RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Ворог чекає удару ЗСУ і б'є по мирних містах: онлайн подій війни 16 травня і карта бойових дій

Розпочався 82 день російського вторгнення в Україну. Окупанти все ще намагаються оточити частини ЗСУ на сході країни та взяти завод "Азовсталь" та Маріуполі, проте вже не думають про відновлення наступу на північному сході, тому самі підривають мости на Сумщині, що ведуть на територію РФ. Ворог, як і раніше, завдає ракетних ударів по містах у тилу і б'є з РСЗВ по великих населених пунктах поблизу передової, однак це слабко змінює ситуацію на фронті і перелом, що намітився, в ході війни на користь українських військових.

Невдалі спроби окупантів форсувати Сіверський Донець у районі Кремінної можуть відкинути їх на схід, після чого росіяни остаточно покинуть позиції біля Харкова.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 15 травня


23:59 За добу Повітряні сили України уразили п'ять повітряних цілей російської авіації. Зокрема, збили ворожий штурмовик Су-25.

23:50 На Миколаївщині вибухи.

23:41 Reuters повідомляє, що автобуси з українськими військовими з "Азовсталі" прибули до окупованого Новоазовська.

23:28 Reuters публікує кадри, як українські військові покидають Азовсталь. Чекаємо інформацію від президента. Вона має бути протягом години.

23:01 Reuters повідомило про 10 автобусів з українськими військовими, які покинули "Азовсталь".

22:50 Арестович вважає, що заява Пєскова про "територіальні суперечки" щодо Криму свідчить про те, що РФ морально готує населення до здачі півострова.

"До цього ж не було жодних територіальних суперечок, був "референдум людей", який "навіки вирішив бути з Росією", а тепер виявляється, що це територіальні суперечки між Росією та Україною. Пісків ніколи просто так нічого не каже. Або його застали зненацька і він обмовився. Але я в це не дуже вірю".

22:44 На кордоні Білорусі та України спостерігається активність білоруських військових. За словами мешканців Гомельського району, за 2 км від українського кордону на дорогах встановлюють блокпости – там перевіряються документи та багажники. Житель Лоївського району розповів, що у кількох місцях донедавна було замасковано танки.

22:32 Швейцарія почала обговорення шляхів зближення з НАТО — включно з проведенням спільних військових навчань і тіснішою координацією безпекової політики. Про це заявила очільниця Міноборони Паельві Пуллі. За її словами, нейтральний статус Швейцарії мав на меті передусім гарантувати безпеку країни. З огляду на нинішні виклики, "можуть статися зміни в тому, як нейтралітет тлумачиться".

22:17 За добу, 16 травня, внаслідок обстрілів російськими окупантами у Донецькій області загинули дев'ять мирних мешканців. Наразі неможливо порахувати кількість жертв у Волновасі та Маріуполі.

21:58 Три вертольоти Мі-17 прибули в Україну із США для виконання бойових завдань. Про це повідомив кореспондент американського журналу Foreign Policy Джек Детч. За його словами, це — перші з 11 вертольотів Мі-8 і Мі-17, поставки яких передбачені пакетом американської військової допомоги на суму $800 млн.

21:47 Арестович про ситуацію на Азовсталі: "Я не можу коментувати ситуацію, увечері президент зробить на цю тему заяву".

21:45 Російська пропаганда показала відео евакуації із "Азовсталі" поранених українських бійців.

21:24 Частина жителів Ізюма, яких російські військові депортували на територію РФ, змогли повернутися до України через країни Європейського Союзу. Про це заявив представник міськради Максим Стрельник.

Люди проходили фільтраційні табори, з ними спілкувалися російські спецслужби, вирішувалася подальша доля на території РФ. Деякі з цих людей поїхали до родичів, які у них є в Росії. Частина людей перейшла кордон з ЄС у країнах Балтії, й через Естонію, Латвію, Литву, Польщу вони змогли повернутися в Україну".

На 16 травня в Ізюмі залишаються понад 15 тисяч жителів, в проханні евакуювати людей окупанти відмовляють.

21:08 Наші партизани в Херсоні нагадують окупантам, що Херсон — це Україна.

21:03 Чернігівщину обстріляли близько 40 разів за останню добу. Постраждалих серед особового складу українських військових немає.

20:38 Американська армія замовила у підприємств, що займаються виробництвом Javelin, 1300 ракет. Частина з них призначена для допомоги Україні.

