RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Росія продовжує геноцид українців: онлайн подій війни 24 квітня

На території України триває повномасштабна війна із російськими окупантами вже 60-й день. Втрати ворога з початку війни становлять понад 21 тисячу людей. Противник продовжує наступати на Донбасі з метою розгрому української армії, встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та забезпечення сухопутного шляху між Донбасом та окупованим Кримом.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 23 квітня

_________________________________________________________________

23:58 На Великдень українські захисники на східному напрямку ліквідували близько 100 окупантів. Також було знищено:

  • танків – 3
  • БМП – 17
  • автомобільної техніки – 10
  • артилерійських систем – 2
  • БПЛА – 1.

23:50 Жителі окупованої Херсонської області втікають на велосипедах з окупації до блокпосту нашої армії у Криворізькому районі, потім їх забирають автобуси чи швидкі. На фото - кинуті велосипеди біля блокпосту.

23:42 Люди намагаються виїхати з окупованого Херсона.

23:32 Авдіївка сьогодні.

23:13 За 24 квітня внаслідок російських обстрілів загинули 5 мирних мешканців Донеччини: 2 у Новоселівці, 2 у Красногорівці Очеретинської громади і 1 у Новомихайлівці. Ще п’ятеро зазнали поранень.

23:11 У Мелітополі донощиками стають уже не лише окремі квартальні та старші по будинках, а й скривджені. До них належать ті, кого колись звільнили з роботи. Свій донощик завівся у локомотивному депо. Від його кляуз окупаційна адміністрація заарештовує співробітників депо.

23:00 Великдень в укриттях "Азовсталі". Тут і досі залишається багато цивільних, які ховаються від страшних бомбардувань російських окупантів. Люди розповідають: на вулицю не виходять через постійні обстріли, запасів їжі та води залишилося на декілька днів.

22:47 Арестович: "Багато хто думає, що Київ безпечний - це не так, досі в урядовому кварталі знаходять заміновані машини та розтяжки".

22:44 Арестович: "Просто зараз на Запорізькому напрямку відбувається нова Буча. Убивають, ґвалтують... все у їхньому стилі".

22:29 В Україну прибули з візитом держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін. Проходить зустріч із Зеленським.

22:26 Окупанти готуються до наступу на Кривий Ріг. Місто готове захищатися.

"Ворог формує наступальне ударне з'єднання на нашому напрямку в Херсонській області. Найближчими днями ми чекаємо їх можливого переходу в наступ. Але ми знаємо про них більше, ніж вони думають, ми розуміємо всі їхні плани і ми повністю готові до будь-якої ситуації", – зазначив голова ОВА Кривого Рогу Олександр Вілкул.

22:23 В Маріуполі від початку повномасштабної війни загинули понад 20 тисяч мирних жителів. Понад 100 тисяч осіб залишаються в блокадному місті. Про це заявив мер Маріуполя.

22:00 Українців, яких депортували на територію Росії, розміщують в церквах РПЦ. Спершу з людьми проводять "фільтраційні" бесіди, тоді розподіляють у монастирях та притулках РПЦ. У більшості центрів для тимчасово переміщених осіб чергують представники російської церкви.

Майже в кожному регіоні РФ, куди привозять українців, є своя єпархія, яка опікується питаннями вивезених українців. Представники церкви приносять людям їжу, а також проводять "духовні бесіди". РПЦ на своєму сайті повідомляє про 8 таких пунктів поселень. Розслідувачі зібрали інформацію про 11.

21:49 Уже 9 російських ракет цього вечора вдарили по інфраструктурі Кременчука.

21:46 Великдень у Бучі.

21:25 Внаслідок обстрілу росіянами багатоповерхівки та приватної садиби в Чугуєві, що на Харківщині, загинув 59-річний чоловік і ще троє людей отримали поранення.

20:52 У Бучі такими дротиками окупанти вбивали мирних жителів. Це флешета, протипіхотна зброя, яка широко використовувалася під час Першої світової війни. При попаданні в тіло жертви дротик може втратити жорсткість і зігнутися, а задня частина часто відривається, викликаючи повторне поранення.

20:27 Пʼять російських ракет вдарили по обʼєктах інфраструктури в Полтавській області. Інформація про постраждалих і руйнування уточнюється. Над Кременчуком стовпи чорного диму.

20:15 Російські окупанти роблять усе для того, щоб спричинити продовольчу кризу в південних регіонах України. Зокрема, окупанти пограбували Новоолексіївський елеватор і вивезли зерно до Криму. У той де час загарбники поставили ультиматум фермерам Херсонщини - окупанти дозволять сіяти тільки зерно та соняшник, якщо українці погодяться безкоштовно віддавати 70% майбутнього врожаю.

