RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Контрудар ЗСУ на Херсонщині та битва за Сєверодонецьк: онлайн подій війни 30 травня

Почалася 96-та доба протистояння українського народу російському вторгненню. На ранок понеділка, 30 травня, ЗСУ ведуть бої за Сєверодонецьк, завдали контрудару на Херсонщині, а противник завдав ракетно-бомбового удару по Одеській області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 29 травня


23:59 Окупанти вкрали в Україні вже пів мільйона тонн зернових і шукають спосіб його продати "щоб і грошей заробити, і зберегти дефіцит на легальному ринку", заявив Зеленський. За словами президента, через блокаду Росією українських портів у Чорному морі і захоплення української частини берега Азовського моря, Україна не може відправити на експорт 22 мільйони тонн зернових, які вже є на складах.

23:35 Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, заявив, що ситуація у Сєвєродонецьку максимально складна:

"Вдалося окупантам протиснути територію з окраїн – там, де готель "Мир", – і трохи просунутися вглиб міста. Там зараз ідуть і будуть ще йти вуличні бої".

Він також повідомив, що має надію, що троє лікарів, які зникли напередодні, живі, бо в підбитій "швидкій" тіл не було. Щодо волонтерів, які раніше потрапили під обстріл, то, за словами Гайдая, вони живі, їх вдалося вивезти.

23:05 Ердоган та Зеленський сьогодні ввечері в телефонній розмові обговорили останні події українсько-російської війни. Ердоган запевнив, що Туреччина докладає всіх зусиль для поновлення переговорів між Україною і РФ. Для себе Анкара обрала в них роль посередника. Турецький президент окремо торкнувся проекту створення безпечного коридору для експорту української сільгосппродукції. Для гарантування перевезення зерна та інших культур морем Ердоган підтримав створення Моніторингового центру, який працюватиме під егідою ООН у Стамбулі.

22:46 Російські окупанти залишили Херсонщину без мобільного зв'язку та, частково, інтернету. Місцеві жителі не мають доступу до інформації та не можуть зв'язатися з рідними, які знаходяться за межами регіону. Окупанти намагаються звинуватити у відсутності мобільної мережі українську сторону.

22:25 Арестович заявив, що за останню добу ЗСУ знищили командний пункт військ РФ, вузол зв'язку в Лимані, дві колони чисельністю 40 одиниць та ешелон танків у Херсонській області.

22:18 Окупанти сьогодні завдали два ракетних удари по мосту через Дністровський лиман. Третя ракета була збита ППО. На щастя, потерпілих нема.

21:49 За понеділок у результаті ворожих обстрілів населених пунктів Донецької області загинуло 3 особи: 2 у Торецьку та 1 в Авдіївці. Ще чотири людини отримали поранення.

21:24 СБУ отримала доступ до телефону одного з кадирівців, який приїхав на війну в Україну. Із його вмісту, зокрема, стало ще більш зрозуміло, чому деякі підрозділи кадирівців називають "тік-ток військами". Адже замість боїв з українськими захисниками, ці "піхотинці Путіна" героїчно воюють з соснами у лісах Луганщини.

21:10 Зеленський заявив, що уже в червні має бути затверджений статус України як кандидата в члени ЄС.

20:57 Зеленський закликав європейських лідерів подолати суперечності і затвердити новий пакет санкцій проти Росії, наголошуючи, що поглиблення розколу всередині ЄС - саме те, чого добивається Кремль.

20:51 Близько години ворог поливав артилерійськими снарядами прикордоння Шосткинського району Сумщини. Прикордонники зафіксували понад 20 розривів боєприпасів, випущених з боку російського села Зерново по інфраструктурі одного з населених пунктів неподалік кордону. Постраждалих унаслідок обстрілів наразі немає.

20:33 ЗСУ чудово попрацювали. В Уссурійськ приїхали 118 трун з окупантами.

20:22 Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив, що Україна розглядає військовий шлях розблокування українських портів. Для цього є два способи:

  • вивезення зерна за допомогою військових конвоїв,
  • забезпечення України достатньою кількістю протикорабельної зброї, чим можна гарантувати відсіч російському морському флоту.

