RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Битва за Сєвєродонецьк наближається до розв'язки: хроніка подій війни 31 травня

Вже 97 добу триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. Окупанти продовжують штурмувати Сєвєродонецьк, битва за місто, на думку ряду військових експертів, наближається до розв'язки. Напередодні українським військам у Херсонській області вдалося вибити рашистів із села Миколаївка та завдати їм значної шкоди.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 30 травня


23:23 Українські захисники та захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили сьогодні 9 атак ворога. На 4 локаціях ще продовжуються бої.

За цю добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили: 2 танки; 13 артилерійських систем; 8 бойових броньованих машин; 6 ворожих автомобілів.

Окупанти обстріляли понад 20 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували та пошкодили 45 цивільних об'єктів, з них: 41 житловий будинок, школу мистецтв, дитячий садок та низку господарських будівель. Внаслідок цих обстрілів загинула жінка, ще двоє чоловіків поранені.

23:09 Міста на Донеччині перетворюються на купу руїн. Так виглядає Бахмут після бомбардувань.

23:00 Головне з відеозвернення Зеленського

22:43 Росія не буде виключена з ЮНЕСКО, доки є членом Організації об'єднаних націй, повідомили у прес-службі організації.

"Кожна держава-член ООН має право на членство в ЮНЕСКО відповідно до Статуту ЮНЕСКО (стаття II). Тільки держави-члени ЮНЕСКО, виключені з Організації Об'єднаних Націй, позбавляються членства в ЮНЕСКО", - заявили в організації.

22:13 Україна не зможе відновити мобільний зв'язок на Херсонщині найближчим часом. Війська РФ повністю контролюють необхідне обладнання, повідомили у Держспецзв'язку.

"На жаль, найближчим часом відновити зв'язок в області, швидше за все, не вдасться, оскільки відповідне обладнання знаходиться під повним контролем окупаційного режиму та російських військових", - сказано в повідомленні.

21:31 Єврокомісія запропонує запровадити мита на російську нафту, якщо члени Євросоюзу не зможуть домовитись про терміни припинення трубопровідних постачань, які не потрапили під ембарго ЄС, пише Financial Times.

21:16 Тим часом... Європейський спалах віспи мавп наближається до України. Перший випадок виявили у сусідній Угорщині.

20:50 Голова Донецької ОВА Павло Кириленко: протягом 31 травня внаслідок бойових дій загинули 4 мирні жителі регіону, ще 7 отримали поранення.

20:29 Усі машини знайдені у Маріуполі (цілі та пошкоджені) без власників окупанти почали звозити на майданчик ринку "Азовський". Це роблять нібито для обліку.

Якщо власники не з'являться протягом місяця (фактично до 01.07), всі машини будуть визнані власністю "молодої республіки".

"Другий крок після обліку нерухомості до повного розкрадання майна маріупольців. Того, що дивом уціліло після авіабомб, Градів та Смерчів", - написав Петро Андрющенко.

20:01 Голова МЗС Франції Катрін Колонна заявила, що Єврокомісія дасть висновок щодо заявки України на членство в ЄС 15 червня. Франція підтримує прискорену процедуру набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС.

19:50 Російські війська завдали авіаудару по Сєверодонецьку та потрапили до цистерни з азотною кислотою. Над містом піднялася отруйна хмара.

19:19 Шостий пакет санкцій ЄС буде затверджено у середу чи четвер, — Президент Європейської ради Шарль Мішель

19:03 Білорусь зняла з баз зберігання свої танки та бойові машини піхоти. Військова техніка може бути передана солдатам Росії.

"Відзначено зняття з баз зберігання Республіки Білорусь танків та бойових машин піхоти. Не виключається їх подальша передача Збройним силам Російської Федерації", - йдеться у повідомленні Генштабу.

18:39 Адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила рішення передати Україні ракетні системи, які зможуть вражати цілі на відстані понад 64 кілометри, повідомляє WSJ.

18:14 Нові полонені загарбники вже не розповідають слідчим СБУ, що приїхали до України на навчання. Зараз окупанти заздалегідь розуміють, що їм наказуватимуть вбивати громадянських українців.

17:48 Рятувальники у Харкові дістали чотирьох загиблих з-під завалів зруйнованого обстрілом будинку в Індустріальному районі.

17:08 Країни Євросоюзу до кінця року скоротять закупівлю російської нафти на 92%, — Макрон

16:52 Голова Київської ОВ Олексій Кулеба розповів, що сьогодні президент Словаччини Зузана Чапутова відвідала Ірпінь та Бородянку.

"Мої очі та вуста будуть говорити про те, що я бачу, по всій Європі. Ми надаватимемо як гуманітарну, так і військову допомогу надалі. Також приймаємо і прийматимемо українських біженців. Ми захоплюємося Україною, її хоробрістю та безстрашністю", – наголосила президент.

