RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Окупанти завдали масованого ракетного удару по Україні: онлайн подій війни 3 травня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває вже 69-й день. Окупанти вже втратили майже 24 тисячі людей та тисячі одиниць бойової техніки. На Херсонщині ЗСУ зірвали спробу ворожої ДРГ захопити наш спостережний пост. Минулої доби лише на південному напрямку українські бійці знищили понад 120 росіян.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 2 травня


23:38 Знову повітряна тривога у багатьох областях України

23:23 Sky News повідомляє, що Британія надасть Україні безпілотники Malloy T150. Ці літальні апарати здатні доставляти важке обладнання військам передовий.

22:46 Ракетні удари по Закарпаттю: ракета потрапила до однієї із залізничних підстанцій біля вокзалу у Воловці, - ОВА.

На об'єктах у радіусі 500 м вибито вікна, уламки ракети пошкодили автомобілі поблизу. Інформація про жертв уточнюється.

22:45 Чи Захід підтримує Україну, чи ми спостерігаємо за звірствами Росії, – Байден

Президент США Джо Байден у ці хвилини дає брифінг щодо допомоги Україні. Він закликав союзників продовжувати допомагати Україні.

Байден нагадав, що Америка вже підтримала Україну більш як на 3 млрд дол. і продовжить це робити. Нещодавно він направив звернення до Конгресу із проханням про виділення додаткових коштів для нашої країни.

22:30 В Одесі знову чутно вибухи.

22:12 Підтвердилися ракетні удари на Одещині: три ракети були збиті силами ППО.

Також відомо, що дві випущені з Каспійського напрямку ракети потрапили залізничною інфраструктурою Кіровоградської області. Є побиті та поранені, повідомляє ОК «Південь».

22:04 На Кіровоградщині є загиблі та поранені внаслідок ракетного удару, - ОК "Південь"

Відомо, що потрапили залізничною інфраструктурою.

21:52 У ДТП Рівненської області загинуло 17 людей, 6 шістьох людей травмовано

Зіткнулися та спалахнули бензовоз та пасажирська маршрутка на трасі Київ-Чоп неподалік села Ситне Дубенського району.

Рух автодорогою «Київ-Чоп» на цій ділянці перекрито повністю.

21:42 "Приліт ракети в об'єкт у гірському районі Закарпаття", – повідомив голова Закарпатської ОВ Віктор Микита.

21:31 У Миколаєві вибухи. Схоже на реактивну артилерію.

21:24 На Донеччині сьогодні загинув 21 мирний житель, - повідомив губернатор Павло Кириленко.

Обстріли вбили 10 людей в Авдіївці, 5 у Лимані, 4 у Вугледарі, 1 у Великій Новосілці та 1 у Шандриголовому.

20:56 У Львові немає світла через обстріл

20:25 У Дніпрі, Вінниці, Одесі та Кіровоградській області чули вибухи

19:13 Шостий пакет санкцій проти росії включатиме відключення від SWIFT нових банків, нові заходи «за дезінформацію» та обмеження щодо імпорту нафти, — голова євродипломатії Жозеп Боррель.

18:43 Російські окупанти обстріляли Авдіївку

Про це повідомив голова Донецької ОВ Павло Кириленко. За його словами, вже є дані про 10 загиблих та 15 поранених.

"Ці цифри - оперативні. Інформація ще уточнюватиметься і кількість жертв, ймовірно, може бути більшою.

Росіяни точно знали, куди цілили - робітники якраз завершили зміну і на зупинці чекали на автобус, який мав їх розвозити із заводу додому. Ще один цинічний злочин росіян на нашій землі. За все доведеться відповісти! – написав Кириленко у своєму телеграмі.

18:11 Зміїний група окупантів із Севастополя, що знаходилася на острові, загинула у повному складі

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомляє журналіст Роман Цимбалюк.

Воно повідомляє, що, за словами одного з "евакуйованих", командування знало, що по острову може бути завдано удару, однак жодних дій (крім вивезення групи людей) не робили.

17:49 У Мотижині Київської області відважна 70-річна жінка допомагала нашим захисникам знищувати техніку окупантів. Вона повідомляла місце розташування ворожих об'єктів українським військовим. Так, за її наведенням було знищено два "Буки" та радіолокаційну станцію.

