RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Новий удар по Києву та бої за Донбас: хроніка подій війни 5 червня

В Україні 102-й день триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. Окупанти вже втратили понад 31 тисячу людей та тисячі одиниць бойової техніки. ЗСУ проводять успішні локальні контратаки в Сєвєродонецьку, а прогрес російських військ у прямих штурмах міста та ширших операціях щодо його оточення залишається повільним.

Вранці 5 червня окупанти знову завдали удару по Київській області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 4 червня


23:45 На Осокорках у Києві неадеквати вирішили запустити феєрверк, переполошивши вибухами спальний район. Правоохоронці шукають цих розумників, а якщо знайдуть – комусь доведеться сісти на пляшку.

23:38 Пресслужба Офісу президента опублікувала фото поїздки Зеленського до Запорізької області.

23:30 Жителів частково окупованого Сєвєродонецька росіяни вивозять до Луганська, щоб пограбувати їхні квартири, заявив голова Сєвєродонецької районної військової адміністрації Роман Власенко.

На запитання, чи існують випадки вивезення мешканців у фільтраційні табори, Власенко зазначив, що це всього лише привід. А в квартирах, що звільнилися, після вивезення людей росіяни починають мародерити.

22:55 Дивіться, як виглядають цехи Дарницького вагоноремонтного заводу у Києві після ракетного удару..

22:38 Судячи з усього, розпропаганда сидить на важких речовинах. Вже розповідають про бойових екстрасенсів з КДБ.

22:25 Майже 60% території Запорізької області окупували російські війська, а на частині тривають бої, повідомив губернатор Олександр Старух на нараді з президентом Володимиром Зеленським щодо ситуації в області.

22:05 Деякі українські підрозділи почали застосовувати реактивні системи залпового вогню на шасі пікапа. Імпровізована система залпового вогню використовує авіаційні ракети С-8.

21:55 Польський журнал Wprost вийшов з обкладинкою, що засуджує політику Макрона і Шольца.

21:47 Російські окупанти знову обстрілюють житлові райони Харкова. Містян просять залишатися в укриттях.


21:40 Генерал-майор Роман Кутузов ("Туман"), знищений українськими військовими, не шкодував особовий склад, свідомо відправляв людей на смерть із розумінням того, які будуть втрати. Завдяки його ставленню до військовослужбовців як до “гарматного м'яса”, морально-психологічний стан особового складу підпорядкованих йому з'єднань був вкрай низький, командири батальйонів і рот не хотіли вести в атаку своїх людей і постійно саботували наступальні плани командування.

Генерал був знищений вогнем української артилерії в районі села Миколаївка Попаснянського району під час спроби перерізати трасу Лисичанськ – Бахмут.

21:03 У ході робочої поїздки до Запорізької області президент Володимир Зеленський відвідав передові позиції Сил оборони.

20:50 На Запоріжжі українські військові збили російський Су-25.

Увага, на відео присутня нецензурна лексика.


20:45 Глава Луганської ОДА Сергій Гайдай розповів про ситуацію на Луганщині станом на вечір 5 червня:

  • ЗСУ зачистили половину Сєвєродонецька від росіян;
  • із перехватів ми розуміємо, що командувач армією рф отримав два завдання – до 10 червня захопити Сєвєродонецьк і трасу Лисичанськ – Бахмут;
  • у наступні п’ять днів росіяни намагатимуться зрівняти Луганщину із землею;
  • евакуація із Сєвєродонецька наразі неможлива: в місті залишаються близько 15 тисяч осіб.

20:00 У Донецькій області бійці 25-ї окремої повітряно-десантної Січеславської бригади ЗСУ з допомогою ПЗРК "Ігла" знищили ворожий вертоліт Ка-52 "Алігатор".

19:25 У бою з російськими окупантами загинув командир 18-го окремого батальйону 35 окремої бригади морської піхоти підполковник Сергій Дердуга. 3 червня під час наступальних дій на Миколаєвщині внаслідок зіткнення з противником комбат отримав чисельні осколкові вогнепальні поранення не сумісні з життям.