20:09 Орбан назвав нові умови, за яких підтримає ембарго на російську нафту:

  • якщо з-під його дії будуть виключені трубопроводи;
  • якщо Будапешт матиме гарантію на отримання цієї нафти навіть у разі "нещасного випадку" на трубопроводі.

Прем’єр-міністр Угорщини запевнив, що країна готова підтримати шостий пакет санкцій, якщо він передбачатиме "рішення щодо постачання енергоносіїв в Угорщину та її енергетичної безпеки".

19:53 Франція надасть Збройним Силам України нову партію 155-мм самохідних артилерійських установок “Caesar”.

19:48 16-річний хлопець та двоє чоловіків дістали поранень внаслідок російського обстрілу Харкова 30 травня. Снаряди пошкодили будинки та господарські споруди. Площа пожежі на території гаражних кооперативів склала майже 400 кв.м.

19:38 В Маріуполі окупанти розпочали процедуру прийому документів для отримання російського паспорту. Мешканці мають спочатку отримати довідку про реєстрацію в Донецьку, а потім подати документи на паспорт в місті Новоазовськ в так звану міграціонну службу так званої ДНР. Враховуючи стан сполучення з Донецьком зараз це проблематично.

19:19 Сєвєродонецьк. Момент обстрілу міста рашистами потрапив на відео. У місті йдуть запеклі бої у районі готелю "Мир".

18:56 У МВС запропонували зробити платним виїзд чоловіків за кордон під час війни.

"Я пропоную внести страховий внесок, наприклад, $3-5 тисяч доларів та вільний виїзд для того, хто його вніс", – написав радник голови МВС Віктор Андрусів.

18:45 В Генштабі заявили, що ЗСУ під час контрнаступу звільнили населений пункт Миколаївка в Херсонській області.

18:34 Слідом за Данією від оплати російського газу в рублях відмовилася нідерландська компанія Gasterra. Нідерланди очікують на припинення поставок з 31 травня.

18:22 Байден заявив, що США не мають наміру постачати Україні ракетні системи, які Київ міг би використати для ударів по Росії.

18:20 Росія внесла зміни в порядок надання громадянства дітям - сиротам. Тепер Путін офіційно блогословив спрощенне та скорочене надання громадянства РФ вивезеним з України дітям.

17:56 Миколаїв обстрілюють з артилерії, у місті лунають вибухи.

17:54 У Бахмутському районі внаслідок бойових дій пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу “Тольятті – Одеса”. На відтинку трубопроводу 7,5 км знаходиться орієнтовно 250 тонн аміаку. Витік – незначний. Радіус можливого ураження хмарою аміаку становить близько 4 км. У зоні ураження – Кодема, Гладосове, Семигір’я, Дача, Миколаївка Друга і Доломітне. До ліквідації наслідків аварії залучено 45 фахівців та 9 автоцистерн.

17:36 Ердоган та Путін провели телефонні переговори, під час яких обговорили ситуацію в Україні. Ердоган запропонував провести у Стамбулі зустріч між делегаціями Росії, України та ООН. Крім цього, Туреччина "готова взяти участь у можливому наглядовому механізмі в Україні, якщо Москва та Київ досягнуть угоди про це".

17:33 Росія перекинула додаткові сили та озброєння до прикордонної з Україною Курської області.

17:09 Боєць Національної гвардії на псевдо "Бандит" збив з ПЗРК "Ігла" вже третій російський штурмовик Су-25 над Запорізькою областю. У перехоплених розмовах окупанти вже почали жалітися на "Бандита" та безуспішно намагаються вставити особистість "снайпера".

17:00 У Міноборони заявили, що в акваторії Чорного моря перебуває один російський корабель-носій крилатих ракет морського базування типу "Калібр" із можливим сумарним залпом до восьми ракет.

