RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Рашисти зміцнюються під Харковом і намагаються утримати коридор у Криму: онлайн подій війни 8 травня

Йде 74-й день повномасштабної війни Росії проти українського народу. З 24 лютого російські війська втратили понад 25 тисяч людей та тисячі одиниць бойової техніки. Станом на 8 травня окупанти продовжують атакувати українську армію на сході та півдні з метою утримання сухопутного коридору між окупованими Донбасом та Кримом. Також ворог зміцнює свої позиції під Харковом.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 7 травня


23:18 З Маріуполя та "Азовсталі" вдалося евакуювати 173 людей. Українські військові допомагали евакуації ціною свого життя.

22:59 Перша леді США – дружина президента Джо Байдена Джилл Байден – відвідала Україну. В Ужгороді вона зустрілася із дружиною президента України Володимира Зеленського. Про це влада України повідомила 8 травня. Візит був присвячений Дню матері, який відзначається сьогодні.

21:46 Російські окупанти знову зазнали великих втрат у боях із ЗСУ на сході України. До "200-м" путінських солдатів додалося ще 190 новеньких.

Окрім того, Збройні сили України знищили чимало військової техніки РФ. Про це ввечері в неділю повідомило у Facebook командування оперативно-тактичного угруповання "Схід".

21:09 Одещина 8 травня з самого ранку зазнавала російських ракетних ударів, але не всі ворожі атаки були успішними. Чотири ракети збили українські сили ППО.

20:22 Лідери країн "Великої сімки" (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія та США) виступили із спільною заявою за підсумками сьогоднішнього саміту. Участь у онлайн-зустрічі брав і президент України Володимир Зеленський.

18:34 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну бесіду щодо протистояння агресії Росії з державним секретарем Сполучених Штатів Ентоні Блінкеном.

18:10 У Глухові (Сумська область) увечері 8 травня прогриміло два потужні вибухи. Очевидці чули звуки, подібні до прольоту ракети.

17:17 З'явилися перші відео зустрічі Олени Зеленської та першої леді США Джилл Байден в Ужгороді.

17:03 Міністерство закордонних справ Великобританії засудило авіаудар Росії зі школи в Білогорівці. МЗС назвало дії окупаційних військ РФ навмисним нападом на громадянське населення.

16:19 В Одесі відпрацювало ППО.

15:18 В "Азові" заявили, що в Маріуполі загинули 25 тисяч людей, переважно цивільних.

15:06 У Кучурганах на кордоні "Придністров'я" та України стовп диму. Причини невідомі.

15:04 Через “Дію” на армію вже зібрали понад 300 мільйонів гривень. До збору коштів приєдналося понад 280 тисяч осіб.

14:50 Українські бійці вбили у Маріуполі 2,5 тисячі російських військових та поранили ще 5 тисяч окупантів – це понад 15% військових втрат їхньої армії.

14:45 Прес-конференція захисників Маріуполя:

14:32 Єрмак повідомляє, що ЄС у шостому пакеті санкцій хоче заборонити страхування суден, що перевозять російську нафту.

14:28 Супутник зафіксував стягування військової техніки, зокрема зенітно-ракетних сил армії Росії, на північ окупованого Криму – до села Філатівка, що поблизу Херсонської області.

14:06 У ЗСУ розповіли, як запобігли висадці російського морського десанту на острів Зміїний: " Вони намагалися зробити це 3 швидкісними катерами. Проте після влучення та пошкодження одного з катерів, 2 інших, під загрозою страти Байрактарів втекли від острова подалі в море ".

13:52 Коли ти, нарешті, повернувся додому в Ірпінь, а в тебе ще й дім цілий.

13:31 Російські загарбники вивозять олію з тимчасово захоплених територій Запорізької області. Їхньою жертвою став Пологівський завод. Соняшникова олія підприємство готувала для відвантаження іноземним партнерам, які вже відчувають нестачу високоякісної української продукції.

13:21 Мер Львова Андрій Садовий закликає мешканців не піддаватися на провокації Росії та не виїжджати з міста, а подбати про укриття на випадок повітряної тривоги.

Ніколи не довіряйте москальським новинам, повідомленням і телеграм-каналам. Давайте домовимося, що для нас їх не існує. Нікуди з міста їхати не треба. Не витрачайте пальне. Краще подбайте про укриття на випадок тривоги. Підіть і перевірте, чи доступне ваше укриття. Якщо воно закрите, то всіма можливими методами, включаючи дзвінок у поліцію, забезпечте собі укриття .

