;
  • 2 гвинтокрила Мі-24;
  • 1 БПЛА "Орлан-10".

22:45 Херсонці повідомляють, що російські окупанти готують провокацію в місті. Як пише спікер Одеської ОВА Сергій Братчук, у районі Антонівського мосту розгортають "Гради", щоб ударити по Херсону та звинуватити у цьому ЗСУ.

Це має стати причиною для того, щоб "врятувати" місто, провівши там референдум.

22:20 Російські окупанти пізно ввечері завдали нового удару по Лозовій.


22:10 Чотирирічна Аліса півтора місяці живе в бункері під заводом "Азовсталь" у Маріуполі. Її мама - військовий медик. Рятує "азовців", морпіхів, прикордонників та цивільних, які теж у підвалах під заводом.

Крім неї на "Азовсталі" знаходяться сотні цивільних людей, які знайшли єдиний можливий прихисток біля військових.

21:45 Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що серед російського генералітету немає згоди щодо наступальних операцій, бо бояться загинути на полі бою.

21:30 ЗСУ в 16-й раз завдали удару по окупантах у районі Чорнобаївки під Херсоном.

21:05 У курортній Кирилівці Запорізької області окупанти викрали голову селищної ради Івана Малєєва. Мера забрали прямо з робочого місця.

20:30 Підрозділи ЗСУ проводять успішні контрнаступальні операції на Харківщині та звільнили від окупантів Базаліївку, Леб'яже та частину Кутузівки.

20:00 У Бучі під Києвом російські окупанти зґвалтували охоронця дитячого санаторію "Орлятко", чоловік не витримав знущань та помер, розповів мер Анатолій Федорук.

19:25 На Дніпропетровщині скасували комендантську годину на великодню ніч (з 23 на 24 квітня).

19:15

19:10 Шмигаль заявив, що обложений Маріуполь ще не загинув, незважаючи на вимоги Росії щодо капітуляції українців.

"Там усе ще є наші збройні сили, наші солдати, тому вони боротимуться до кінця", - сказав прем'єр.

18:25 Голова Запорізької райдержадміністрації Олег Буряк заявив, що його сина викрали на російському блокпосту у місті Василівка.

18:20 Найближчим часом на сході України будуть важкі бої, а найбільша небезпека для мирних громадян у Харкові, Краматорську та Слов'янську. За словами Арестовича, Україна готова до наступу.

17:35 На Миколаївщині одеські морпіхи розгромили ДРГ ворога. Комусь з окупантів пощастило - вони залишилися живими і потрапили в полон, а хтось поїде додому в чорному целофановому мішку.

17:02 У Херсоні російські окупанти поширюють серед містян листівки з закликами до колаборації з ворогом та називають винними в агресії самих українців та обрану ними владу.

16:30 Росіяни відкрили вогонь по центру міста Золоте на Луганщині: відомо про двох загиблих та чотирьох поранених.

16:10 Служба безпеки України повідомила про затримання п'яти ворожих агентів і викриття ще двох колаборантів на Київщині та Херсонщині.

15:58 Ворог обстріляв центральну частину Харкова: п‘ятеро людей загинули, 13 – поранені.


15:55 ВСУ на Донбасі провели контратаку між Святогірськом та Кремінною і відкинули передові підрозділи противника в районі Кремінна - Рубіжне на кілька кілометрів на північний схід, а також створили загрозу лівому флангу Ізюмського угруповання противника, також просунувшись у північно-східному напрямку, у бік річки Оскол.

15:30 Естонія та Болгарія закрили свої порти для російських кораблів. При цьому Таллінн - це один з найбільших транспортних хабів, яким користувалася Росія і замінити який вона не зможе. Європа закриває свої порти всім російських кораблів.

15:25 Україна просить у країн G7 та МВФ 50 млрд доларів фіндопомоги. Радник президента Олег Устенко пояснив, що ці кошти потрібні, щоби забути про проблему фінансів на деякий час - приблизно на півроку.

"Президент звернувся до країн великої сімки про надання 50 млрд фінансування. Паралельно задіяний трек із запозичення по бондах з нульовими купонами – це означає, що ми беремо кредит, але не платимо за ним відсотки. Ще один трек – перерозподіл квот SDR у МВФ. Це не кредитні кошти, їх не потрібно повертати", – розповів радник голови ВП.