16:23 Загибель іноземного журналіста французького BFMTV Фредеріка Леклерка Імхоффа на Луганщині кваліфікована як порушення законів та звичаїв війни. (Ст. 438)

За фактом загибелі журналіста та поранення трьох людей розпочато кримінальне провадження, повідомляють у МВС.

15:21 Щоб доставити захисникам Маріуполя вкрай необхідну зброю та боєприпаси, вертолітники ЗС України та спецназівці ГУР МО України провели унікальну за складністю операцію.


15:04 Нардепи пропонують заборонити виконання російської музики у публічних місцях, а також ротацію пісень по радіо та ТБ. Заборона не поширюватиметься на російських співаків, які входять до списку музичних виконавців, які засуджують повномасштабне вторгнення Росії до України.

14:50 Один із співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ вдалося звільнити з полону російських військ. Ще три працівники місії залишаються на окупованій території.

14:29 У Маріуполі окупанти вже анонсували "націоналізацію", а де-факто – викрадення 34 судів. Вони весь час залишалися в порту Маріуполя, розповів радник мера Андрющенка.

Крім того, лише за вчора до "фільтраційного" пункту села Безіменне було доставлено 320 маріупольців, у тому числі 32 дитини. А з самого села до російського міста Таганрог окупанти депортували 345 маріупольців, у тому числі 37 дітей.

14:17 Радник голови ВП Михайло Подоляк вказав на явну невідповідність заяв та дій деяких лідерів країн Заходу:

  • РФ не має перемогти, але ми не дамо важкої зброї – Росія може образитися.
  • Путін має програти, але давайте без нових санкцій.
  • Мільйони голодуватимуть, але ми не готові до військових конвоїв зерна.

Подоляк зазначив, що з такою політикою зростання цін – не найгірше, що чекає демократичний світ.

14:08 Олені Зеленській з дітьми низка країн світу пропонувала евакуюватися з України, але вона відмовилася.

У перші дні всі, кого ви знаєте, хто нам зараз активно допомагає, зателефонували, написали, записали відео. Було дуже багато слів підтримки, всього іншого. Усі пропонували до них приїхати з дітьми. У нас не було таких планів, тому я чемно відмовлялася ”, – сказала Зеленська.

13:50 Кримінальне провадження за фактом загибелі французького журналіста Фредеріка Леклера на Луганщині розслідуватиметься за статтею про порушення законів та звичаїв війни. 30 травня окупаційні війська з артилерії обстріляли евакуаційний броньований автомобіль, у якому перебували поліцейські та журналісти французького телеканалу ВFM TV.

13:22 У Мелітополі внаслідок вибуху, що стався 30 травня, постраждали двоє людей, які захопили владу в селі Терпіння.

Щодо вчорашнього інциденту, постраждало двоє людей. Це представники колаборантів, які захопили владу в Терпінні. , – повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

13:09 ЗСУ збили ракету "Точка-У", яка летіла на мирних жителів.

12:50 Показове відео. Російський Дмитро Парамошкін у полоні та після.

12:28 Окупанти бояться воювати після знищення українськими силами цілого підрозділу ПВК Вагнер.

12:13 Львівські десантники підривають "бехи" окупантів.

11:53 На Полтавщині російських військових Олександра Іванова та Олександра Бобикина засудили до 11 років 6 місяців покарання. Бабикін - солдат, водій бойової машини "Град", Іванов - єфрейтор, навідник "Града". За даними слідства, обвинувачені обстрілювали селище Козача Лопань та місто Дергачі у Харківській області. Тоді зруйнували житлові будинки та інфраструктуру. Після того, як ЗСУ розбили колону російської техніки Іванов і Бобикін переховувалися в Харківській області. Згодом здалися українські армії. Обидва російські військові заявляли, що не знали, куди саме стріляють. Про обстріл Харківщини дізналися під час слідства. Свою провину визнали.

11:50 Ситуація на Луганщині погіршується. У Сєвєродонецьку російські диверсанти захопили готель "Мир", розташований на околиці міста. Повністю її розбили та розграбували зсередини, облаштувавши там свої позиції. Також росіяни зайшли на територію автовокзалу. У місті продовжуються вуличні бої, заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. По можливості людей продовжують евакуювати на броньованій вантажівці.

11:39 Свіжі дані британської розвідки:

  • Захоплення Лимана підтримує оперативні зусилля Росії щодо оточення Сєвєродонецька та закриття котла навколо українських сил у Луганській області.
  • На околицях Сєверодонецька точаться вуличні бої, тривають сильні обстріли.
  • РФ досягла локальних успіхів за рахунок зосередження сил і вогню на відносно невеликій території. Це змушує РФ ризикувати за іншими місцях на окупованій території.
  • Політична мета Росії полягає у повній окупації території Донецької та Луганської областей. Для цього необхідно забезпечити подальші складні оперативні цілі за межами Сєверодонецька, включаючи ключове місто Краматорськ та магістральну дорогу М04 Дніпро-Донецьк.

