RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Порятунок "азовців" та удар по Львівській області: хроніка подій війни 17 травня

Розпочався 83 день повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну. Ворог продовжує завдавати ракетних ударів по житлових будинках та інфраструктурі міст. У ніч проти вівторка, 17 травня, повітряна тривога оголошувалась у багатьох областях.

Учора пізно ввечері президент Володимир Зеленський та Міноборони України заявили про початок операції з обміну українських бійців , які перебували у Маріуполі на території меткомбінату "Азовсталь". Окупанти їх евакуювали до Новоазовська та Оленівки.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 16 травня


23:35 Російські війська повільно просуваються на сході, захопивши Рубіжне та Попасне останніми тижнями.

Але їхнє просування навколо Ізюма було відбито, і вони, схоже, зосереджені на спробах оточити Сєвєродонецьк, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

23:13 Глави держав та урядів країн Євросоюзу розглянуть заявку України під час саміту, що відбудеться у червні.

Про це у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським заявив президент Франції Еммануель Макрон.

22:53 Повідомляють про вибухи на Одещині. Тривога вже триває понад годину.

22:17 Близько 167 тисяч російських солдатів були задіяні у війні з моменту вторгнення Росії, — Олексій Резніков

"Ще 55 БТГр може бути залучено з резерву та після відновлення протягом 1-2 місяців", - додав міністр оборони.

21:50 Повітряна тривога в Україні зараз:

21:20 Зеленський виступив на відкритті кінофестивалю Канна.

21:16 Міністр оборони України Олексій Рєзніков визнав перехід бойових дій з РФ у тривалу фазу під час виступу у Раді закордонних справ ЄС на рівні міністрів оборони.

20:51 Посольство Ізраїлю відновило роботу у Києві

20:28 Солдати російської армії почали зміцнювати оборонні позиції у Запорізькому напрямку. Ворог посилює другу лінію оборони.

"На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Одночасно окупанти здійснюють інженерне обладнання другої лінії оборони", - йдеться у повідомленні Генштабу.

20:03 Через низьку якість питної води в Маріуполі може статися спалах холери. Від хвороби, можливо, постраждають і жителі інших тимчасово окупованих населених пунктів, де лише частково відновлено водопостачання.

19:40 Пишуть у Миколаєві потужний вибух

19:26 Президент України Володимир Зеленський поспілкувався телефоном із французьким колегою Еммануелем Макроном з широкого кола питань.

18:57 Російські окупаційні війська не припиняють наступальних дій на Донбасі. Вони намагалися йти в атаку на багатьох ділянках фронту на сході України, однак не мали успіху.

Водночас ворог завдав ракетних ударів по об'єктах військової та цивільної інфраструктури на Львівщині, Чернігівщині та Сумщині, йдеться у зведенні Генштабу.

18:34 Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто підписав заявку скандинавської держави на вступ до Північноатлантичного альянсу.

18:00 Євросоюз не залишить Україну без зброї, - голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель

Він заявив, що ЄС не допустить ситуації, за якої у критичний момент бойових дій на Донбасі в України закінчиться зброя та військова техніка.

17:47 За інформацією Reuters, як мінімум сім автобусів із українськими військовими, які здали українські військові, зараз покидають "Азовсталь".

17:06 Український полк "Азов" можуть визнати терористичною організацією в Росії, - Мін'юст Росії

Це питання розгляне Верховний Суд Росії 26 травня.

16:52 Колона автобусів у супроводі бронетехніки, ймовірно, з українськими військовими з "Азовсталі" залишає Маріуполь, повідомляють російські ЗМІ.

Кількість людей у цій колоні не повідомляється.

16:03 Reuters з посиланням на високопосадовця Німеччини повідомляє, що країни G7 планують виділити Україні 15 мільярдів євро допомоги.

15:25 З самого ранку триває обстріл Сумської області з території РФ. Близько 5 влучень у районі Есмані. Близько 70 вибухів у напрямку Бояро-Лежачі. Зафіксовано 6 вибухів у районі населеного пункту Сопіч. Триває обстріл на півночі Шосткинського району, в районі Середино-Буди. Вздовж кордону є пожежі, спричинені обстрілами.

15:02 Верещук повідомила, що з території заводу "Азовсталь" у Маріуполі було вивезено 52 поранених захисника. Коли їхній стан покращиться, буде здійснено обмін на російських військовополонених.