Проте окупанти вирахували жінку та зрівняли її будинок із землею

17:30 Єрусалим схиляється до надсилання нам військової допомоги, чого раніше не робилося, повідомляє газета Haaretz із посиланням на ізраїльських офіційних осіб.

Також Ізраїль зняв заборону для Естонії щодо надання Україні озброєння ізраїльського виробництва.

16:51 До Запоріжжя прибули автобуси з людьми, яких евакуювали з «Азовсталі».

16:23 Верховна Рада розширила можливості бійців територіальної оборони. Відповідний законопроект підтримали 338 нардепів.

Бійцям тероборони дозволили виконувати завдання за межами своїх областей, у тому числі у районах ведення бойових дій. До цього переліку входять і тимчасово захоплені росіянами території.

Раніше добровольці територіальної оборони були зайняті лише у завданнях, що стосувалися їхнього регіону дислокації.

16:00 Телеканал BFMTV повідомив про завершення телефонної розмови між Макроном та Путіним.

Діалог тривав дві години та десять хвилин.

Перед бесідою з Путіним Еммануель Макрон таємно прийняв у Єлисейському палаці свого попередника – екс-президента Франції Ніколя Саркозі.

Про це повідомляє Le Figaro, наголошуючи, що 7 травня відбудеться інавгурація Макрона.

Президенти поговорили вперше з кінця березня, і після свого переобрання Макрон спочатку зателефонував до Зеленського.

15:26 Окупанти закінчили огляд колони з біженцями з Маріуполя на Василівському блокпосту. Автобуси зі 131 людиною в'їхали на контрольовану Україною територію.

15:17 У Києві планують відкрити міні-скульптуру "Привид Києва". Зразок – на фото.

15:09 Артилерія 81-ї бригади ДШВ знищила БТР та склад з боєприпасами російських окупантів.

15:05 Із фракції "Слуга народу" виключено народного депутата Олексія Ковальова, який залишився на окупованій Херсонщині, тому що "в нього там бізнес". Широкому загалу Ковальов став відомий, коли минулого року придбав "4 канал".

14:53 Маріуполь. Фільтраційні табори. У таких умовах тримають маріупольців, які вже пройшли "фільтрацію". Але їх не відпускають, хочуть задіяти їх або на мобілізацію, або на "роботу".

14:43 У Раді підтримали звернення до Конгресу США щодо визнання РФ державою-спонсором тероризму. За відповідне рішення проголосували 344 народні депутати.

14:25 Російські загарбники розпочали штурм заводу "Азовсталь", заявив заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар. Окупанти просто зараз намагаються прорватися на територію заводу. Перед штурмом російська авіація бомбила комбінат.

14:23 Вибухи в Одесі не припиняються — очевидці повідомляють про повторні удари.

14:11 Шевченківський райсуд Києва оголосив вирок Олегу Царьову. Його визнано винним у публічних закликах до умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією, а також у публічних закликах до насильницької зміни та повалення конституційного ладу з використанням засобів масової інформації. За такі дії у період воєнного стану Царьову може загрожувати довічне позбавлення волі.

14:05 Унаслідок чергових обстрілів російських окупантів загинули щонайменше дев’ять мирних жителів у Донецькій області.

13:59 У мережі повідомляють про сильний вибух у Краматорську. А також у Одесі.

13:44 Уряд Німеччини таки вирішив поставити в Україну 7 гаубиць Panzerhaubitzen 2000 зі складів Бундесверу. Це важкі артилерійські установки, здатні стріляти на відстань до 40 кілометрів. За інформацією видання Die Welt, політичне рішення канцелярії та міністерства оборони було прийняте всупереч пораді керівних військових у Бундесвері. Вони раніше зазначали, що лише близько 40 зі 119 Panzerhaubitzen 2000, які перебувають на озброєнні Бундесверу, є боєздатними та незамінними для власних потреб Німеччини.

13:38 Британський прем'єр Борис Джонсон виступив перед Верховною Радою. Також вперше з початку війни виступив перед ВР і Володимир Зеленський. Крім слів підтримки і нового пакета військової допомоги, який включає ракети, радари контрбатарейної боротьби та інше, Джонсон сказав "Ukraine will win!"