11:20 Часткове нафтове ембарго, погоджене на саміті ЄС, може позбавити РФ 10 мільярдів доларів на рік. Під заборону потрапила нафта, що постачається до ЄС морем. Постачання морським транспортом становлять близько двох третин російського імпорту нафти.

11:02 Українські воїни дали відсіч російським окупантам у районі села Довгенько на Харківщині. Ворог відступив.

10:50 Уряд призначив начальника ГУР Буданова головою Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Для збору та узагальнення даних щодо військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих окупантами, у тому числі – і серед мирного населення з обох сторін військових дій в Україні діє Національне інформаційне бюро. Звернутися на "Гарячу лінію" можна за коротким номером 1648 або 380 44 287-81-65 (для дзвінків з-за кордону).

10:37 Загарбники вночі завдали ракетного удару по Слов'янську, внаслідок якого щонайменше троє людей загинули, шестеро поранено.

10:28 Орієнтовні втрати супротивника на 31 травня від Генштабу ЗСУ. За добу загинуло 150 російських окупантів.

10:14 Сьогодні у Полтаві відбуваються навчання. Якщо ви почуєте звуки пострілів або вибухів, зберігайте спокій.

09:46 Російські окупанти контролюють частину Сєвєродонецька та планують операцію із зачистки території навколишніх сіл, заявив голова Луганської ОВА Гайдай.

09:19 Після ефективного використання безпілотників Bayraktar TB2 українськими силами проти російської артилерії та бронетехніки літальні апарати стали "замовленням номер один" у Туреччині. Про це заявив керівник фірми Baykar Сельчук Байрактар. Зараз Baykar працює над TB3, у якого складні крила і він зможе злітати або приземлятися на авіаносцях з короткою злітною смугою, а також безпілотним бойовим літаком під назвою MUIS або Kizilelma. Перший планують презентувати до кінця року, другий почнуть випробовувати у 2023 році.

08:58 Окупанти вночі завдали ракетного удару по Слов'янську, внаслідок якого щонайменше троє людей загинули, шестеро поранено.

08:37 Понад 689 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок 31 травня офіційна кількість дітей-жертв за добу не змінилася – 243. Зросла кількість поранених – 446.

08:20 Сергій Гайдай повідомив про двох загиблих та трьох поранених у Лисичанську. Росіяни штурмують у районах Сєверодонецька та Тошківки, зруйнували дитсадок у Горському.

08:09 НАТО ухвалило декларацію, в якій вимагає:

  • підтримати Україну на шляху євроатлантичної інтеграції;
  • наростити постачання важкого озброєння, у тому числі систем ППО, ПРО, протикорабельних систем та артилерії;
  • посилити обмін розвідувальною інформацією.

07:56 За останніми Osint-даними, російські окупанти контролюють приблизно 50% Сєвєродонецька.

07:36 Євросоюз та члени G7 погодили виділення 9 млрд євро на відновлення України, повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель. Він назвав це "сильною та конкретною підтримкою відновлення України".

07:33 "Укрзалізниця" призначила на сьогодні один евакуаційний поїзд:

16:30 №234/233 Покровськ – Дніпро – Львів

Час відправлення може бути змінено.

07:20 Американський генерал Марк Міллі заявив, що зараз йдуть "визначальні оперативні бої" між українськими силами та російськими загарбниками на сході України. Наступні кілька тижнів здебільшого визначатимуть подальший розвиток війни.

06:58 За даними Генштабу ЗСУ, ворог продовжує штурмувати Сєвєродонецьк та Тошківку. На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії в районах населених пунктів Золоте, Камишеваха, Ниркове, Берестове, Покровське, Доломітне.

06:40 Оновлена карта бойових дій:

06:37 Україна отримає нові партії високоточних керованих ракет MLRS, але не зможе стріляти вглиб російської території. Про це заявив експерт із міжнародних відносин, дипломат Майкл Макфол, а також відзначив анонімний американський високопосадовець, на якого посилається The Washington Post. Типові ракети MLRS вражають цілі з відривом близько 70 км. Саме їх США збираються постачати до України.

06:34 Лідери країн Євросоюзу домовилися про часткову заборону імпорту російської нафти. За домовленостями Євросоюз може заборонити ввезення близько 2/3 російської нафти, яку він купував. Крім того, у шостому пакеті санкцій будуть й інші заходи, у тому числі відключення від SWIFT найбільшого російського банку "Сбербанк", персональні санкції проти відповідальних за військові злочини в Україні осіб, заборона трансляції в ЄС ще 3 російські державні мовники.

06:32 На півдні країни ЗСУ за останню добу знищили 78 рашистів, 8 танків, 2 гаубиці, самохідну гармату "Півонія", 2 реактивні системи залпового вогню "Град", 5 одиниць броньованої та 2 - автомобільної техніки.