20:35 Глави МЗС ЄС затвердили надання Україні ще 500 млн євро на закупівлю зброї з Європейського фонду миру, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

При цьому вони не змогли ухвалити шостий пакет санкцій проти Росії.

20:18 Ердоган заявив, що Туреччина не може сказати "так" членству Фінляндії та Швеції в НАТО, і це неможливо:

"Делегації Швеції та Фінляндії не повинні турбувати себе поїздками до Туреччини, щоб переконати Анкару схвалити їхні заявки на вступ до НАТО".

20:05 "Рашизм": журналістів і медіаорганізації закликають до вживання цього слова. Його також пропонують внести до термінологічних словників української мови. Про це йдеться в заяві Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

"Термін "рашизм" відображає як ідеологію нинішньої Росії, так і військові злочини та «нелюдську жорстокість, які здійснює та демонструє її армія на українській землі".

19:42 Кулеба заявив Євросоюзу готові розпочати роботу над сьомим пакетом санкцій:

"Я ціную всі країни-члени ЄС, які сьогодні висловили свою готовність почати працювати над сьомим пакетом санкцій у момент, коли шостий пакет буде ухвалено. Це надихає. Був зрозумілий сигнал підтримки України".

19:30 Свіжі могили на цвинтарі під Маріуполем. Загиблих жителів міста так багато, що їх ховають у траншеях.

19:16 Голова Луганської області Сергій Гайдай повідомив, що окупанти знову обстріляли Сєвєродонецьк. Щонайменше 10 загиблих.

18:59 Противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля ворог зосередив на Донецькому напрямку. На Слобожанському напрямку намагається стримувати наступ Сил оборони на північ від міста Харків та запобігти їх виходу на державний кордон України. Веде підготовку до наступальних дій силами підрозділів, зосереджених в районі міста Ізюм.

В результаті вогневого ураження Силами оборони ворожих складів, що розміщувались в місті Ізюм, знищено значний запас боєприпасів.

18:53 Норвегія, Данія та Ісландія пообіцяли надати підтримку "усіма необхідними засобами" Фінляндії та Швеції у випадку, якщо дві скандинавські країни зазнають нападу до набуття членства у НАТО.

18:42 Ленд-ліз не призведе до появи в України величезного боргу після війни, - заявила тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

"Ми не говоримо про те, що Україна має повернути все, що отримає за цим механізмом. Ідея ленд-лізу в іншому.

Коли США продають або передають зброю іншій державі, уряд має проходити експортну процедуру, має отримувати погодження і відповідати певним обмеженням. І саме для того, щоби не стикатися з цими обмеженнями, пропонується передавати зброю за ленд-лізом.

Скажу відверто, це просто процедура прискорення постачання зброї. Тому, звичайно ж, ленд-ліз не призведе до появи в України якогось шаленого боргу після війни".

18:15 Кулеба заявив, що Україна не має наміру йти на поступки РФ, у тому числі Донбасом і Кримом, щоб домогтися припинення вогню:

"Замість того, щоб питати, що Україна має зробити для перемир'я, відповідне питання слід адресувати Росії: що має зробити Росія. Ми хочемо, щоб усе, що належить нам, залишилося за нами".

17:59 Свіжа карта бойових дій від британської розвідки:

17:53 14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого захопили БМП-3. Після ремонту буде служити на благо України.

17:29 Подяка від Володимира Зеленського воїнам 127-ї бригади, які вийшли на державний кордон із Росією:

17:19 У міноборони РФ повідомляють, що сьогодні вони досягли домовленості з воїнами на "Азовсталі" щодо вивезення поранених. Введено режим тиші та відкрито гуманітарний коридор, поранених доставляють до медичного закладу в окупованому Новоазовську.

Наша сторона поки що не коментує.

17:16 Щонайменше шість приватних будинків зазнали руйнувань внаслідок ракетного удару по туристичній зоні Одеської області. Росіяни намагалися поцілити у непрацюючий міст через Дністровський лиман, проте влучили у будівлі мирних мешканців.

17:11 В Естонії стартують наймасштабніші за понад 30 років навчання "Їжак 2022". Їх проведуть для перевірки боєздатності. Участь візьме 15 тисяч військовослужбовців із 10 країн світу: 7 100 резервістів, 2 500 строковиків, 2 000 контрактників. Використовуватимуть під час навчань бронетехніку, БМП, танки, кораблі, гелікоптери, а також літаки. Відомо, що використовуватимуть також американські, британські та польські ракетні системи. Триватимуть навчання до 3 червня.

