RU  UA

ООН віджила своє? Дипломат пояснив, як можна реформувати організацію

Реформування Організації об'єднаних націй або створення нової установи є можливим. Хоча для цього необхідна згода основих держав організації, це питання можна вирішити і без участі росії.

Про це заявив міністр закордонних справ України у 2003-2005, 2010-2012 роках Костянтин Грищенко в ефірі Апостроф TV.

"Після Другої світової війни довелося реформувати Лігу націй, яка не спромоглася зупинити Другу світову війну. По суті, припинили її існування та створили Організацію об'єднаних націй. Можливо, вже настав час ставити питання про те, що Організація об'єднаних націй віджила своє, і треба створювати щось нове. Але для цього, знову ж таки, потрібна згода, як мінімум, всіх основних держав", - пояснив дипломат.

За словами Грищенка, для ухвалення змін в роботі Організації об'єднаних націй не обов'язкова участь росії. Утім, необхідна підтримка інших великих країн.

"Це можливо без участі росії, але, як мінімум, потрібен Китай. Індія також вимагає своєї ролі в будь-якій структурі міжнародної безпеки. Це велика країна і, мабуть, має право не менше ніж росія, щоб мати вирішальний голос. Відтак, це є можливим. Але сказати, що це реалістично протягом найближчого часу, мабуть, було би перебільшенням", - резюмував Грищенко.