RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Удари по Миколаєву та битва за Донбас: хроніка подій війни 19 квітня

В Україні вже 55-й день триває повномасштабна війна із російськими окупантами. Втрати РФ скоро досягнуть позначки 21 тисячу осіб. Окупанти продовжують на захоплених територіях катувати та вбивати мирних жителів. Зеленський у вечірньому відеозверненні констатував, що російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувалися. Значна частина усієї російської армії зараз сконцентрована для цього наступу.

У ніч проти 19 квітня окупанти обстріляли Миколаїв.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 18 квітня

_________________________________________________________________

23:28 Україна отримала винищувачі та запчастини для літаків від союзників США.

Це дозволить українцям підняти у повітря більше авіації, повідомив представник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу.

23:15 TikTok видалено з російського App Store.

23:04 У Миколаєві та Харкові чують вибухи.

22:33 Пентагон заявив, що на регулярній основі відслідковує ядерну загрозу з боку РФ і не бачить причин зараз міняти статус готовності ядерних сил США.

22:02 Метою путіну після Донбасу можуть стати ще шість українських міст, повідомляє Daily Mail.

Під загрозою – Харків, Дніпро, Запоріжжя, Миколаїв, Одеса та Київ.

21:59 Канада надішле Україні важку артилерію, заявив прем'єр-міністр країни Джастін Трюдо

21:22 Президент США Джо Байден заявив, що Штати направлятимуть більше артилерійських озброєнь Україні.

Про це повідомили у Reuters.

21:04 Голова Донецької ОВА Павло Кириленко заявив, що за сьогодні внаслідок обстрілів на Донеччині загинули троє людей: у Краматорську, Авдіївці та Благодатному. Поранення отримали 5 цивільних, у тому числі одна дитина.

20:10 Прем'єр Британії Борис Джонсон також дав коментарі після відеопереговорів лідерів країн НАТО.

1. Він вважає малоймовірним дипломатичне врегулювання ситуації в Україні.

2. За його словами, довгострокова мета НАТО має бути посилити і зміцнити Україну до такого рівня, щоб Росія ніколи не наважилася вторгнутися знову.

18:46 Фінляндія ухвалила рішення надати Україні додаткову військову допомогу. Про це йдеться у повідомленні міністерства оборони держави.

А Греція конфіскувала в Егейському морі російський танкер Pegas в рамках санкцій ЄС.

249-метрове вантажне судно зараз стоїть на якорі біля берега Карістоса на острові Евія.

18:39 Євросоюз наступного тижня представить шостий пакет антиросійських санкцій, повідомив журналіст "Радіо свободи" Рікард Йозвяк

Очікуємо, що в цьому пакеті йтиметься про ембарго на російську нафту.

18:07 Генсек ООН Антоніу Гуттеріш закликав Росію та Україну встановити з 21 квітня 4-денне "Великодне перемир'я".

17:25 На Одещині, як і в низці інших, скоротили час комендантської години. З 20 квітня він діятиме з 22:00 до 05:00. Розпорядження підписав голова Одеської ОВ Максим Марченко.

Раніше обмеження у пересуванні були з 21:00 до 06:00.

17:11 Румунія направить ЗСУ України партію летальної зброї із резервів Міноборони своєї країни, - Romania Libera

Для постачання зброї владі Румунії довелося внести поправки до законодавства. Тепер Румунія може постачати озброєння не лише країнам, що входять до блоку НАТО, а й "потенційним союзникам альянсу".

"З огляду на те, що Київ бере участь у партнерських програмах західного військового блоку, він може розраховувати на подібну військову допомогу", - повідомили в Міноборони Румунії.

16:55 Бізнесмен Сергій Тарута заявляє, що росіяни скинули потужну бомбу на лікарню у районі "Азовсталі".

"За моєю інформацією, під завалами там близько 300 людей – серед них діти. У вцілілій частині лікарні було поранено захисників і ховалися маріупольці з дітьми", - написав Тарута.

16:15 ЗСУ звільнили від російських військ 919 населених пунктів у Сумській, Чернігівській, Київській, Миколаївській, Харківській, Житомирській та Запорізькій областях – повідомив заступник керівника ВП Кирило Тимошенко.