13:20 Окупований Мелітополь. Це "казачья дружина", яка буде патрулювати вулиці міста. Іншими словами, зрадники, колаборанти та поліцаї.

13:05 Казахстан не відправлятиме своїх військових в Україну навіть у рамках договору ОДКБ, заявив заступник міністра оборони країни Султан Камалетдінов:

"Застосування Збройних Сил у миротворчих операціях здійснюється лише за резолюцією Ради безпеки ООН. На підставі цієї резолюції глава держави виходить із пропозицією перед Парламентом. І лише після схвалення парламентом застосування Збройних сил можливе. Але зараз це питання навіть не розглядається. Переговори не йдуть".

12:47 Наші артилеристи - це справжні "боги війни", які завдають влучні удари по техніці противника.

12:43 Лише 3 з 14 евакуаційних автобусів із біженцями доїхали до підконтрольної Україні території, доля людей з інших 11 - невідома.

"Коли ми оголосили, і російська сторона погодилася на евакуацію, що дасть нам 90 автобусів, визначили 3 локації, але приїхало лише у 2 локації 14 автобусів, а до України доїхало лише 3. Ми розуміємо, що десь поділися 11 автобусів, які мали рухатися у бік Запоріжжя на підконтрольну частину нашої держави, але десь загубилися. Втрачаються вони у цих фільтраційних центрах, на жаль, вони (окупанти) забирають та викрадають наших мешканців, і сьогодні це відбувається і в нашому українському Маріуполі", – повідомив мер міста Вадим Бойченко.

12:23 Маріуполь. Все, що залишилося від двоповерхового будинку на два під'їзди на вулиці Львівській.

12:05 У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонують на час війни дозволити корупціонерам, яких ще не засуджено, поповнити державну скарбницю й уникнути відповідальності.

11:54 У Херсонській області окупанти пошкодили десяток старовинних поховань курганного типу, зокрема скіфських, облаштувавши на них вогневі позиції.

11:50 Двоє людей загинули внаслідок артобстрілу селища Залізничне на Запоріжжі. Окупанти розтрощили місцеву школу, також пошкоджень зазнали 12 будинків.

11:33 Сьогодні вранці рашисти обстріляли містечко Вугледар на Донеччині. Загинуло троє людей, які прийшли за питною водою: дві жінки, їхні тіла розірвані, та чоловік 42 років, якого впізнала дружина.

11:25 Папа Римський Франциск каже, що під час зустрічі прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що у росіян є план на війну. Її нібито планують закінчити до 9 травня.

11:22 ЗСУ за останні дві доби знищили майже 20 безпілотників російських загарбників вартістю близько 2 мільйонів доларів.

11:19 The Wall Street Journal пише, що ЄС готує заборону російської нафти. ЄС, ймовірно, запропонує припинити закупівлі російської сирої нафти блоком з 27 країн до кінця 2022 року і заборонити закупівлю російських нафтопродуктів до кінця року. Словаччина та Угорщина отримають додатковий час для впровадження ембарго через свою особливо високу залежність від російської нафти.

11:16 Мешканці Маріуполя залишатимуться без комунальних послуг ще кілька місяців через атаки окупанта.

11:05 Ще мінус 400 окупантів і кілька десятків одиниць ворожої техніки.

10:40 Байден сьогодні відвідає у штаті Алабама збройовий завод Lockheed Martin, який випускає ракетні системи Javelin. Також Байден виступить з новою заявою про оборонну допомогу, що надається Україні. Виступ запланований на 22.00 за київським часом.

10:21 Маріупольці чекають у Бердянську на евакуацію, але росіяни зривають її. За словами мера Маріуполя, українська сторона очікувала, що сьогодні таки відбудеться евакуація біля Бердянська – виїхати намагаються 2 тисячі маріупольців, які змогли добратись до Бердянська.

"На жаль, сьогодні право, кому евакуйовуватись, кому жити, а кому вмирати привласнив собі Путін. Тільки він особисто приймає рішення щодо початку евакуації", - сказав мер.