13:14 Небо над Одесою. ППО збило ворожу ракету.

12:52 В Одесі пролунав вибух. Містяни бачили ракету.

12:42 Вранці російська армія відкрила вогонь Лисичанськом. Застосовано артилерію, завдано авіаударів. Про кількість руйнувань житлового фонду буде повідомлено окремо. Проте знову було зруйновано об'єкти критичної інфраструктури – обірвано потужні лінії електропередачі напругою 200 кВ. Як наслідок, зникло світло спочатку в Лисичанську, а потім і в Сєвєродонецьку.

12:13 Більшість поляків підтримують запровадження польських миротворців в Україну. За висловилося 56,8% поляків, проти – 32,5%. Ще 10,7% немає думки з цього питання. У березні віце-прем'єр Польщі Ярослав Качинський запропонував залучити до України миротворців НАТО.

12:08 Вночі 8 травня наші воїни знищили 2 крилаті ракети типу "Х", випущені ворогом з боку Чорного моря на Одещині.

11:53 За даними моніторингової групи, руйнування зафіксовано у 46 із 69 громад Київської області (66,7%). Внаслідок бойових дій у регіоні зруйновано понад 4000 житлових будинків (приватні та багатоповерхові). Критичні руйнування завдано у Бучанській, Ірпінській, Гостомельській, Бородянській, Макарівській, Великодимерській та Пісковській територіальних громадах.

11:48 Подоляк заявив, що Херсонську область буде звільнено повністю і максимально жорстко:

Не буде ніякої "Херсонської народної республіки". Не буде! Вона буде звільнена в повному обсязі. Максимально жорстко, якщо це буде потрібно, з точки зору безповоротних втрат з боку російських військових. Тобто буде вбито стільки військовослужбовців російської армії, скільки буде потрібно для того, щоб на Херсонщині забули словосполучення "російська окупація "назавжди ".

Він переконаний, що така ж доля чекає й на інші регіони, які тимчасово перебувають під контролем окупантів.

11:30 Посол Британії Мелінда Сіммонс у День Перемоги над нацизмом у Європі показала житловий будинок у Києві, знищений російською ракетою.

" У День перемоги в Європі я думаю про сім'ї, які втратили близьких у Другій світовій війні, та про українців, які зараз знову борються за цінності вільного світу на передовій. Вшанувала пам'ять загиблих українців в одному з районів Києва, куди нещодавно потрапили російські ракети ", – розповіла дипломат.

11:17 За добу ліквідовано 400 рашистів.

11:13 Влада заявила, що залишається велика ймовірність завдання росіянами нових ракетних ударів по Одеській області.

11:03 Голова німецького Бундестагу Бербель Бас прибула до Києва. Вона візьме участь у пам'ятних заходах, присвячених роковинам закінчення Другої світової війни. Також заплановано політичні переговори.

10:55 У Мангуші біля Маріуполя росіяни знесли пам'ятник Сагайдачному та українським захисникам.

10:30 ЗСУ відійшли від Попасної на більш укріплені позиції, підготовлені заздалегідь. При цьому росіяни зазнають шалених втрат. Лікарня в Луганську забита тілами загиблих і тяжко поранених росіян, які незабаром можуть стати "двохсотими" через брак ліків.

09:57 У зв'язку з напруженою безпековою ситуацією, евакуаційні коридори у напрям Запоріжжя будуть відкриті виключно на в'їзд до обласного центру. Зараз головне завдання перемістити велику кількість машин у місто, що очікують на в'їзд вже кілька діб. Виїзд із Запоріжжя тимчасово обмежений.

09:50 Байден і Трюдо провели телефонну розмову, в якій центральною темою була війна Росії проти України.

" Ми сфокусувалися на протиправному вторгненні РФ в Україну і нашій скоординованій реакції, що триває. Ми налаштовані підтримувати українців і притягувати російський режим до відповідальності. Завтра ми про це говоритимемо з іншими лідерами Групи семи ", - розповів Трюдо.

" Лідери підкреслили рішучість продовжити притягнення РФ до відповідальності за її варварські вчинки в Україні та обговорили зусилля з безпеки України та економічної та гуманітарної допомоги мільйонам українців, які постраждали від бойових дій ", - зазначає прес-служба Білого дому.

