RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Блокада "Азовсталі" та битва за Донбас: онлайн подій війни 11 травня

Розпочався 77 день повномасштабної війни, розв'язаної Росією проти України. Російські війська продовжують наносити ракетні та авіаудари за мирними мешканцями та руйнувати інфраструктуру міст. Починаючи з 24 лютого окупанти зазнали і продовжують зазнавати величезних втрат у боях з українськими захисниками. Увечері 9 травня президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз та захист демократії в Україні , який передбачає прискорену передачу військової техніки, озброєння, снарядів, пального, продовольства та багато іншого для перемоги над російськими окупантами.

На заблокованому заводі "Азовсталь" у Маріуполі залишаються понад 100 мирних жителів, а лише у місті - до 100 тисяч людей.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 9 травня


19:56 Україні може знадобитися сто років, щоб подолати наслідки тривалої повномасштабної війни, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

"Ті, хто живе в Німеччині, знають, що ми досі знаходимо бомби, які падали під час Другої світової… Такі війни мають тривалі наслідки — всі снаряди, що зараз запускаються, можуть роками залишатися в грунті", — сказав він.

19:29 Для українських бійців привезли зенітну автоматичну гармату Bofors шведського виробництва.

19:00 Збройні сили України звільнили у Харківській області селище Питомник.

18:55 Від початку травня російські війська здійснили 49 ракетних ударів по Україні, випустивши зі своєї території 74 крилаті й балістичні ракети, заявив бригадний генерал ЗСУ Олексій Громов. Зокрема, "Іскандерів" — 4, "Точка У" — 8, крилатих ракет морського базування та повітряного базування — 2.Крім цього, протягом травня РФ здійснила 459 авіаційних нальотів на Україну.

18:45 На Дніпропетровщині ворог тричі за сьогодні обстріляв Зеленодольську громаду. Били з "Градів". Поцілили по Зеленодольську та Великій Костромці. Є руйнування. Люди цілі.

18:33 Папа Римський Франциск зустрівся з дружинами двох українських офіцерів полку "Азов", які зараз перебувають у Маріуполі - Катериною Прокопенко та Юлією Федосюк.

18:00 Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко показав дим над "Азовсталлю":

17:42 У Нацгвардії заявили, що за час повномасштабної війни поранення чи травми дістали 1697 військових НГУ, загинув — 501 військовий.

17:21 Зенітниками із житомирської 95 ОДШБр в районі Ізюму з ПЗРК "Перун" знищено ворожий розвідувально-ударний вертоліт Ка-52.

17:04 Великобританія підписала зі Швецією угоду про взаємні гарантії безпеки у разі нападу. Очікується підписання аналогічної угоди з Фінляндією. Серед іншого угода передбачає можливість обміну розвідданими та проведення спільних навчань. Обидві країни найближчим часом ухвалять рішення про вступ до НАТО.

16:35 Як фінансують українську армію різні країни світу. Рекордсмени – Естонія та Латвія, які віддали нам третину свого оборонного бюджету.

16:26 У Харківській області просто під час роботи в полі у трактор влучила ракета. Авіаудар по сільськогосподарській техніці завдали з російського літака. 26-річний тракторист дивом вижив. Зараз він у лікарні з чисельними опіками та пораненнями ніг.

15:55 Президент Чехії Мілош Земан дозволив 103 громадянам країни поїхати воювати у лавах ЗСУ.

15:48 Міськрада Маріуполя прогнозує прорив каналізаційної системи через можливий запуск російськими військами водопостачання у заблокованому місті, і як наслідок – стрімке зростання інфекційних захворювань у Маріуполі.

"За їх твердженням вода буде йти по місту і її вистачить приватному сектору та першим поверхам багатоповерхівок. Однак, топографія Маріуполя не дозволяє таку подачу води без застосування інших насосних в середні міста. Тому водопостачання як такого не буде. При цьому це призведе не тільки до підтоплень уздовж ділянок прориву, але й до переповнення каналізаційної системи, яка не працює і запуск якої навіть не заплановано... Окупанти вирішили просто втопити Маріуполь в лайні буквально", – заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

15:35 Під Краматорськом окупанти під час обстрілу пошкодили склад із аміачною селітрою. Влада запевнила, що безпосередня загроза для життя мешканців Слов'янської громади відсутня. Але керівництво міської військової адміністрації просить протягом доби обмежити перебування на відкритому повітрі та закрити вікна.

15:08 Найближчим часом проблема з дефіцитом бензину в Україні вирішиться. Затримки з постачанням пов'язані з неготовністю європейської інфраструктури забезпечити потрібну нашій країні кількість палива. Про це заявив заступник глави ВП Ростислав Шурма.