14:39 Сильний вибух у Соледарі на Донеччині. Світиться завод Knauf.

14:25 СБУ встановила вже 1140 російських військових, які знущалися з мирного населення Київської області. У службі також оприлюднили фото одного з ґвалтівників. Це Фассахов Булат Ленарович, 20.11.2001 року. Уродженець Республіки Татарстан. У Київській області він скоїв низку військових злочинів щодо цивільного населення. Зокрема, злочинець увірвався до будинку української родини, закрив її у підвалі, окрім молодої дівчини. Погрожуючи розстрілом усієї родини, солдат зґвалтував дівчину, а потім повторив злочин разом із трьома поплічниками.

14:11 Фото 28-річного бійця з білоруського батальйону Кастуся Каліновського, котрий втратив ліву ногу під час оборони Бучі.

14:00 Росія хоче віддати Маріуполь під управління "кадировців" із "правом" мародерства. Про це заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Стають потроху зрозумілими частини пазла, що окупанти планують робити з Маріуполем і хто буде умовним куратором відновлення. Наші джерела з оточення Іващенка повідомляли про "шефство" від Чечні. Через те, що Маріуполь виявився надто недружнім і націоналістичним. придушення опору планується віддати місто кадировцям. З портом та правом мародерства ”.

13:45 Радник голови офісу президента Михайло Подоляк підтвердив, що процес російсько-українських переговорів припинено. " Однак він буде відновлений, і, на мою думку, модератором буде Зеленський ", - додав він, зауваживши, що Україна не збирається віддавати що-небудь, " щоб зберегти обличчя Путіна ".

13:20 Відео виходу українських військових із "Азовсталі". Російська сторона називає це "здаванням у полон з білими прапорами”. Наша сторона називає це "евакуацією для подальшого обміну”. Раніше в офіційному телеграм-каналі Азов повідомляли, що для евакуації людей із території заводу "Азовсталь" використовують білі прапори. Тобто це не "здавання в полон", а евакуація для подальшого обміну.

13:12 Сьогодні близько 5:00 ранку російські війська з авіації випустили чотири ракети в селищі Десна, дві з них потрапили до будівель. Загинуло 8 людей, 12 травмовано .

13:00 У Росії мають намір заборонити обмін військових полку "Азов". Про це заявив речник Держдуми РФ В'ячеслав Володін. Він дав завдання Комітету з оборони підготувати відповідне протокольне доручення.

12:53 Заступник глави МЗС Росії Руденко заявив, що переговори з Україною припинені.

12:30 За часи російсько-української війни жодних стратегічних завдань російським окупаційним військам виконати не вдалося. Про це повідомила українська розвідка.

Щоб зменшити для себе наслідки майбутньої політичної та кримінальної відповідальності, кремлівська влада намагається звинуватити у всіх невдачах та поразках командирів окупаційних частин та з'єднань. Пошук винних керівництво країни-окупанта розпочало у “кращих сталінських традиціях ”.

За втрату ракетного крейсера "Москва" було усунуто з посади та заарештовано командувача Чорноморського флоту віце-адмірала Ігоря Осипова. Слідчі дії також було розпочато стосовно його першого заступника віце-адмірала Сергія Пінчука. За безпрецедентні втрати особового складу, озброєння та військової техніки усунуто з посади Владислава Єршова, який керував шостою армією ЗС РФ. З цих же причин відсторонено командира першої танкової армії Західного військового округу генерал-лейтенанта Сергія Кисіль.

11:58 Росія офіційно заявила про евакуацію з "Азовсталі" та взяття в полон 265 українських бійців.

11:54 ЗСУ вибили окупантів з-під Горського та Сиротиного на Луганщині.

11:44 Ще мінус 2 танки окупантів.

11:20 З 11:30 до 16:00 працюватиме зелений коридор для громадян, які виявили бажання виїхати на територію підконтрольну супротивнику, в районі с. Кам'янське на Запоріжжі. У разі зміни ситуації у безпеці коридор буде закрито, повідомляє Запорізька ОВА.

11:00 Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде підписала заявку на вступ країни до НАТО. За її словами, тепер заявка Швеції буде подана разом із заявкою Фінляндії. Історичне голосування фінського парламенту очікується увечері 17 травня.