15:21Ірина Верещук повідомила про п’ятий обмін полоненими. 60 військовослужбовців, з яких 10 офіцерів, повертаються додому. Також було звільнено 16 цивільних осіб

15:11 Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто використав тези російської пропаганди щодо ракетних ударів по Львову для виправдання рішення угорського уряду не постачати зброю Україні і не дозволяти транзит:

"Найважливішим аспектом для нас тут є безпека Угорщини, ми зробимо все можливе, щоб Угорщина не була втягнута війну. Тому ми досі не постачаємо озброєння в Україну і не дозволяємо поставки зброї через Угорщину безпосередньо в Україну".

Він вважає, що правильність цього рішення підтверджувалася неодноразово навіть останніми днями. Зокрема, угорський міністр використав пропагандистські заяви РФ про нібито знищення західних поставок зброї на околицях Львова внаслідок російських ракетних ударів 18 квітня.

"Ми не хочемо, щоб подібні сцени відбувалися в населених угорцями районах поблизу угорсько-українського кордону", - сказав Сійярто.

14:31 Так на заході бачать російський план наступу на Донбасі.

14:25 Найближчим часом на зустріч із Зеленським до Києва має приїхати прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

14:06 У Бучі вже знайшли понад 420 тіл вбитих мирних мешканців. І процес цей продовжується, люди повертаються і знаходять жертв окупантів у себе у домівках, підвалах, колодязях.

14:02 Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич показав відео з місця обстрілу, внаслідок якого було "денацифіковано" електроопору.

13:58 Німецький виробник побутової хімії Henkel заявив про припинення бізнесу у Росії. Компанії належать бренди Persil, Bref, Pril, Vernel, "Ласка", "Пемолюкс", Schwarzkopf, Syoss, Fa, Ceresit, клей "Момент", Loctite, монтажна піна "Макрофлекс" та інші.

13:30 Карта Маріуполя. Українські герої продовжують утримувати "Азовсталь".

12:47 Росія офіційно підтвердила нову фазу війни: "в Україні розпочалася наступна фаза спецоперації", - повідомив Лаврів в інтерв'ю телеканалу India Today.

12:32 Армія РФ планувала військове вторгнення в Білорусь. Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України.

  • Здобуті воєнною розвідкою України документи свідчать про підготовку 1 танкової армії Росії до вторгнення та захоплення території Білорусі.
  • Після фальсифікацій у 2020 році президентських виборів в Білорусі ЗС РФ розробили план вторгнення та придушення народних протестів.
  • Окупація Білорусі планувалася під приводом уникнення втягування Росії “в Европейском континентальном районе в региональную или широкомасштабную войну со странами – членами НАТО на Западе”.

12:15 Будьте обережні! У Києві чоловік під час прогулянки на Печерську натрапив на розтяжку поміж складеного сухого гілля і викликав поліцейських. На місці вже працюють сапери.

11:51 Кладовище в Ірпені. Могили жертв російських окупантів.

11:30 Великобританія відправить ЗСУ броньовані пускові установки Stormer HVM. Stormer може вільно пересуватись вологими грунтами України. Щоб управляти ними, потрібні лише три людини: командир, водій та стрілець. В комбінації з ракетами Starstreak британці обіцяють "пекло" путінській низьколітаючій авіації.

11:16 Окупанти вдарили по житловому сектору Маріуполя, куди напередодні відкрили доступ цивільним для збирання речей із будинків.

11:12 Посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс:

"Битва за Донбас розпочалася. Україна не бореться за те, щоб відібрати територію у Росії. Україна бореться за право мирно жити на власній території. Україна бореться за право жити".

11:07 У Чорноморській операційній зоні корабельне угруповання окупантів відсунулося майже на 200 км від українських берегів.

10:48 Росіяни щодня пробивають нове дно.

10:45 У Росії авіакомпанії попередили про зупинення польотів Sukhoi Superjet 100 російського виробництва через відсутність запчастин. Через санкції авіакомпанії не можуть забезпечити ремонт своїх російсько-французьких двигунів SaM146.

10:20 У США готують закон, який дозволить передати Україні заарештовані фонди Росії. Для цього Україні буде потрібно зробити лише кілька кроків:

  • подати в США до суду на Росію за руйнування об'єктів;
  • суд повинен визнати Росію винною;
  • тоді одразу визначать розмір компенсації, яку на відновлення отримає Україна.