09:53 Вже 10 травня ЄС може затвердити шостий пакет санкцій проти Росії з нафтовим ембарго та відключенням російських банків, зокрема Сбєрбанку, від SWIFT.

09:34 Кремль у період з 2005 по 2018 роки подвоїв бюджет на оборону, однак це йому не допомогло в Україні, повідомляє британська розвідка. Невдачі як у стратегічному плануванні, так і в операційному виконанні звели нанівець чисельну перевагу російської армії. Росія зараз суттєво слабша через вторгнення в Україну.

09:14 Одеса. Написав батько загиблого вчора хлопчика.

08:57 Від початку активної фази війни від рук рашистів загинули щонайменше 220 українських дітей. Ще понад 406 зазнали поранень.

08:47 9 травня Путін може оголосити війну в Україні замість так званої "спеціальної військової операції". Про це пише CNN із посиланням на чиновників США та Заходу. Використовуючи пропагандистську цінність 9 травня, Путін захоче оголосити або про якесь військове досягнення в Україні, або про посилення ескалації бойових дій, або ж про одне і друге разом, пише видання.

08:38 Не менше 5 будинків пошкоджено внаслідок обстрілів у Сєвєродонецьку, у Горській громаді - не менше 12. 10 будинків згоріло в Оріховому та ще 2 - у Золотому.

08:29 Сьогодні із Запорізької області запланована евакуація. Жителі міст Токмак і Василівка вже можуть виходити і очікувати на колону транспорту.

"Звертаюся до людей у Токмаці (збір біля кафе Нірвана) та Василівці! Всі, хто має бажання і змогу евакуюватися, вже можуть виходити і чекати колону по ходу руху транспорту! Чекаємо на вас!" - повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

08:19 Легенда The Beatles Пол Маккартні вийшов на сцену з українським прапором під час концерту у штаті Вашингтон у рамках свого світового турне.

08:11 В Україну вже прибуло понад 70 гаубиць М777, що становить приблизно 80% від того, що США зобов'язалися надати Україні. Про це повідомляє CNN із посиланням на високопоставленого представника Пентагону. США вже навчили понад 200 українських артилеристів. Представник Міноборони США заявив також, що 1 травня група з 20 українських військових розпочала роботу з безпілотниками Phoenix Ghost.

07:59 Російські окупанти продовжують наступальні дії на сході України. Російські загарбники після завданих їм втрат намагаються поповнити запаси техніки з території РФ.

07:39 Росія перенаправила інтернет-трафік в окупованій Херсонській області через свою комунікаційну інфраструктуру. З точки зору Міноборони Великобританії, дії РФ в регіоні "ймовірно, свідчать про намір Росії здійснювати сильний політичний та економічний вплив на Херсон протягом тривалого періоду".

07:24 Від SWIFT відключать ще більше російських банків, заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

07:16 За даними розвідки, у прикордонних з Україною областях Росії готуються до епідемії холери. Ймовірно, наприкінці травня — на початку червня керівництво РФ може вдатись до провокацій, звинувативши Україну в застосуванні біологічної зброї.

07:12 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не хоче їхати до Києва, поки туди не поїде президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Візит німецького лідера в середині квітня зірвався, бо українська сторона його нібито не запросила. Політик "хотів поїхати до столиці України" разом із лідерами Польщі, Естонії, Латвії та Литви, які зрештою виїхали без нього.

07:07 У місті Токмак Запорізької області ворог розгорнув підрозділ ствольної артилерії, а в Бердянську загарбники обдзвонюють місцевих жителів для уточнення особистих даних.

07:00 На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 12 атак ворога, знищено 6 танків, 5 артилерійських систем, 22 одиниці бойової броньованої техніки та 8 одиниць автомобільної техніки противника.

06:56 З початку вторгнення росіяни запустили по Україні 2125 ракет. Маріуполь продовжує перебувати під одним із основних прицілів кремлівської авіації.

06:56 Карта бойових дій в Україні:

06:56 Під Харковом загинув "кіборг", призер "Ігор нескорених" Андрій Котовенко.

06:56 3 травня Великобританія оголосить про надання Україні ще 300 млн фунтів. В основному вони призначені для постачання засобів радіоелектронної боротьби.