10:28 Мер Львова назвав нічний обстріл одним із наймасштабніших за кількістю ракет:

" Цієї ночі на Львівщині було дві повітряні тривоги та 2 хвилі ракетних вильотів. У Львові жодна ракета не приземлилася. Добре спрацювали сили ППО ".

За його словами, через роботу сил ППО невідомо, чи Львів мав на меті обстріл.

" В одному із сіл Яворівського району уламки ракети частково пошкодили об'єкт залізничної інфраструктури. У навколишніх будинках вилетіли шибки. І це все в 20-кілометровій зоні до кордону з Європейським Союзом ", - додав Садовий.

10:09 Пожежі на Луганщині.

09:56 Вночі рашисти вдарили ракетами по Яворівському району. Вибухом пошкоджено залізничну інфраструктуру. Інформація про травмованих чи загиблих не надходила. Попередньо ракети летіли зі сходу.

09:38 Сьогодні близько п'ятої години ранку на Сумщині завдано ракетного удару по Охтирці. П'ять російських ракет прилетіли мирними цивільними об'єктами. Удари припали по центральній частині міста та масиву "Дачний". У храмі вибило вікна. Постраждав і дитячий садок "Казка". Щонайменше п'ятеро поранених.

09:26 Під час ракетного удару цієї ночі по об'єктах інфраструктури Львівської області три крилаті ракети було знищено підрозділами ППО. За наявною інформацією, атакували Львівщину із південно-східного напрямку крилатими ракетами морського базування.

09:21 Вже ліквідовано 27 900 окупантів.

09:03 Вранці ворог завдав ракетних ударів по селу Десна на Чернігівщині. Попередньо є загиблі та багато поранених.

08:38 Понад 652 діти постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційними даними, 229 дітей загинули і понад 423 поранені.

08:21 Росія, ймовірно, вдаватиметься до ще більш невиборних артилерійських бомбардувань, зокрема через небажання ризикувати бойовими літаками за межами своєї лінії фронту. Про це йдеться у новому звіті британської розвідки.

08:10 Американський Інститут вивчення війни повідомляє, що російські війська під Харковом побоюються просування українських військ у зону, з якою артилерія ЗСУ діставатиме до околиць російського Білгорода. З метою запобігання цьому російське угруповання навколо Харкова намагається утримати позиції та не допустити просування українських військ далі на північ, що відрізняється від їхнього попереднього відступу з-під Києва, Чернігова та Сум. Аналітики припускають, що російські війська можуть спробувати продовжити артилерійські удари по українських позиціях або як альтернативу спробувати контрнаступ на південь до Харкова, хоча така спроба навряд чи увінчається успіхом.

07:52 В окупованому Мелітополі знайшли два трупи. Місцеві ЗМІ повідомляють, що "народні месники" допомогли вирушити на той світ двом рашистам високого рангу.

07:33 На Київщині під Макаровим знайшли ще одну братську могилу. Трьох мирних жителів було розстріляно, серед них громадянин Чехії. До повномасштабної війни він працював далекобійником, а з початком бойових дій приїхав до нашої країни допомагати як волонтер.

07:14 Сенат США проголосував за остаточний розгляд проекту щодо виділення Україні допомоги у 40 млрд доларів. Серед іншого, законопроект передбачає асигнування на оборонне обладнання, міграцію та допомогу біженцям, нормативно-технічну підтримку з питань ядерної енергетики, екстрену продовольчу допомогу, економічну допомогу та конфіскацію майна, пов'язаного із вторгненням.

06:54 Укрзалізниця призначила додатковий евакуаційний рейс на 17 травня.

234/233 Покровськ – Дніпро – Львів відправиться о 16:30

06:43 Ще одна мапа від Інституту вивчення війни. Протягом 16 травня російські війська провели обмежений і переважно безуспішний наземний наступ уздовж лінії фронту.

06:35 Рашисти вночі вдарили по Львівщині:

06:32 Свіжа карта бойових дій:

06:30 Путін відмовляється зустрічатися із Зеленським, кажучи, що "ще не час", заявив заступник голови офісу президента України Ігор Жовква:

" Ми знаємо, що кілька лідерів та держав зверталися до Путіна з таким проханням, із закликом сісти за стіл переговорів. Але, на жаль, досі він не готовий. Більше того, деяким лідерам він каже, що час ще не настав ".

Він вважає, що, ймовірно, Росія все ще розраховує домогтися будь-якої перемоги на війні проти України, щоб посилити свої позиції на можливих переговорах.