Гроші братимуть із всіх активів банків, людей і структур, які раніше підпали під санкційні блокування.

10:18 Представник так званої ДНР заявив, що спеціальні групи розпочали штурм території комбінату "Азовсталь" у Маріуполі.

09:48 Оновлені бойові втрати окупантів.

09:40 Україна третій день поспіль не може узгодити з російською стороною гуманітарні коридори. Крім того, окупанти відмовляються відкрити коридор для евакуації мирних жителів з Маріуполя.

09:07 Сьогодні, 19 квітня, – навчальні стрільби в Полтаві. Якщо почуєте звуки пострілів чи вибухів, зберігайте спокій, повідомив керівник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

08:47 У Кремінній росіяни зруйнували 6 будинків, по всій Луганській області – 12. І це лише минулої доби.

08:36 В Дніпропетровській області окупанти обстріляли з "Градів" Зеленодольську громаду. Є руйнування будинків. Загиблих нема.

08:08 Штурм позицій ЗСУ у районі Олександрівки на Херсонщині залишився безуспішним, ворог відступив.

07:56 У результаті нападу Росії пошкоджено або знищено до 30% інфраструктури України на загальну суму 100 мільярдів доларів. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. На його думку, реконструювати інфраструктуру можна за 2 роки з використанням заморожених російських активів.

07:52 Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, то парламент практично одноголосно підтримав рішення відправити зброю в Україну для боротьби із російськими окупантами.

07:38 Японія передасть Україні костюми та маски ядерного, біологічного та хімічного захисту, а також дрони.

07:37 США пригрозили Китаю серйозними наслідками, якщо він підтримуватиме Росію.

"Кожна відповідальна країна у світі має чітко заявити перед власним народом, перед міжнародним співтовариством, яку сторону вона займає у питаннях, які є фундаментальними", - сказав спікер Держдепу Нед Прайс.

07:23 Противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей, а також утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом, — йдеться у ранковому повідомленні Генштабу ЗСУ.

У прикордонних з Україною районах Бєлгородської області, для прикриття основних пунктів управління, a також тилових районів розгорнуто зенітні ракетні дивізіони С-400 та С-300.

Білорусь продовжує надавати свою територію для завдання авіаційних ударів по території України та ведення розвідки об’єктів на нашій території.

07:19 Кораблі флоту РФ у Чорному морі продовжують блокувати судноплавство та тиснуть загрозами ракетних ударів. Висадка десанту не виключена, але малоймовірна.

07:06 Макрон заявив, що його країна не залежить від постачання російського палива і повністю підтримує ініціативу ембарго на газ та на нафту. Макрон також спростував інформацію, що саме з його ініціативи було відкладено питання ембарго. Він запевняє, що у Європі цю тему блокує зовсім інша країна.

06:56 В Ізюмському районі російські окупанти нібито застосували хімічну зброю. Про це повідомив депутат Ізюмської міської ради 7 скликання Микита Каракай. Дані не підтверджені офіційно та вимагають перевірки. Заряди з речовиною нібито випустили з РСЗВ "Град".

06:55 Пентагон навчатиме українських військових користуватися американськими гаубицями. Навчання проводитиметься не в Україні, заявили у Пентагоні.

06:48 У Миколаєві у ніч на вівторок лунали вибухи у різних районах міста. У деяких районах та передмісті зникла електрика. У деяких мешканців через вібрацію під час вибухів пішла вода з крана.

06:48 Байден та Макрон у зв'язку з наступом військ РФ на Донбасі проведуть сьогодні нараду з главами кількох держав: Франції, Німеччини, Великої Британії, Канади, Італії, Польщі та Румунії. Також будуть присутні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн і президент Європейської ради Шарль Мішель.

06:48 Держдепартамент США розглядає можливість оголосити Росію державою-спонсором тероризму. Про це сказав представник Держдепу Нед Прайс. Імовірно, процедура не триватиме більше, ніж кілька тижнів. Державою-спонсором тероризму США зараз офіційно визнають 4 країни: Кубу, Іран, Сирію та Північну Корею.