Фото: Сергій Дердуга

19:10 У російських пабліках з'явилася інформація, що сьогодні в Україні було ліквідовано генерал-майора російської армії Романа Кутузова (позивний "Туман"). Повідомляють, що його ліквідували у селищі Миколаївка Попаснянського району Луганської області.

Фото: Роман Кутузов

18:30 Російські окупанти вели штурмові дії у районі населеного пункту Біла Криниця з метою відновлення раніше втраченого становища. Після вогневої поразки силами оборони України відійшли на раніше зайняті позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти зазнають втрат під Святогірськом і штурмують Сєвєродонецьк: зведення Генштабу ЗСУ на 5 червня

17:47 Бійці 57-ї омпбр ЗСУ ім. кошового отамана Костя Гордієнка показали знищення техніки окупантів. На відео з дрона українські захисники знищують дві російські БМП-1, легкові автомобілі, на яких ворог переміщується містом, та оборонні укріплення.

17:30 Масі Найєм, брат екс-нардепа Мустафи Найєма отримав поранення в голову під час бойових дій на Донбасі, і зараз його везуть до Дніпра на операцію.

17:25 У стратегічному плані Сєверодонецьк не має величезного значення. Важливішим є Лисичанськ, розташований вище та вигідніше, на панівних висотах. Але в політичному плані Сєверодонецьк — це обласний центр. Його відбиття підніме наш моральний дух, достатньо потужно, а росіян — деморалізує після того, як вони заявляли, що повністю його контролюють заявив луганський губернатор Сергій Гайдай.

17:15 Українські активісти у Варшаві провели мітинг проти політики Угорщини щодо нафти з РФ. Захід був реакцією на саботаж Угорщиною шостого пакету санкцій, який включав ембарго на російську нафту, а його мета — показати світові, як українці бачать сьогодні політику угорського прем'єра.

17:00 Сім'ї бійців із "Азовсталі" просять Червоний хрест, ООН та інші міжнародні організації вплинути на Росію для покращення умов утримання захисників Маріуполя, заявила дружина командира маріупольського полку "Азов" Дениса Прокопенка Катерина.

16:40 У мережі повідомляють про загибель в Україні генерал-лейтенанта Романа Бердникова, який раніше командував угрупуванням російських військ у Сирії. Проте офіційного підтвердження поки що немає.

16:20 Командування 30-ї окремої мотострілецької бригади 2-ї загальновійськової армії країни-окупанта приховує масові дезертирства та погрожує солдатам розстрілами. Один з підрозділів бригади було затримано при спробі перетину державного кордону в районі пункту пропуску “Шияни” (Бєлгородська область) та насильно повернуто в зону активних бойових дій. Тепер в підрозділі обговорюють можливість здачі в полон захисникам України.

16:10 У мережі повідомляють про смерть високопоставленого діяча невизнаної “ДНР”. Це може бути Лягін Роман. Він обіймав посади "міністра" праці та соціальної політики т.зв. "ДНР", "глави ЦВК ДНР".

Лягін був так званим "главою" "ЦВК" та організовував незаконний референдум у Донецькій області у 2014 році. Він також був ініціатором захоплення території фонду "Ізоляція" у Донецьку та причетним до її перетворення на секретну в'язницю "МДБ ДНР".

Інформація поки що не підтверджена офіційно.

16:50 Добровольчий батальйон "ОДЧ Карпатська Січ" показав результати полювання на орків.

15:21 Фото завантаження вертольотів Мі-17 на одній із баз ВПС США для відправлення їх до України. Чотири вертольоти увійшли до нового пакету військової допомоги Україні. РФ із цього приводу вже встигла висловити протест, оскільки раніше передала ці вертольоти США для використання в Афганістані. Тепер посольство РФ у США вимагає розгорнутих роз'яснень, чому Мі-17 перекидаються в Україну без відома та згоди Росії як країни-експортера.

14:49 Минулої доби увечері окупанти обстріляли Соледар, внаслідок чого було зруйновано одноповерховий будинок та сталося займання квартир у багатоквартирному будинку.