"Виявилося, що банально порти, залізнична інфраструктура, цистерни, тяга у східній Європі не готові до переробки такої кількості нафтопродуктів, оскільки ми країною споживали один мільйон тонн дизеля, бензину та скрапленого газу щомісяця", - заявив він.

Наразі ОП разом з урядом активно вирішує цю проблему. За словами Шурми, обсяг імпорту палива вже збільшено вп'ятеро порівняно з тим, як було півтора місяці тому. Крім того, буде створено стратегічний запас, "який неможливо буде розбомбити та зруйнувати і який забезпечить стабільність та наявність нафтопродуктів на кілька місяців уперед".

14:44 стан здоров'я двох диктаторів вже не залишає питань.

Лукашенко зі своїм психічним розладом продовжує нести відверту нісенітницю на публіку і відкрито заявляє про свій приймач. А ось у його брата з російського бункера все набагато сумніше – близьке оточення передбачає Путіну швидку кончину.

13:53 Україна б вітала спробу колишнього канцлера Німеччини Ангели Меркель переконати Кремль закінчити війну проти України.

Про це заявив посол України у Німеччині Андрій Мельник.

"Якщо вона відчуває, що може допомогти закінчити цю прокляту війну, її участь, звичайно, дуже віталася б, тим більше, що вона протягом десятиліть підтримує дуже довірчі відносини з Путіним", - сказав посол.

Зазначимо, що Меркель тримається осторонь та особливо не коментує війну в Україні. Тільки на початку травня вона заявила, що вважає за правильне рішення 2008 року не приймати Україну в НАТО, хоча зараз підтримує міжнародні зусилля щодо протистояння російській агресії.

13:17 Повідомляють про вибух на Одещині, можливо, працює ППО

12:44 На Київщині навчальний рік у школах завершується у різні терміни. Навчання завершиться з 27 травня до 17 липня.

11:54 Контрнаступ на північ від Харкова продовжує успішно відтісняти російські війська до кордону. Збройні сили України вже наблизилися до українсько-російського кордону близько 10 км.

10:37 Імовірність того, що лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко може найближчим часом наказати своїй армії розпочати наземну операцію на території України низька. Хоча війська Білорусі все ж таки стягуються зараз до наших кордонів.

10:12 Арестович підтверджує, що маневри білорусів – це навчання та загрози для України не несуть.

Також цю інформацію підтверджують наші джерела із Збройних Сил Білорусі. За їхніми даними, планові маневри і ще в середині квітня про це всі знали. Говорять, що зараз просто нагнітають обстановку, не більше.

9:41 ППО збила ракету біля Запоріжжя, яка вибухнула над об'єктом інфраструктури, - ОВА

Об'єкт зазнав тяжких ушкоджень, постраждалих немає.

9:32 В Україну з початку повномасштабного вторгнення повернулося вже 1,6 млн людей.

9:00 Втрати рашистів на ранок 11 травня

8:11 Минулої доби найбільша активність російської армії спостерігалася на Слобожанському та Донецькому напрямках. Під Харковом угруповання у складі окремих підрозділів 6-ї армійської армії, 41-ї загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів намагаються не допустити настання ЗСУ у напрямку державного кордону України.

23:56 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко показав наслідки авіанальотів росіян на завод "Азовсталь" за 10 травня.

23:39 Українські військові продовжують утримувати територію заводу "Азовсталь" у Маріуполі, незважаючи на постійні обстріли з боку російських окупантів.

23:13 Радник голови Офісу президента України Олексій Арестович повідомив, що ЗСУ на Харківському напрямку ведуть успішні бої з окупантами.

22:24 Окупанти обстріляли Харківську область, є загиблі та поранені. У звільнених Циркунах дві мирні мешканки підірвалися на ворожій розтяжці – голова ОДА Синегубів.

22:12 У Херсоні повідомляють про вибухи.

21:46 Противник обстріляв територію Сумської та Чернігівської областей – Держприкордонслужба.

21:29 Голова Луганської ОВ Сергій Гайдай повідомив, що область живе без комунікацій - у населених пунктах, підконтрольних українським військам, немає світла, води, газу та мобільного зв'язку.

21:02 В Одесі знову чутно вибухи.

20:25 У розвідці США повідомили, що Збройні сили України ліквідували від 8 до 10 російських генералів з початку повномасштабної війни.

19:46 Українські війська звільнили населені пункти Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

19:19 В Шосткинському районі Сумської області пролунало кілька вибухів у різних населених пунктах.