09:35 Оновлені дані британської розвідки:

  • Труднощі з командуванням та управлінням, а також погані показники російських військових на передовій змусили командирів приїхати на поле бою. Вони, мабуть, взяли він особисте керівництво операціями.
  • Проте, попри це, хибні рішення продовжують підривати прогрес РФ.
  • Оскільки на передову приїхали командири, це спричинило втрати керівництва. Через те, що військові керівники нижчої ланки не мають належного досвіду, Росія й надалі терпить невдачі на полі бою.

09:27 Командир 36-ї бригади українських морських піхотинців Володимир Баранюк та начальник штабу Дмитро Кормянков потрапили в полон при виході із заводу "Азовмаш" у Маріуполі у квітні та "дали свідчення" окупантам.

09:09 Зеленський опублікував звернення до Дня пам'яті та примирення: "Цього року ми говоримо "Ніколи знову" інакше. Ми чуємо "Ніколи знову" інакше. Це звучить болісно, жорстоко. Без знаку оклику, а зі знаком питання. Ви кажете: ніколи знову? Розкажіть про це Україні".

08:55 225 дітей загинули в Україні через озброєну агресію РФ. Ще 413 поранено. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 116, Харківській – 98, Чернігівській – 68, Херсонській – 46, Миколаївській – 44, Луганській – 42, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у Києві – 16, Житомирській – 15 .

08:41 В Ізюмі, який 2 квітня окупували російські війська, трупи розстріляних ними людей тижнями залишалися лежати на вулицях. Місцеві ж намагалися не дивитись на цей жах – вони не могли навіть поховати мертвих, оскільки це також було рівносильне загибелі.

08:18 У Шипіловому на Луганщині внаслідок нічного обстрілу росіянами зруйновано двоповерховий будинок. За попередньою інформацією, під завалами опинилися 11 людей.

08:12 Російська пропаганда знову у всьому звинувачує українських захисників та намагається виправдати військові злочини РФ.

08:10 Вночі в Одесі було чути вибух. Чекаємо на офіційне повідомлення.

07:57 На Луганщині внаслідок авіаудару зі школою у Білогорівці попередньо загинули 60 людей. Вдень 7 травня внаслідок російського авіаудару виникла пожежа у будівлі школи, де перебували близько 90 людей. Пожежу було ліквідовано, потім проведено розбирання завалів та виявлено тіла двох загиблих. Евакуйовано з-під завалів 30 людей, семеро з яких поранено. Ймовірно, всі 60 людей, що залишилися під уламками, загинули.

07:45 Ключові тези Зеленського з інтерв'ю американському телеканалу Fox News:

  • Реакція миру на антисемітську заяву глави МЗС Росії Лаврова має бути значно більшою;
  • Заяви РФ щодо ядерної війни для нас нічого не змінює. Для нас війна триває вже вісім років.
  • Росія краде український урожай і ми знаємо, які країни можуть його придбати. Однак поки що це не сталося, називати їх не будемо;
  • Візит Джо Байдена до Києва важливий не лише для України, а й для президента США. Цей крок був би потужним сигналом для України та світу.

07:30 ЗСУ знищили три катери РФ поблизу острова Зміїний. Зокрема, точними атаками "Байракторів" знищено:

  • десантний катер типу "Серна" із ЗРК "Тор";
  • 2 десантно-штурмові катери типу "Раптор" (ще один "Раптор" суттєво пошкоджений).
  • 46 людей живої сили.

07:21 За добу зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил України було вражено 12 цілей. А саме:

  • 1 – вертоліт Мі-28Н;
  • 7 безпілотників типу "Орлан";
  • 2 безпілотники типу "Форпост";
  • 2 крилаті ракети.

Додатково два БПЛА типу "Орлан" було знищено зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ.

07:08 Зеленський прокоментував чутки про "оголошення війни" Росією 9 травня:

Для нас це нічого не змінює. Для нас війна вже триває 8 років, широкомасштабна війна триває понад 70 днів. Росіяни знищують українські міста, їх можна показувати у голлівудських фільмах жахів ”.

Він додав, що "перемога" для росіян – це руйнація та поразка всього цивілізованого світу.

07:03 Мапа бойових дій в Україні.

07:03 Екс-глава Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж назвав два сценарії припинення війни:

  • Україна нарощує всі сили та відтісняє супротивника за кордони. Для збереження власного режиму Путін може вийти на переговорний процес за допустимих для України умов.
  • Затяжна війна, за якої сторони не йдуть на будь-які угоди. А РФ поступово зазнає військового, політичного та економічного краху.

" Але все ж таки за всіма сценаріями Україна виграє. Я думаю, що Путін зараз йтиме на легший сценарій, для того щоб не отримати повний провал ", - сказав Маломуж.