"Очевидно, зараз вони зосередилися на тому, щоб застосовувати по території України не крилаті ракети морського базування, а намагаються бити з дальньої авіації, з бомбардувальників. Це старі ракети радянського виробництва типу X, якими вони можуть вражати території без заходження в повітряний простір України", - зазначили в Міноборони.

16:55 Прокуратура скерувала до суду першу справу про зґвалтування під час війни – судитимуть окупанта Михайла Романова з міста Чебаркуль Челябінської області. У березні під час окупації Броварського району він увірвався до будинку в одному із сіл і застрелив його господаря. Після цього п‘яний військовослужбовець РФ разом з іншим окупантом тричі ґвалтували дружину загиблого чоловіка. Вони погрожували жінці вбивством та насиллям стосовно її маленького сина, який ховався у котельні.

16:39 У місті Гола Пристань на Херсонщині невідомі партизани зняли російський триколор з флагштока та перерізали трос, щоб туди новий не повісили.

16:36 Верещук повідомила, що обміном військовополонених тепер займатимуться ГУР та СБУ.

16:18 Україна попросить уряди інших країн розірвати угоди про співпрацю у сфері освіти з Росією, а також скасувати легалізацію документів про освіту, здобуття наукових ступенів. Відповідний законопроект внесено 30 травня до Верховної Ради.

16:03 Ситуація в Сєвєродонецьку важка, на околицях уже тривають вуличні бої.

"Українські військовослужбовці стримують штурмові дії противника, який також кидає особовий склад, десь йому не вдається - він відходить. Працює розвідка, всі плани ворога нам відомі. Працює і наша повітряна розвідка. Тому я маю оптимістичні погляди на цю ситуацію", - повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

ЗСУ вживають всіх заходів, щоб не допустити оточення угрупування ЗСУ в районах Сєвєродонецька та Лисичанська.

15:59 Рашисти відправлять 7 вцілілих тролейбусів з Маріуполя до окупованого Донецька. Наразі транспорт фарбують у кольори "Единой России" та готують до відправлення.

15:39 Міністр оборони Словаччини підтвердив передачу Україні восьми САУ Zuzana 2 калібром 155 мм. Українські військові вже проходять навчання на гаубицях.

15:35 Посли ЄС знову не змогли погодити ембарго на російську нафту. Введення шостого пакету санкцій ЄС проти РФ активно перешкоджає Угорщині.

15:23 У результаті ранкового обстрілу Миколаєва російськими окупантами, в одному з районів міста було пошкоджено 21 приватний будинок. Відомо про одного пораненого, повідомив мер Миколаєва Олександр Сенкевич.

15:15 На Луганщині офіційно припиняється евакуація, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Сьогодні ворог обстріляв автомобіль, який їхав забрати людей. Внаслідок обстрілу загинув французький журналіст.

Увага, на фото присутнє тіло загиблої людини.

14:40 Влада Київської області не бачить фактичних ознак формування російських військ у Брянській та Курській областях РФ, які могли б знову атакувати столицю України, заявив голова Київської військової адміністрації генерал Микола Жирнов.

13:55 На Херсонському та Запорізькому напрямках українським військовим вдалося просунутися на 8−10 кілометрів, заявив радник голови МВС Вадим Денисенко.

13:25 У Сімферополі вночі напали на військкомат на вулиці Сельвінського. Чоловік переліз через паркан і проник на територію військового комісаріату, після чого кинув у вікно цокольного поверху пляшку із запальною сумішшю. Це вже 17-й підпал військкомату в Росії та окупованому Криму за останні місяці.


13:10 Стратегічний аналітик, радник голови Офісу президента та міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів вважає, що боєздатність окупантів залишається на низькому рівні.

Тактичні успіхи пов’язані з підвищенням маневрування боєздатних частин. Фактично вони швидко перекидають свої боєздатні підрозділи з одного напрямку на інший. Наприклад, після інтенсивного штурму Попасної вони зупинились і почали штурм Сєверодонецька. За цей же час наші сили відкинули їх від траси Бахмут - Сєверодонецьк.