19:56 Росія продовжує стягувати танкові ударні підрозділи до Донбасу. На танках помічені символи "О".

19:44 Кияни повідомляють про вибухи. Напевно, це розмінування чи робота ППО. Інформації щодо прильотів немає.

19:38 Подоляк роз'яснив екс-меру Дюсельдорфа Томасу Гейзелю, як швидко позбутися сумнівів у тому, що рашисти скоюють військові злочини на території України.

19:13 У тимчасово окупованій Борівській громаді (Харківська область) окупанти і місцеві колаборанти схиляють бізнес відновити роботу, а фермерів - проводити весняно-польові роботи. У багатьох сільгосппідприємствах техніка розбита або викрадена, палива немає, не вистачає посівного матеріалу та добрив. Крім того, в полі працювати небезпечно через мінування та обстріли. Тим фермерам, хто не погоджується працювати в таких умовах, погрожують "націоналізувати" землі і передати їх у користування іншим.

18:48 Росія вже втратила 90% своїх найкращих десантників. Кремлю без загальної мобілізації не зібрати навіть 80 БТГ, повідомив журналіст-розслідувач Христо Грозєв. Також він зазначив, що наразі Росія втратила більшість другого ешелену - якісного з їхньої точки зору війська:

"Це найманці - люди, які на відміну від інших військ російських, не тільки на навчаннях навчалися останні 10 років, а в реальній війні (брали участь - ред.) в Сирії, в африканських країнах і в 14-15 році у вас. З них приблизно 4 тисячі втрачено".

Це - величезний відсоток від усіх якісних ветеранів, які готові до війни.

18:38 Україна та США обговорюють питання використання заморожених російських активів для фінансової допомоги Україні, заявив Шмигаль.

За його словами, Україні щомісяця необхідно до 5 млрд. доларів фінансової допомоги. Західні партнери, серед яких країни G20, МВФ, Світовий банк, погоджуються з цією сумою.

18:29 Глава МЗС Великої Британії Елізабет Трасс:

"Триває третій місяць незаконної війни Путіна проти України. Росія робить жахливі звірства, включаючи напади на безневинних цивільних осіб та дітей в Одесі та облогу Маріуполя. Ми не заспокоїмося, поки Путін не зазнає поразки, а Україна не переможе".

18:12 Рашисти знову звинувачують Україну в обстрілі села Отрадноє у Бєлгородському районі РФ. Про це заявив голова району.

18:08 "Друга" армія світу їде до пекла.

17:57 На Великдень 24 квітня не вдалось відкрити гуманітарний коридор із Маріуполя: Росія не підтвердила гарантію режиму припинення вогню. За словами Верещук, саме це питання має підняти генсек ООН під час свого візиту до Росії. На "Азовсталі" зараз 1000 жінок і дітей, плюс – 500, може навіть більше, поранених, майже 50 осіб потребують ургентної негайної кваліфікованої допомоги.

17:44 Одна з найбільших бірж Nasdaq вже з 29 квітня припиняє роботу з інвесторами з РФ.

NASDAQ - американська біржа, що спеціалізується на акціях високотехнологічних компаній.

17:40 Рішення Путіна почати повномасштабне вторгнення в Україну стало найгіршим серед усіх стратегічних рішень, які ухвалювали лідери могутніх країн за багато десятиліть, пише The Economist.

"В Україні немає жодного такого сценарію, за яким би Путіну і Росії стало краще, ніж було до 24 лютого", - підкреслює американський політолог і засновник Eurasia Group Аян Бреммер.

17:11 Польський дрон-камікадзе готується нищити рашистів.

16:40 Сотні маріупольців, яких окупанти силоміць вивозили зі зруйнованого ними ж міста в бік Росії, відправили за 8 тисяч кілометрів, на Далекій Схід. Такі дії міжнародне право також кваліфікує, як геноцид.

16:20 В Донецькій області змінюють час дії комендантської години. Із завтрашнього дня, 25 квітня, обмеження на пересування і спеціальний режим світломаскування діятиме з 20:00 до 05:00.

16:10 Литва закликає Євросоюз запровадити санкції проти патріарха Російської православної церкви Кирила, який підтримує війну проти України.

16:05 Російські війська обстріляли місто Чугуїв на Харківщині. Трьох людей поранено, серед них мати з дванадцятирічною дитиною.

15:41 Зеленський поспілкувався Ердоганом напередодні його переговорів із Путіним. Він наголосив на необхідності негайної евакуації цивільних з Маріуполя, зокрема, з "Азовсталі", і наголосив на невідкладному обміні заблокованих військових.