16:55 Окупанти вдруге обстріляли прикордонні населені пункти в Чернігівській області. З боку РФ зафіксували сім вибухів в районі населеного пункту Грем’яч. Попередньо — працював міномет.

16:46 Сьогодні на Сумщині у бою з російськими диверсантами загинув 44-річний прикордонник Олександр Поповченко. У нього залишились дружина й двоє дітей. Він разом з побратимами вступив у бій з ДРГ ворога рано вранці, отримав смертельне поранення. За офіційною інформацією, це була спроба прориву держкордону. Росіяни обстрілювали прикордонну територію Шосткинського району з мінометів, гранатометів, кулеметів та автоматів. Прикордонники дали жорстку відсіч росіянам, ті відступити за лінію держкордону.

16:32 Британські розслідувачі повідомляють, що депортованих з Маріуполя громадян утримують в 66 таборах на території рф. У них загальна планова кількість місць — 95 тисяч.

"Всі переважно на Далекому Сході. Коли ми почали про це говорити, майже ніхто не вірив. Тепер правду про нелюдство бачить весь світ. Сумна, але перемога інформаційного фронту Маріуполя. ХХІ сторічча. Депортація. Табори. Сибір. Росія не змінює свого ставлення до українців віками", - пише радник мера Петро Андрющенко.

15:58 Європейський союз та США домовилися про тіснішу співпрацю, щоб протистояти перебоям у постачанні промислових товарів та продуктів харчування в Україну та боротися з дезінформацією з Москви.

15:43 Підсумкова заява саміту ОДКБ:


15:28 На Харківщині окупанти влучили в склад з аміачною селітрою, загрози для населення нема.

15:25 На околицях окупованого російськими військовими Херсона пролунали потужні вибухи. За словами очевидців, місті затремтіли вікна і пішов чорний дим.

15:00 Глава посольства США в Україні Крістіна Квін заявила, що ЗСУ вже відкинули росіян від Києва, Харкова. Тож не позбавлене логіки припущення, що вони відкинуть супротивника і з інших окупованих регіонів – Донбасу та Криму.

14:10 Українські військові знищили російську ракету типу "Х", випущену з винищувача у напрямку Одеси, повідомили у ОК "Південь".

14:05 Російська реактивна артилерія навмисно знищувала багатоповерхівки у Харкові. Про це СБУ розповів полонений окупант, якого українські захисники захопили під час звільнення селища Циркуни у передмісті Харкова.

13:30 Українська армія буде готова до активного контрнаступу на позиції російських окупантів, коли отримає достатньо важкого озброєння від міжнародних партнерів. Очікується, що це станеться у середині літа, заявив Арестович.

13:05 У Маріуполі окупанти знову намагаються відновити роботу порту, щоб вивозити з міста вкрадений метал і забезпечити логістику для своїх підрозділів.

13:00 На Херсонщині та Миколаївщині російські війська не ведуть активні наступальні дії, повідомляє ОК "Південь". Замість цього окупанти продовжують укріплюватися на зайнятих рубежах.

12:50 Україна має шанс стати членом НАТО без етапу Плану дій щодо членства, заявила керівник дипмісії США Кристина Квін.

"Що стосується можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже, Україна також може вступити до НАТО без ПДЧ".

12:30 Фінський генерал у відповідь на погрози Росії запропонував Путіну приєднатися до мертвих солдатів, закопаних у їхній землі.

"Запрошуємо вас приєднатися до 200 000 росіян, які вже перебувають у Фінляндії, закопаними в землю на кілька метрів після вашої останньої спроби 1939 року", - написав він.

12:20 Рятувальники ліквідують наслідки ракетного удару на Одещині. Внаслідок влучення крилатої ракети сталося руйнування будівель туристичної інфраструктури та пожежу, яку ліквідували пожежники. Постраждали 4 особи, з них 1 дитина, пошкоджено легковий автомобіль.

12:05 Російський військовий супутник "Космос-2555", запущений на орбіту 30 квітня, не здійснив жодного орбітального маневру та згорить у атмосфері у вівторок, 17 травня. На ракеті-носії, що виводила на орбіту супутник, був розміщений знак Z. Загалом, супутник піде слідом за російським кораблем.

11:53 Вночі у Євпаторії кримські партизани пофарбували будівлю російської окупаційної адміністрації у кольори державного прапора України.

11:45 Військова розвідка України отримала документальні підтвердження втрат живої сили та техніки 1-ї танкової армії збройних сил країни-окупанта. До середини березня здалися в полон близько ста російських танкістів.