12:40 Жертвами російської агресії могли стати більш як 22 тисячі мешканців міста, повідомляє міськрада. З середини квітня окупанти поховали в братських могилах не менш як 16 тисяч маріупольців – біля селищ Старий Крим, Мангуш та Виноградне.

Ще близько 5 тисяч людей було поховано комунальними службами до середини березня. Однак під завалами, на стихійних кладовищах та в тимчасових моргах досі залишаються тисячі тіл.

12:20

12:11 Бидло та алкаші Сєвєродонецька радіють приходу окупантів та руйнуванню свого міста.

11:49 Львівські десантники знищили взвод 104-го десантно-штурмового полку з Псковської області. Окрім двадцяти окупантів було знищено їхню бронетехніку.

11:47 У Підмосков'ї мати здала до поліції сина, який ухилявся від армії. Жінку турбувало, що юнак купував гаджети і грав у відеогру Counter-Strike.

Росіянка написала заяву до поліції. У ній вона повідомила, що син ухиляється від військової служби та попросила силовиків вжити відповідних заходів.

11:42 Російського окупанта з 239-го полку 90-ї гвардійської танкової Вітебско-Новгородскої дивізії Міхаіла Романова заочно судитимуть за вбивство цивільного чоловіка та зґвалтування його дружини на Київщині.

Під час окупації Броварського району Київщини рашист в одномі з сіл ввірвався до житлового будинку, застрелив господаря. П'яний, він з іншим окупантам одразу ж після вбивства декілька разів зґвалтував дружину загиблого. Жінці погрожували зброєю та насиллям навіть стосовно її дитини.

Фото: Міхаіл Романов

11:35 Сьогодні вранці ворожа артилерія з боку російського села Тьоткіно тричі обстрілювала прикордоння Сумщини. Під час одного з обстрілів ворог застосував артилерійські снаряди, начинені флешетами. Сталеві стержні з російських снарядів пошкодили будівлі та майно жителів у Шосткинському районі.

Такі ж бойові елементи судмедексперти знаходили в тілах мирних українців, яких рашисти вбили в Бучі та Ірпені.

11:15 Росія зазнала нищівних втрат серед своїх офіцерів середньої та молодшої ланки у війні в Україні, що призведе до подальшого зниження бойового духу і поганої дисципліни у її військах в Україні, повідомляє розвідка Міноборони Британії.

10:50 Російське командування тримає в заручниках сім’ї окупантів, які воюють в Україні. У Західному військовому окрузі РФ родинам офіцерів заборонили покидати територію країни. У разі відмови окупантів від виконання бойових завдань, їхніх дружин та дітей погрожують переселяти в депресивні регіони Далекого Сходу РФ.

10:27 На Ізюмському напрямку ЗСУ завдали сильної шкоди російським окупантам. У районі села Довгенького наша ударна авіація знищила ротно-тактичну групу ворога (щонайменше 100 військових). Крім того, розбомблено склад з боєприпасами та бронетехніку.


10:20 З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну постраждали 687 дітей. З них 243 загинули і понад 443 поранені.

10:05 Як минула ніч у регіонах України?

Одеська область

Вночі і зранку — 2 ракетних удари. Одну ракету збито силами ППО. Також сталося влучання в непрацюючий міст через Дністровський лиман. Ударною хвилею пошкоджено кілька приватних будинків неподалік. Постраждалих серед населення нема.

Дніпропетровська область

Затяжна нічна тривога. Артобстріли Апостолівської та Зеленодольської громад. Без постраждалих.

Сумська область

Всю ніч тривали обстріли прикордонних територій Сумського і Шосткинського районів із РСЗВ, САУ, міноментів. Був авіаудар ракетами. Руйнувань цивільної інфраструктури та постраждалих немає.

Харків та область

Ніч — відносно спокійно, поодинокі обстріли, жертв немає. По області протягом доби обстрілів зазнав Харківський район: у с. Циркуни 2 особи поранені. У с. Шестакове від обстрілів постраждала жінка. Вночі окупанти знову обстріляли Мерефу, горіли складські приміщення, попередньо постраждалих немає.