19:14 Розділ Національна розвідка США Авріл Хейнс заявила, що Володимир Путін може оголосити військовий стан у Росії і розв'язати війну в Молдові за контроль над Придністров'ям.

18:14 За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, російські окупанти вивезли більшу частину українського зерна до Сирії та країн Близького Сходу.

17:22 Російські війська обстріляли ракетами міст через Дністровський лиман. Про це повідомив радник голови Одеської ОДА Сергій Братчук.

16:37 Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що окупанти стріляють на заводі "Азовсталь" авіабомбами.

16:23 Генштаб збройних сил Білорусі заявив про розгортання своїх військ уздовж кордонів з Україною, зокрема сил спеціальних операцій.

15:35 Повідомляють про вибухи у північній частині Криму, поблизу адмінкордону з Херсонською областю.

15:21 Українці на тимчасово окупованих територіях Харківщини опираються окупантам. Такими плакатами попереджають рашистів у Великому Бурлуку. Це вже підняло на ноги ФСБшників, які безуспішно шукають партизанів.

15:13 Путін спробує змусити Лукашенка вдарити у напрямку Луцьк-Львів, щоб перерізати постачання зброї із Заходу, вважає військовий експерт Олег Жданов.

" Як я розумію, скоро знову буде зустріч Путіна та Лукашенка. Думаю, що Путін знову намагатиметься змусити Лукашенка, щоб білоруська армія вдарила у напрямку Луцьк – Львів ", - сказав Жданов.

14:50 Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зараз проводить переговори з президентом Угорщини щодо нафтового ембарго проти РФ.

14:39 У Запорізькій області біля села Білогір'я російські війська 9 травня обстріляли автомобіль із цивільними. Внаслідок прямого влучення снаряда авто вибухнуло. Пасажир помер на місці, водій отримав поранення.

14:36 Надзвичайний та повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто запевнив, що його країна не блокуватиме членство України в ЄС, коли до цього дійде час.

14:20 Окупанти продовжують обстрілювати Сумщину з території Росії. Здійснюють обстріли Білопільської громади із систем залпового вогню. Втрат немає, ушкодження уточнюються.

14:12 Макрон зателефонує Орбану переконувати його за нафтовим ембарго. У Франції очікують, що угода про заборону всього імпорту нафти з Росії може бути укладена цього тижня.

13:55 Лукашенко готує Білорусь до війни. Він звернувся до чиновників міністерства оборони, щоб переглянути державно-оборонне замовлення.

" З урахуванням уроків війни, треба визначитися, яка війна буде в Білорусі, якщо не дай Бог... і тому яка зброя нам потрібна буде для нашої армії, якщо раптом нам доведеться зі зброєю в руках захищати свою країну ", - сказав диктатор.

13:44 Воїни на "Азовсталі" втратили зв'язок із польовим шпиталем. Над госпіталем працює авіація, і ми навіть не маємо з ними зв'язку. Ми навіть не знаємо, куди їх евакуювати, повідомив заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар.

13:40 Ворог думав, що його колона пройде маршем та без опору захопить одне з міст Донецької області, але окупантів "тепло" зустріли ЗСУ. З 12 одиниць техніки орків 7 було знищено. Разом із "залізом" знищено було і більшість рашистської піхоти.


13:15 Глава МЗС Нідерландів Вопке Гукстра прибув до України. Він разом із німецькою колегою Анналеною Бербок зустрінеться з членами українського уряду.

13:13 Вихователів дитячих садків із Донецька змушують їхати до Маріуполя та прилеглих населених пунктів – Мангуш, Микільське, Ялта. Російська окупаційна адміністрація пояснює це необхідністю "організації роботи на місцях". Відомо, що персонал всіляко чинить опір такому рішенню.

Так само відбирається і персонал банківських установ. Очікується, що керівництво місцевим фінансовим сектором повністю піде під контроль окупантів.

12:38 Окупант хотів вистрілити із гранатомета, але щось пішло не так:

12:20 Так тепер виглядає одеський ТЦ "Рів'єра":

12:00 Оновлена карта бойових дій:

11:55 Сейм Литви визнав Росію терористичною державою. Рішення було прийнято одноголосно у зв'язку з численними воєнними злочинами окупантів в Україні.

11:41 Заступника командира десантно-штурмового батальйону майора Дмитра Вострикова відправили на той світ.

11:29 На Луганщині бої йдуть у Золотому-3, Золотому-4 та Катеринівці.

11:27 У Білогорівці Луганської області триває "зачистка території", ЗСУ знищили понтони та військову техніку російських військ, частина загарбників бігла назад уплав.