15:18 Нейтральна Швейцарія заборонила Німеччині реекспорт в Україну боєприпасів, які використовуються у німецьких БМП Marder – таку зброю готовий передати Києву німецький виробник Rheinmetall.

БМП виробляє німецька компанія, але боєприпаси у цих машинах використовуються швейцарські. Швейцарія обмежує реекспорт своїх продуктів у зони конфлікту. Обидва запити Німеччини отримали негативну відповідь із посиланням на нейтралітет Швейцарії та критерії мораторію на закони про військові матеріали.

Минулого місяця Швейцарія відхилила прохання Польщі надати зброю для допомоги Україні.

14:57 Карта бойових дій на території України від британської розвідки станом на 24 квітня.

14:49 В Одесі люди приносять квіти та іграшки до місця вчорашньої трагедії, де від ракетного удару окупантів загинули молода мама з немовлям.

14:10 Російському пілоту СУ-34 Олександру Красноярцеву, якого затримали в Чернігові після збиття літака, оголосили підозру. Окупант бомбардував житлові квартали авіабомбами "УФЗАБ-500", "УФАБ 250-270", "ФАБ-50". Пілоту загрожує довічне позбавлення волі.

13:46 Арестович заявив, що українські військові в Маріуполі знаходяться не тільки на території заводу "Азовсталь". Вони розташовуються ще в чотирьох місцях.

13:42 Європейський союз має намір відмовитися від постачання газу з РФ до 2027 року. Австрія вважає таку мету дуже амбітною. Про це заявила міністр із захисту клімату, екології, енергетики, транспорту, інновацій та технологій Австрії Леоноре Гевесслер.

13:18 Російські окупанти вранці 24 квітня обстріляли Очеретинську громаду. Потрапили до будинку, де мешкала сім'я. Будинок – зруйнований. Загинули дві дівчинки 5 та 14 років. Про це повідомив голова області Павло Кириленко.

12:53 Лукашенко закликав сусідів Білорусі "жити дружно":

"Давайте беречь мир. Это актуально. Я бы хотел обратиться прежде всего к соседям: давайте жить дружно".

Злочинець, який влаштував в Білорусі у 2020 роцы быйню з вбивствами, насильством і репресіями, а в 2022 - підтримав Путіна та причетний до вбивства людей в Україні.

12:36 Зеленський звільнив Андрія Ляховича з посади радника – уповноваженого президента з питань взаємодії з громадськими та добровольчими формуваннями, що беруть участь у забезпеченні національної безпеки. Ляховича було призначено на цю посаду 1 березня.

12:27 Голова Державного агентства розвитку туризму Мар'яна Олеськів виступає за законодавчу заборону українським туроператорам провадити діяльність у РФ і Білорусі.

12:02 У МЗС Болгарії заперечують повідомлення про викрадення болгарського консула Сергія Желєва в окупованому Мелітополі.

Увечері 23 квітня в ефірі національного телемарафону мер міста Іван Федоров сказав, що почесного консула Болгарії нібито викрали російські силовики.

Міністерство закордонних справ повідомляє, що Сергія Желєва не викрадали, він в безпеці у себе вдома.

11:58 Україна отримає із США "бойові автобуси" - бронетранспортери M113. Цей БТР став наймасовішим в історії. Екіпаж складається із двох осіб, крім них бронетранспортер може штатно перевозити одинадцять десантників.

11:35 Звернення від заступника командира полку "Азов" капітана Святослава Паламара з приводу ситуації в Маріуполі сьогодні.

11:24 Посол України в Німеччині Андрій Мельник обрушився з критикою на Берлін та опублікував фото дівчини з Одеси, яка загинула разом зі своєю дитиною внаслідок вчорашнього ракетного удару: і звернувся до німецького уряду:

"Шановний уряд світлофора (так називають коаліцію в німецькому парламенті, що складається з різних політичних сил - ред.), поки ви вісім тижнів вагалися із сучасною німецькою зброєю для України, росії дозволено вбивати нових українських жінок і дітей щодня. Як цю молоду маму з дитиною вчора в Одесі під ракетним обстрілом. Ах, ви не хочете ядерної війни. Окей".

11:17 Радник голови ОП Михайло Подоляк пропонує РФ спеціальні переговори, оскільки російські війська без упину атакують "Азовсталь".

10:50 Губернатор штату Західна Вірджинія Джим Джастіс оголосив, що Національна гвардія направить Україні бронетранспортери M-113 у кількості, яка "не розголошується". Ці бронемашини використовуються для переміщення солдатів, забезпечуючи їх захист від вогню зі стрілецької зброї.