Луганська область

Важкі бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Ворог задіяв все можливе озброєння, застосовує авіацію. Втім наші військові міцно тримають оборону.

Вбито двох сєвєродончан, ще п’ятеро поранені. За добу у Сєвєродонецьку зруйновані щонайменше 12 будинків, у Лисичанську – 18, у Врубівці – 10 та будинок культури, у Золотому – три, у Нирковому, Миколаївці, Вікторівці – по два.

Росіяни перекидають на Сєвєродонецький напрямок боєприпаси та техніку.

Донецька область

Обстріли Бахмуту, Авдіївки, Соледару, Нью-Йорка, Нетайлового та Тетянівки зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, РСЗВ «Град». Загинуло 3 цивільних особи, двоє поранено.

Пошкоджено 24 об’єкти (20 житлових будинків, нежитлове приміщення, електропідстанція, господарська територія відділення поліції, торгівельний центр). Зранку — обстріл Мар'їнки та Новомихайлівки. На території області відсутнє газопостачання. Частково відновлюється подача води та електрики.

Миколаївська область

Вночі обстріляли центр Нового Бугу. Пошкоджена соціальна інфраструктура: магазин, аптека та житлові будинку. Постраждало дві особи. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. За попередньою інформацією пошкоджена будівля школи та житлові будинки. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Херсонська область

Бойові дії на території області, напружена ситуація у всіх селах колишнього Великоолександрівського району. Напружена ситуація і у Генічеському районі, окупанти заявляють, що ці території вже російські.

09:55 У захопленій Попасній Луганській області орки використали стандартну схему:

09:45 Російські солдати готові вбивати своїх генералів, які примушують їх йти в наступ. На Донеччині контрактники РФ ледь не розстріляли генерала Валерія Солодчука та його охорону, які приїхали, аби приборкати бунт і змусити "відказників" продовжувати воювати.

09:30 Стали відомі втрати окупантів на 95-й день війни з Росією.

09:24 29 травня пізно ввечері ЗСУ завдали удару по окупантах у Чорнобаївці під Херсоном. Було підірвано склад боєприпасів ворога, детонація тривала більше години, повідомляє радник Офісу президента Олексій Арестович.

08:50 У центрі Мелітополя пролунав сильний вибух. Є інформація, що поранення зазнала племінниця "гауляйтера" Євгена Балицького - Євгена Зайцева.

8:20 Глава МЗС РФ Сергій Лавров звинуватив Францію у "розпалюванні неонацизму" в Україні та активному постачанні Києву наступальних озброєнь.

07:50 Контратака ЗСУ на адмінкордоні Херсонської та Миколаївської області змусила російські війська перейти до оборони, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). І хоча цей удар навряд чи поверне значну територію у найближчій перспективі, він зірве російські операції та потенційно змусить Росію розгорнути підкріплення на Херсонщині, яка переважно утримується неякісними підрозділами.

07:40 Вночі й на світанку по Одещині ворог знову наніс 2 ракетних удари. Відчайдушно продовжуючи руйнувати непрацюючий міст через Дністровський лиман, рашисти влучили в ту саму, розбиту раніше колію.

Ударною хвилею пошкоджено кілька приватних будинків неподалік. Постраждалих серед населення нема.

07:00 Підрозділ Зенітних ракетних військ Повітряного командування "Південь" виявило та знищило крилату ракетку типу "Х", випущену російським стратегічним бомбардувальником з Чорного моря по Одещині.

06:40 ЗМІ та Telegram-канали повідомляють, що російські танки Т-72Б різних модифікацій помічені на залізничному вокзалі у Мелітополі. Раніше у Мелітополь перекидали старі Т-62.

06:20 На Херсонщині воїни ЗСУ пішли у контрнаступ, повідомляє депутат Сергій Хлань. За його словами, на Бериславському напрямку наші герої просунулися на 9 км, окупанти відступають на невигідні для них позиції.