11:10 Армін Паппергер, який керує виробництвом німецької зброї Rheinmetall, заявив, що його компанія буде здатна вже через три тижні поставити Україні перші дооснащені БМП Marder. Але тільки після того як це схвалить влада Німеччини.

10:52 Тепер перемогою вважатимуть не відведення російських військ на позиції до 24 лютого, а повне звільнення всіх територій.

" У перші місяці війни перемога для нас виглядала як відведення російських військ на позиції, які вони займали до 24 лютого, і оплата завданих збитків. Зараз, якщо ми будемо досить сильні на військовому фронті і виграємо битву за Донбас, що матиме вирішальне значення для Наступною динамікою війни, перемогою для нас буде звільнення решти наших територій ", - заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Financial Times.

10:38 У тимчасово окупованому Ізюмі з-під завалів п'ятиповерхівки витягли 44 тіла загиблих . П'ятиповерховий будинок зруйнували удари окупантів ще в першій декаді березня. Завали вдалося розібрати лише зараз.

10:26 У Херсоні чутно вибухи.

10:23 Українське підпілля у Херсоні пропонує палити рашистів та отримувати за це криптовалюту.

10:01 У Маріуполі триває 70-й день облоги міста. Тривалість оборони досягла часу битв за Сталінград та Одесу.

09:39 Сьогодні організовано один евакуаційний безкоштовний поїзд:

16:30 – 234/233 Покровськ – Дніпро – Львів.

09:25 До Канади прибув перший зафрахтований – спеціально для цього пристосований – літак із біженцями з України. Приземлився борт на острів Ньюфаундленд. 166 українців, зокрема 55 дітей, зустрічав губернатор провінції Ендрю Ф'юрі. Раніше до Канади вже прилетіли тисячі біженців, але самотужки.

08:58 Внаслідок ракетного удару по ТЦ "Рів'єра" в Одесі поранення отримали троє людей. Площа пожежі – 1000 кв.м., повідомили рятувальники. Внаслідок влучення російської ракети до складів загинула одна людина, двоє поранені. Площа пожежі – 1200 кв.

08:45 Понад 642 діти постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок офіційна кількість дітей-жертв не змінилася – 226. Зросла кількість поранених – 416.

08:17 На Луганщині тривають бої за населені пункти Воєводівка, Тошківка та Нижнє. Окупанти за добу 22 рази обстріляли міста та села регіону. В результаті зруйновано будинки у Сєвєродонецьку та Лисичанську.

08:02 На Дніпропетровщині вранці знову обстріляли Зеленодольську громаду. У Зеленодольську пошкоджено кілька будинків. Людей не зачепило.

07:37 У Маріуполі ворог артилерією та ударами авіації продовжує знищувати інфраструктуру заводу "Азовсталь". Продовжуються бойові дії.

07:15 Глава Єврокомісії заявила про прогрес у переговорах з Угорщиною щодо санкцій проти РФ.

" Дискусія з прем'єр-міністром Віктором Орбаном була корисною для прояснення питань, пов'язаних із санкціями та енергетичною безпекою. Ми досягли прогресу, але потрібна подальша робота ", - розповіла Урсула фон дер Ляйєн.

06:54 Внаслідок вчорашнього обстрілу Одеси російськими окупантами загинула одна людина, 5 людей поранено.

06:52 У Генштабі ЗСУ заявили, що не виключається можливість диверсій на об'єктах хімічної промисловості України із подальшим звинуваченням у цьому українських військових.

На Слобожанському напрямку ворог підтримує у повній готовності до застосування певних сил та засобів протиповітряної оборони на території Білгородської області. Продовжує зосереджувати зусилля на обороні зайнятих рубежів з метою недопущення просування підрозділів українських військ у напрямку державного кордону України. Здійснює повітряну розвідку.

06:33 Сполучені Штати стурбовані тим, що Росія може анексувати Донецьку та Луганську області та провести там фіктивний референдум, заявив офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс:

" Ми знаємо російський сценарій, який був використаний у Криму та на сході України. Російська влада у спробі надати своїй окупації наліт легітимності, намагалася провести фіктивні вибори, і ми, як і раніше, стурбовані тим, що вони знову спробують зробити це на території східної. України ".

06:30 Карта бойових дій:

06:30 Байден закликав Конгрес негайно схвалити запит на надання $33 млрд допомоги Україні, щоб він підписав його найближчими днями.

06:30 Увечері 9 травня рашисти завдали ракетного удару по торговому центру "Рів'єра". Інформації про загиблих та поранених поки що немає.