RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Литва першою у світі визнала Росію державою-терористом

Кремлівський режим хоче знищити українську націю, тому такі дії мають бути визнані геноцидом, а Росія – це держава, яка підтримує та здійснює тероризм.

Про це йдеться в резолюції Сейму Литви, ухваленій вранці у вівторок, 10 травня.

Сейм одноголосно підтримав документ, голос "за" віддали 128 людей.

У резолюції констатують: російські Збройні сили та найманці скоїли масові військові злочини на Україні, особливо у містах Буча, Ірпінь, Маріуполь, Бородянка та Гостомель.

Згідно з документом, у цих діях "вбачається мета повного або часткового знищення української нації, її духу шляхом вбивства її членів цілими сім'ями, у тому числі дітей, викрадення їх, тортур, зґвалтувань, у тому числі і неповнолітніх, знущань над тілами вбитих та закатованих". .

"Сейм Литви визнає повномасштабну збройну агресію проти України з боку збройних сил Російської Федерації та її політичного та військового керівництва, що розпочалася 24 лютого 2022 року, геноцидом українського народу", - йдеться у резолюції.

У ній також наголошується, що всі винні мають бути притягнуті до відповідальності та що міжнародне співтовариство має створити Спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та оцінки агресії Росії проти суверенної України.

Сейм Литви закликає до того, щоб цей суд мав повноваження видавати міжнародні ордери на арешт та щоб імунітетом не обмежувалася недоторканність держави чи глав держав та урядів та інших державних посадових осіб.

"Російська Федерація, збройні сили якої свідомо та систематично обирають цивільні об'єкти для бомбардувань, є державою, яка підтримує та здійснює тероризм" , - йдеться в резолюції.

Нагадаємо, раніше Литва також стала першою країною Європейського Союзу, яка повністю відмовилася від поставок російського газу.