10:29 ЄС відновить торговельні переговори з Індією, щоб зменшити її зв'язки з РФ, повідомляє Bloomberg. Євросоюз спробує дати країні альтернативу диверсифікації від РФ, кажуть співрозмовники видання. На додаток до торгівлі блок також готується проводити технологічну раду з Індією, яка може включати обговорення загальних правил захисту даних, соцмереж і більш широких зусиль у цифровізації.

10:07 У Великодню ніч окупанти обстріляли Дніпропетровську область. Три прильоти зафіксували у Павлоградському районі. Ракета влучила в залізничну інфраструктуру. Загинув 48-річний чоловік. Знищено 8 будівель. Під завалами опинилися три легкові та одна вантажна автівки. Вибуховою хвилею повибивало шибки та заблокувало двері у житловому будинку поряд. Дві ракети поцілили у промислове підприємство, зруйнована виробнича будівля. На щастя, тут минулося без постраждалих.

09:40 Американський Інститут вивчення війни повідомив, що російські війська "спробують заморити голодом захисників металургійного заводу "Азовсталь" у Маріуполі і не дозволять евакуюватися мирним жителям, що потрапили в пастку.

09:27 Загальні бойові втрати противника рівно за два місяці.

09:16 Більше ніж 602 дитини постраждали в Україні за два місяці повномасштабної війни з РФ. За офіційними даними станом на ранок 24 квітня 213 дітей загинуло та понад 389 поранено.

08:54 Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін сьогодні відвідають Київ. Вони стануть першими високопосадовцями США, які відвідають країну після масштабного вторгнення РФ. Вашингтон поки що ніяк не прокоментував візит.

08:48 Росіяни за минулу добу 12 разів обстрілювали помешкання мирних жителів Луганщини. Постраждали, зокрема, Гірське, Золоте, Лисичанськ, Сєвєродонецьк.

08:33 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у понеділок відвідає Анкару, де зустрінеться з Ердоганом. У вівторок він вирушить до Москви, де має зустрітися з Путіним та Лавровим. У четвер у Києві він зустрінеться із Зеленським та Кулебою.

Рішення Гутерріша відвідати Росію до України зазнало критики з боку Зеленського:

"Я вважаю помилковим спочатку їхати до Росії, а потім до України. Це просто неправильно. А з чим він повернеться: передати нам сигнали від Росії?"

08:22 Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг вважає, що Україні не варто ставати членом Євросоюзу. Він вважає, що "має бути інший шлях, аніж повне членство". Шалленберг закликав до "більшої гнучкості" в пошуку механізмів зближення України та ЄС.

08:05 Прем'єр-міністр Болгарії прокоментував можливість надання зброї Україні:

"Для мене як Кирила Петкова, а не як прем'єр-міністра, військова допомога абсолютно виправдана. Проте за цих обставин я прем'єр-міністр, у мене є партнери по коаліції, які мають чіткі "червоні лінії", і моє завдання – не робити з себе найсміливішого".

Болгарія засудила агресію РФ в Україні, підтримала санкції ЄС та приймає українських біженців. Проте правляча коаліція із 4 партій досі не дійшла згоди щодо надання зброї Києву.

07:57 На Херсонщині українські військові звільнили 8 населених пунктів.

07:56 Україна звернулася за допомогою до МАГАТЕ – необхідне обладнання для стабільної роботи АЕС в умовах війни. У Міжнародному агентстві з атомної енергії підтвердили, що отримали перелік необхідних приладів. Багато держав-членів МАГАТЕ вже відгукнулися на прохання Києва.

07:44 The Times підтверджує, що Великобританія надіслала в Україну машини Stormer. Вони можуть запускати високошвидкісні ракети Starstreak, які здатні знищувати літаки та гелікоптери.

07:33 Зеленський:

"Це лише питання часу, коли всі російські вбивці відчують, що таке справедлива відповідь за скоєні ними злочини. Це лише питання часу, коли ми зможемо повернути всіх депортованих українців додому. Це лише питання часу, коли всі наші люди на всій нашій землі відчують, що таке впевнений мир".

07:27 В ОБСЄ заявили, що у Донецьку та Луганську окупанти насильно утримують працівників моніторингової місії.

07:11 За даними Генштабу ЗСУ, окупанти за 60 км від кордону України розгорнули пускові установки "Іскандер-М". Ворог продовжує часткове блокування Харкова, веде вогонь по позиціях наших військ та об'єктах критичної інфраструктури. З метою ускладнення переміщення підрозділів Сил оборони у районі населеного пункту Коротичі противник провів дистанційне мінування місцевості.

07:11 "Благодатний вогонь" для окупантів: