RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 квітня

16 квітня

Всі новини

Удар по Дніпру й атаки ворога на сході: хроніка подій війни 27 травня

Почалася 93-та доба протистояння українського народу російському вторгненню. На ранок п'ятниці, 27 травня, ворог завдав серію ракетних ударів по Дніпру, продовжується наступ окупантів на сході країни та перекидання нових сил на південь України.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 26 травня


20:16 Росіяни не зможуть захопити Луганську область найближчими днями. Українським захисникам вистачить сил та коштів тримати оборону. Проте не виключено, що для того, щоб не потрапити до оточення, доведеться відійти, заявив глава області.

19:50 Глава МЗС Британії Ліз Трасс закликала країни Заходу передати Україні танки та літаки. Про це повідомляє Reuters.

Водночас, як повідомляє The Guardian, британський прем'єр Борис Джонсон заявив, що Україна має бути забезпечена реактивними системами залпового вогню (РСЗВ) великої дальності.

19:02 В Україні загинуло понад 4 тис. мирних жителів через російське вторгнення, — ООН

Точна цифра станом на 27 травня - 4031 людина. Поранених - 4735.

В ООН стверджують, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, в яких продовжуються інтенсивні бойові дії, затримується, а багато звітів все ще чекають на підтвердження.

18:26 ЗСУ все ще борються за Лиман

Українські захисники воюють із російськими окупантами за місто.

18:07 Російські війська почали бунтувати: відмовляються йти у наступ на Харківському напрямку. Цілі підрозділи висловили протест.

17:36 Європейський союз веде переговори щодо угоди про накладення санкцій на постачання російської нафти. Однак, може відкласти обмеження на її постачання трубопроводами.

17:12 Володимир Зеленський висловив сподівання, що до листопадового саміту G20 в Індонезії питання з війною в Україні буде закрите. Причому завершити її можна, на його думку, навіть не за місяці, а за тижні. Про це Зеленський заявив, звертаючись до політиків та народу Індонезії:

"Якщо світ насправді буде об'єднаним і чесним стосовно цієї агресії Росії проти нашої держави, то швидкість припинення цієї війни буде вимірюватися тижнями, навіть не місяцями".

16:56 Український винищувач збив російський Су-35 у Херсоні

«Сьогодні близько 14:00 український винищувач МіГ-29 у небі Херсона збив російський винищувач Су-35, який полював літаки української штурмової авіації», - повідомили Повітряні Сили ЗСУ.

16:08 Російська армія готує на полігонах до 1,5 тисяч резервістів, яких перекинуть воювати проти України, повідомляє розвідка.

15:25 Міністерство оборони Великобританії оприлюднює актуальну карту бойових дій на території України.

15:15 Головред "Цензора" Юрій Бутусов повідомив, що йому заборонили відвідувати військові частини на передовій. Він вважає це "оголошенням війни з боку деяких людей у ВП". І загрожує, повернувшись із фронту, почати розповідати про провали влади під час підготовки оборони.

15:10 ЗСУ зупинили авангард військ РФ біля Сєверодонецька, заявив голова міської ВДА Олександр Стрюк. Українські війська продовжують обороняти Сєвєродонецьк та відбили атаки ворога. Але все ж таки ситуація досить напружена. Майже 2/3 по периметру міста зайняті ворогом і місто перебуває у жорсткій обороні, каже мер.

14:37 60% житлового фонду Сєвєродонецька зруйновано, 85-90% будівель міста пошкоджено і потребуватимуть капітального відновлення, заявив Олександр Стрюк. За даними голови Сєвєродонецька, у місті налічується не менше півтори тисячі загиблих. Усього там зараз залишається близько 12-13 тисяч людей.

14:25 У Маріуполі за 100 метрів від моргу, де тіла загиблих складують штабелями на вулиці, окупанти роздають газети з пропагандою. У точках видачі гуманітарки людям втягують видання, де сказано, що російські окупанти та бойовики ДНР нібито хірургічно точно і без масових руйнувань взяли місто.

14:12 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак звернувся до США із проханням про виділення Україні сучасних ракетних систем MLRS.

"Вони потрібні нам вже на вчора, як і системи ППО, танки та іншу зброю, про яку ми просимо для того, щоб зупинити наступ росіян та звільнити тимчасово окуповані території" , - заявив він.

А продовольчу кризу можна дозволити звільненням нашої землі та розблокуванням портів, додав керівник Офісу президента.

14:05 26 травня окупанти обстрілювали Харків із великокаліберних гармат "Піон", дальність стрілянини яких досягає 47 км, та систем залпового вогню, повідомив голова ОВ Олег Синегубов. Тоді загинуло дев'ять і було поранено 19 людей.

13:30 Голова тероборони Дніпра Геннадій Корбан розповів, що внаслідок прильоту ракети "Іскандер" до казарми Нацгвардії в Дніпровському районі загинуло 10 людей, ще близько 35 - поранено.

12:15 На окупованій частині Донбасу майже не сталося чоловіків призовного віку – всіх їх відправили воювати на боці російських окупантів. Через це невизнану освіту називають "жіночою народною республікою".

12:05 У Маріуполі на території школи №30 12-річний хлопчик підірвався на російському снаряді. Він загинув під час детонації снаряда від російського "Граду".

11:00 Автор знаменитих фотографій з "Азовсталі", голова прес-служби полку "Азов" Дмитро Козацький (Орест) вийшов на зв'язок із рідними після виходу із заводу у Маріуполі. Він живий, окупанти годують українських бійців.

Фото: Дмитро Козацький

10:33 Стало відомо, що Росія вивозить три бомбардувальники Ту-22М3 і два бойові літаки Су-27 зі своєї авіабази Хмеймім до Латакії (Західна Сирія). Очевидно, зовсім окупантів притисло в Україні.

09:52 Генеральний штаб ЗСУ опублікував зведення втрат окупантів на ранок 27 травня:

09:04 Волонтер Меланія Подоляк опублікувала знайдену у Димерці Київської області методичку ЗС РФ зі спілкуванням з населенням, залишену окупантами після відступу. Наприклад, росіянам радили під час спілкування з мирними українцями говорити: "Ми прийшли, тепер буде порядок" та "Ми – православні і ділити нам нічого".

08:37 За даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, з початку вторгнення Російської Федерації в Україні загинула 241 дитина та постраждало 438 дітей.

08:25 Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко заявив, що по області було кілька "прильотів". Є серйозні руйнування, а рятувальники розбирають завали та шукають людей.

08:17 У Сєвєродонецьку до готелю "Мир" увірвалася ворожа диверсійно-розвідувальна група, яку цілий день вибивали українські військові. Ситуація була запекла, але ЗСУ вистояли.

07:52 У Пентагоні заявили, що зі 108 обіцяних Україні гаубиць поставили "понад 80", а також 160 тисяч снарядів із 208 тисяч. Вони вже активно утилізують окупантів на сході України.

07:45 В окупованому Маріуполі зростає смертність через зараження, пов'язані з епідеміологічною ситуацією, повідомив радник мера Петро Андрющенко.

В окупованому Маріуполі зростає смертність через зараження, пов'язані з епідеміологічною ситуацією, повідомив радник мера Петро Андрющенко.

07:20 Минулої доби на Донбасі відбито 12 атак ворога, знищено танк, п'ять артилерійських систем, п'ять одиниць бойової броньованої техніки та п'ять автомобілів. Також було збито ворожий вертоліт Ка-52, крилату ракету та БпЛА типу "Орлан-10".

07:02 У прикордонному з Україною російському селі Журавлівка від обстрілу загинула жінка. Про це повідомив білгородський губернатор В'ячеслав Гладков.

07:00 Адміністрація президента Штатів Джо Байдена готується надати Україні нову партію зброї, зокрема сучасні ракетні системи дальньої дії MLRS.

06:40 У Дніпрі пролунала серія вибухів. Відомо, що над містом працювала система ППО, після чого піднялися в небо стовпи диму.

Увага, на відео є нецензурна лексика:

06:20 Українські військові під Бахмутом на Донеччині знищили склад зброї окупантів.