11:20 Близько 7:00 ранку росіяни намагалися прорвати державний кордон на Сумщині. Ворог різним озброєнням відкрив вогонь на прикордонній території Шосткинського району.

11:05 У Росії за добу спалили ще три військкомати - Волгоград, Пронськ та Гуково. Ніхто з тих, хто раніше палив військкомати, не затриманий.

10:50 Загальні безповоротні втрати ворога на 16 травня становлять 27700 (+300) осіб, танків – 1228 (+8) одиниць, бойових броньованих машин – 2974 (+16) одиниць, артилерійських систем – 577 (+22) одиниць, РСЗ 195 (+0) одиниць.

10:20 Російські літаки стратегічної авіації атакували Одещину. Уражені об'єкти туристичної інфраструктури, зруйновані будівлі, спалахнула пожежа. Двоє дорослих травмовані, важко поранена маленька дитина.

09:55 Окупанти опублікували зйомку нібито ліквідації українських спецпризначенців на о.Зміїний. Однак виявилося, що і форма російська, і пасок - характерний для росіян.

09:48 Стали відомі наслідки ранкових ударів по Миколаєву. Загорівся магазин меблів та автомобіль. Неподалік місця вибуху знайдено залишки від касетної бойової частини ракети системи залпового вогню.

09:45 В Одеській області рашисти щойно влучили в одну з баз відпочинку.

09:35 У російських ЗМІ розганяють фейк, нібито "перша група українських військовослужбовців вийшла із "Азовсталі" з білим прапором".

Джерелом легалізації вкидання, на яке посилається роспропаганда, є командир батальйону "Восток" Олександр Ходаковський.

09:30 У Маріуполі росіяни не припиняють спроб зайти або заблокувати вихід з бункерів "Азовсталі". Всі наземні операції ведуться виключно в периметрі заводу. Ніякого глобального наближення не відбувається, саме через те зростає щільність обстрілів.

09:20 Очевидці повідомляють про ракетні удари в Одеській області.

09:18 За оцінками ООН, якщо війна затягнеться 9 з 10 українців опиняться за межею бідності.

09:10 Станом на ранок більш як 650 дітей постраждало в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

За офіційними даними: загинуло 229 дітей, поранено - понад 420.

08:40 На Лиманському, Бахмутському та Курахівському напрямках ворог продовжує наступ, бойові дії тривають. На Авдіївському напрямку ворог зазнав втрат і відійшов на раніше займані позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворога знову бито під Чорнобаївкою, він зазнає втрат під Донецьком: зведення Генштабу ЗСУ на ранок 16 травня

08:15 Днем раніше окупанти знову обстріляли Сєвєродонецьк на Луганщині. 16 травня стали відомі масштаби лиха. Чоловік та жінка загинули на місці. У Дніпро госпіталізовано 15-річного хлопця, також госпіталізовано ще одного чоловіка.

08:05 Очікується, що 18 травня Сенат Конгресу США голосуватиме за схвалення допомоги Україні 40 млрд доларів.

07:40 Російські війська відмовилися від великомасштабного оточення українських підрозділів від Донецька до Ізюму на користь завершення захоплення Луганської області, вважає Інститут вивчення війни.

07:20 На Донецькому та Луганському напрямках минулої доби відбито 17 атак ворога, знищено три танки, одну артилерійську систему, шість одиниць бойової броньованої техніки та автомобіль противника. Втрати особового складу вітчизняних окупантів уточнюються.

07:10 За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних Сил вразили 11 повітряних цілей: два вертольоти (Ка-52 та Мі-28) сім БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.

06:57 Втрати окупантів під , коли росіяни намагалися перетнути річку Сіверський Донець у Луганській області, є одними з найбільших з початку війни, повідомляє The New York Times .

06:50 Російські окупанти вночі 15 травня обстріляли ракетами Сумську область та зруйнували міст через річку Клевень у Шосткінському районі, який веде у бік Росії.

Вони бояться того, що можливо наступ із території України вже в Росію, тому що вони зміцнюють свої позиції, активно окопуються, мінують зі свого боку територію та будують опорні пункти.

06:40 15 жінок загинули на території Азовсталі за час війни. Це кухарі, діловоди, представниці тилових організацій, медики, психологи.

06:30 У передмісті російського Білгорода якесь чергове НП біля заводу ЗБВ. У небі чорний дим та запах гару. На місці працюють пожежники.