RU  UA

Спасибі, "браття": експерт пояснив, як скандал з Лавровим може допомогти Україні

Висловлювання голови міністерства закордонних справ росії сергія лаврова про єврейське походження Гітлера наробили чимало галасу в ізраїльському істеблішменті. Поки в Ізраїлі чекають на офіційні вибачення від російської сторони, політики почали обговорювати збільшення допомоги Україні.

Про це заявив журналіст із Ізраїлю Сергій Ауслендер в ефірі Апостроф TV.

"Землетрус у нас тут із цього приводу найнатуральніший. Я буквально зараз сиджу пишу замітку на сайт, з яким я працюю, про те, що Ізраїль розглядає. В ізраїльському оборонному та політичному істеблішменті обговорюють, що ж ми можемо надати Україні – військового, громадянського та взагалі різко збільшувати допомогу. Безумовно, ця абсолютно шалена заява лаврова послугувала одним з тригерів того, що Ізраїль зараз буде, мабуть, збільшувати постачання і збільшувати обсяг допомоги Україні. У тому числі, напевно, і обсяг військової допомоги", – пояснив Ауслендер.

За словами журналіста, у суспільстві ця заява викликала чимало галасу. МЗС Ізраїлю, у свою чергу, зажадало від росії офіційних вибачень.

"Що ж стосується того, що кажуть, всі вже, на мою думку, це чули, і тільки лінивий не засудив цю заяву. Міністерство закордонних справ Ізраїлю офіційно зажадало вибачень. З такою заявою виступив наш міністр закордонних справ - він офіційно зажадав від міністерства іноземних справ російської федерації вибачень перед Ізраїлем і перед єврейським народом за ці не дуже розумні слова. Ось так приблизно тут відреагували. По-іншому, на мою думку, не могли відреагувати. Це очевидно", - зазначив журналіст.

Водночас, про розрив дипломатичних відносин між країнами говорити поки що зарано.

"Я не думаю, що зараз дійде справа до розриву дипвідносин, хіба що вони ще чогось натворять і назаявляють. З них станеться, як би. Поки вимагали офіційних вибачень. Я працюю тут в інформаційній стрічці і стежу за івритомовними виданнями та за російськомовними джерелами. Дуже різко змінилося ставлення до ізраїльсько-російських відносин після цієї заяви. Важко уявити щось більш неправильне, що міг би сказати міністр закордонних справ росії в цій ситуації. Серед багатого вибору його ймовірних, потенційних помилок і всього такого він вибрав найневдаліше. Сказати, що Гітлер був євреєм... Я не знаю навіть, як це пояснити", - додав Ауслендер.

Не варто очікувати і заборони на в'їзд для громадян росії на територію Ізраїлю або подібних обмежень. Скандал може зійти нанівець після вибачень, але ці слова з боку росії можуть не прозвучати.

"Не думаю поки що. Ні, це речі серйозні, процедурні. Це закони, закони змінюють на рівні парламентів. У нас же тут, дякувати Богу, не російська федерація: відкрили кордон – закрили, випустили – впустили. Є закон, у тому числі угоди про всякого роду безвізові обміни. Ні, я не думаю, що дійде до цього, хоча, враховуючи, як стрімко все розвивається, я не здивуюся, якщо через місяць будуть переглянуті якісь угоди про безвізовий обмін. Я припускаю інший варіант, що завтра лавров вибачиться у прямому ефірі, і наші чиновники визнають цей інцидент вичерпаним, але осад залишиться в будь-якому випадку. Це по-перше. А по-друге, чогось не дуже прийнято у них там вибачатися, вони ж живуть не за законами, а за поняттями. За поняттями сильно не можна вибачатися, не можна давати слабину. Тому не знаю, подивимося", - резюмував Ауслендер.