15:06 У Херсонській області російські окупанти обстріляли групу підлітків.

"Не провокуйте, не робіть відеозйомку. Вчора був трагічний випадок в селі Гаврилівка, коли школярі на мобільний телефон вели відеозйомку техніки окупантів. Рашисти побачили і зробили попереджувальні постріли. Діти перелякалися і почали бігти. Окупанти їм в слід почали розстрілювати. Одну дитину поранили. Сьогодні дитина від отриманих ран померла", - розповели в мережі.

14:40 "Кухар Путіна" та власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин та путінський фрик Віталій Мілонов приїхали на Донбас.

За інформацією журналістів, Пригожин приїхав до зони бойових дій, щоб особисто координувати вагнерівців.

14:36 СБУ затримала 5 ворожих агентів і викрила ще двох колаборантів на Київщині та Херсонщині.

14:30 Російським окупантам замість тротилу роздали дерев'яні бруски.


14:20 Українські військові розгорнули бойові позиції на всіх стратегічних підступах до Одеси. Командувач ВМС Олексій Неїжпапа заявив, що ситуація на всіх стратегічних підступах до Одеської області повністю під контролем ЗСУ.

13:40 Ілля Кива закликає завдати ядерного удару по Україні.

13:21 У Бородянці з-під завалів на сьогоднішній день дістали тіла 41 загиблої людини.

13:17 "Енергоатом" повідомив про відновлення електроживлення Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні.

13:08 23-річна Карина Єршова, яка переїхала з батьками до Бучі з окупованого Донбасу, зустріла свою жахливу смерть, намагаючись чинити опір. Дівчину схопили на вулиці, її катували, зґвалтували, вистрілили в потилицю та кинули у братській могилі у дворі церкви, де після звільнення Бучі ексгумували вже понад 400 тіл.

12:43 У курортному селищі Кирилівка ранок розпочався з вибухів. Окупанти спочатку оточили селище, а потім зайшли до нього і ходять по хатах. Кого чи що шукають, невідомо. Мешканці Кирилівки у паніці.

12:01 На Харківському напрямку ЗСУ завдали потужних ударів по противнику. Знищили 5 танків, 10 одиниць бронетанкової техніки (БМП та БТР), а також колону підрозділів морської піхоти окупантів.

11:42 Індія розірвала контракт з Росією на постачання 48 гелікоптерів Мі-17 для військово-повітряних сил країни.

11:23 Під час всеношної пасхальної служби глава Римо-католицької церкви папа Франциск засудив війну в Україні за "жорстокість і морок".

"Ми всі молимося за вас і разом з вами. Ми молимося, тому що ви пережили багато страждань. Ми можемо лише запропонувати вам нашу підтримку, наші молитви та сказати: "Будьте мужніми, ми разом з вами", - сказав Франциск.

Наприкінці проповіді він також промовив традиційне пасхальне привітання "Христос воскрес!" українською мовою.

10:54 Матері та дружини захисників Маріуполю звернулися до української влади. Вони просять сприяти деблокаді міста.

"Понад 50 днів наші рідні перебувають у справжньому пеклі навіть за мірками Другої світової. З 1 березня вони відрізані від будь-якого постачання. Ворог відкрито говорить, що їх убивство - одна з головних цілей війни. Попри це, наші хлопці не злякалися і продовжуть виконувати свій обов‘язок перед батьківщиною", — написала одна з підписанток, мама сержанта полку "Азов" Юрія Новосядла.

10:38 Вчора у Бродах простились з авіаторами 16 окремої бригади армійської авіації "Броди".

28 лютого 2022 року екіпаж вертольоту Мі-8 виконував бойове завдання. Поблизу населеного пункту Макарів Київської області у вертоліт влучила ворожа ракета. Зв'язок з екіпажем був втрачений. Лише після звільнення Київської області від загарбника вдалося забрати тіла захисників.

Екіпаж вертольоту Мі-8:

  • полковник Григор’єв Олександр Олександрович, 1983 р.н.;
  • капітан Нестерук Дмитро Миколайович, 1997 р.н.;
  • старший лейтенант Гнатюк Василь Андрійович, 1999 р.н.

10:32 На Донеччині десантники вполювали російський багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс, "Орлан-10". Ціна такого безпілотника складає близько 100 тисяч доларів США.