14:23 128 окрема гірничо-штурмова Закарпатська бригада знищила бойовий вертоліт росіян Ка-52 "Алігатор" пострілом із ПЗРК.

14:03 Гайдай повідомив про евакуацію 66 людей із Лисичанська. Шестеро з евакуйованих – діти. Крім цього, до міста вдалося доставити гумвантажі.

13:41 Голова МЗС Італії Луїджі Ді Майо вважає, що у разі невивезення зерна з українських портів спалахнуть нові війни в Африці, будуть нові держперевороти та наплив мігрантів до Європи.

13:29 Як констатує американський Інститут вивчення війни, російська окупаційна влада не може повністю придушити діяльність українських партизанів, незважаючи на спробу Росії посилити контроль.

13:05 На Харківщині тривають бойові дії, російські війська намагаються втримати раніше захоплені території та роблять спроби наступу.

12:47 Протягом останньої доби ЗСУ здійснили контратаки у Сєвєродонецьку. Це, ймовірно, зменшило оперативний імпульс, який окупанти набрали завдяки зосередженню бойових підрозділів та вогневої потужності, повідомила британська розвідка. До складу російських військ у цьому районі входять військові, мобілізовані із резерву "ЛНР". Ці війська погано оснащені та навчені, їм не вистачає важкої техніки в порівнянні з регулярними російськими частинами.

12:35 Попри погрози про притягнення до кримінальної відповідальності, загороджувальні загони з так званих “кадировців” та посилений контроль з боку “особістів” та прикордонників, російські окупанти всіма можливими способами намагаються залишити територію України.

12:10 Днями на Запоріжжі українські захисники знищили один наглядовий пункт російських загарбників, а також ударили по двох ворожих складах боєприпасів та знищили вантажний автомобіль з боєкомплектом.

11:55 Путін заявив, що, якщо Захід постачатиме Україні ракети більшої дальності, "РФ робитиме висновки і завдаватиме ударів по тих об'єктам, які поки не чіпає".

11:38 Над Миколаївщиною військові моряки знищили ще дві ворожі ракети.

11:22 Маріупольці для отримання питної води мусять записатися до черги за два дні. Мало води в Маріуполі через падіння її рівня в природних джерелах забору. Проблеми в окупантів і з "гуманітаркою": тепер її видають виключно людям пенсійного віку. Всім іншим — за "роботу".

11:00 За попередніми даними, сьогодні вранці рашисти здійснили пуски ракет по Києву з літаків Ту-95 з акваторії Каспійського моря. Українською ППО знищено одну крилату ракету.

10:21 Рашисти обстріляли Донецьк із Макіївки. Про це пишуть місцеві жителі.

10:10 Ракета, яка сьогодні вдарила по Києву, пролетіла занадто близько до Південноукраїнської АЕС. Маленький уламок ракети при потраплянні в енергоблок міг призвести до ядерної катастрофи.

09:53 Ракетні удари, які чули одесити зранку насправді сталися у сусідній Миколаївській області, повідомив речник обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

09:43 Оновлена мапа бойових дій.

09:30 До сьомого пакета санкцій ЄС увійдуть російський газ і розширений перелік банків, які будуть відключені від SWIFT, зокрема – "Газпромбанк".

09:30 Біля берегів Швеції сьогодні розпочинаються військово-морські навчання 14 країн-членів НАТО Baltops-2022. До них приєднаються Швеція та Фінляндія, які подали заявки на вступ. Загалом буде залучено 45 бойових кораблів, 7 тисяч військовослужбовців та 75 літаків та вертольотів. В даний час в Балтійського моря знаходяться три американські бойові кораблі: великий десантний корабель ВМС США USS Kearsarge, на борту якого розміщуються підрозділи 22-го експедиційного батальйону морської піхоти, а також десантний транспорт-док USS Gun і ракетний есмінець USS Gravely.

09:30 Вранці над Обухівським районом Київської області було збито російську ракету. За попередніми даними, жертв та руйнувань немає.