RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Скасування псевдореферендуму щодо "ХерНР": чому зірвалося створення бананової республіки

Російські окупанти раптово відмовилися від своїх планів провести у тимчасово окупованій Херсонській області незаконний референдум. Таку заяву озвучив самопроголошений "заступник голови" військово-цивільної адміністрації регіону Кирило Стремоусов.

"Апостроф" розбирався, чому Російська Федерація вирішила не створювати ще одне квазіутворення.

За словами колаборанта Стремоусова, головним завданням для окупаційної адміністрації нібито є "відновлення економіки регіону". Розповідаючи про це, він додав, що "референдумів жодних не планується".

Про скасування "референдуму" повідомили сухо і як би між іншим. Хоча для Кремля питання проведення "волевиявлень" на окупованих територіях має важливе значення.

"Відновлення економіки" – лише формальний привід скасування так званого "голосування". Про те, що окупанти готують в області створення чергової "бананової республіки", стало відомо ще в перші дні перебування рашистів на території Херсонщини. Область, що межує з Кримом суто з об'єктивних причин тимчасово опинилася в лапах загарбників через їхню кратну перевагу.

Окупанти відмовилися від "референдуму", не бажаючи показувати власну неспроможність та повну відсутність вагомої підтримки з боку жителів області, наполягають вітчизняні соціологи.

"Дослідження, які ми проводили вже після початку вторгнення, показали, що проросійські настрої на південному сході країни впали до критичного мінімуму. На тлі війни, вбивств цивільного населення, пограбувань, згвалтувань та руйнувань проросійські погляди стали маргінальними. Особливо у південних областях.

У нас було опитування (нехай і не зовсім репрезентативне) по Херсону теж. Симпатій до РФ не проглядається зовсім. Зрозуміло, що вони (окупанти – ред.) можуть оголосити "референдум", намалювавши будь-який результат; але їм потрібна картина масової підтримки. Насправді жодної підтримки немає, і, ймовірно, саме з цим пов'язане рішення "референдум" не проводити", - пояснив у розмові з "Апострофом" заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Сіли в калюжу: чи буде на Херсонщині кремлівський "бантустан"