10:26 Оновлені бойові втрати противника:

10:20 У селі Староверівка Харківської області чоловік із дружиною зняли відео із закликами до підтримки російського вторгнення в Україну. Дружина опублікувала ролик у своєму акаунті, а потім розмістила там ще один запис. У ньому жінка пропонувала співпрацювати з окупантами. Подружжю оголосили підозру. Їм загрожує до 15 років ув'язнення.

10:02 Оновлені дані британської розвідки:

  • Російські сили продовжують перекидати техніку з Білорусі на схід України, у тому числі на позиції неподалік Харкова та Сєверодонецька.
  • Російська артилерія продовжує завдавати ударів по українських позиціях на сході країни, де Росія планує відновити свою наступальну діяльність.
  • Росія хоче змусити Україну відмовитися від євроатлантичної інтеграції та затвердити своє регіональне панування.

09:55 У США розпочалися військові навчання, на яких вивчають досвід ведення війни ЗСУ. Інструктори американської армії готують солдатів до можливих майбутніх боїв із великим противником, таким як Росія чи Китай.

09:38 Так виглядає одна з квартир Ірпеня після візиту "русского міра".

09:18 Бровари вранці потрапили під ракетний обстріл, пошкоджено інфраструктурні об'єкти. Про це повідомив мер міста Ігор Сапожко. Над містом після "прильотів" здійнявся дим. Можливі перебої з електроенергією та водопостачанням.

08:53 За останніми даними, з початку вторгнення російської федерації в Україні загинули 202 дитини та постраждала 361 дитина.

08:47 Окупанти використовують важку артилерію, аби зрівняти Рубіжне із землею.

08:33 Порти Бельгії припинили обслуговування комерційних кораблів під російським прапором, з дотриманням певних виключень, що передбачені рішенням ЄС.

08:19 Світ з нами! Хмарочос Empire State Building у Нью-Йорку щовечора на 15 хвили підсвічують кольорами українського стягу.

08:07 Вночі в Сєвєродонецьку після удару окупантів зайнялися чотири багатоповерхівки. Більшу частину житлового фонду ворог знищів за останні півтора місяця.

07:53 Представник Білого дому заявив, що в Україну вже "почали прибувати" вантажі з останнього пакету допомоги США. На цьому тижні Байден затвердив додатковий пакет на 800 мільйонів доларів. США вперше погодилися надати Києву потужну військову техніку, зокрема 11 вертольотів Мі-17; 18 155-мм гаубиць та ще 300 дронів Switchblade.

07:39 Латвія передала Міжнародному кримінальному суду в Гаазі 100 тис. євро на розслідування злочинів рашистів в Україні. Міністр юстиції Латвії закликав інші країни також вносити добровільні внески у розслідування, адже воєнні злочинці мають бути покараними якнайшвидше, а подальша агресія РФ – припинена.

07:36 Протягом суботи, 16 квітня, українські захисники збили щонайменше 13 повітряних цілей російських окупантів. Зокрема, знищили літак, гелікоптер, 5 безпілотників, 6 крилатих ракет.

07:21 Виконавчий директор Світової продовольчої програми ООН Девід Бізлі закликав РФ розблокувати українські порти – Одесу, Миколаїв, Чорноморськ та інші. Якщо цього не зробити, світові загрожує голод та політична нестабільність. Попри те, що українські сховища досить заповнені зерном, ланцюжок постачань по світу зруйнований через постійну військову загрозу з боку Росії. ООН вже зверталася до керівництва РФ у зв'язку із цією проблемою, але Кремль ігнорує організацію.

07:08 На території Придністров'я представники ФСБ проводили перевірку боєздатності 1-ї, 2-ї та 3-ї окремих мотострілецьких бригад збройних формувань ПМР. Перевірювані підрозділи виявилися неготовими до ведення бойових дій.

07:08 За даними Генштабу ЗСУ, окупантами ведеться підготовка підрозділів 810 та 155 окремих бригад морської піхоти до проведення десантної морської операції. Інформація зараз уточнюється.

07:08 Росія може розпочати новий наступ в Україні або вже в неділю, або на початку наступного тижня. У зв'язку з цим США переконують союзників надати Україні більше артилерії та боєприпасів. Про це повідомило NBC News із посиланням на двох високопоставлених представників міноборони США.