RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Смертельний удар по Апостоловому та посилення рашистів на Харківщині: хронікавійни 15 червня

Україна вже 112 добу з початку повномасштабного вторгнення РФ героїчно веде бої з окупантами. Російські військові основну увагу сконцентрували на битвах на Донбасі: тривають бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Також Росія продовжує атакувати на південному напрямку, зазнаючи великих втрат.

У ніч на 15 червня російська армія завдала смертельного удару по місту Апостоловому Дніпропетровської області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 14 червня


23:45 Радник керівника Оофісу президента Олексій Арестович розповів, що у Вітровому Херсонської області ЗСУ сьогодні гарно накрили окупантів. Знищено:

  • намети з особовим складом;
  • склад б/п;
  • 5 КамАЗів;
  • 4 гаубиці;
  • один С-400.

"Уцілілих втікачів не відзначено. ЗСУ висловлюють свою думку про запланований референдум", - додав Арестович.

23:12 ЗСУ просуваються до захопленого росіянами Ізюма із заходу, щоб послабити тиск армії РФ на Слов'янськ, повідомив радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

23:00 Володимир Зеленський обговорив із британським прем'єром Борисом Джонсоном ситуацію на полі бою, оборонні потреби, а також продовольчу кризу у світі. Також президент України прийняв запрошення взяти участь у самітах G7 та Північноатлантичного альянсу, які відбудуться наприкінці червня.

22:55 Ворог обстріляв Сумщину з гелікоптерів, є загиблий. "Трохи за 20 годину вечора, два ворожих гелікоптери з території росії випустили п'ять ракет по околицях Глухова", – повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Ворог влучив у житловий будинок, одна людина загинула, шестеро поранених.

22:45 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців і світу з приводу закінчення 112-го дня збройного опору українського народу російському вторгненню.

"В усіх міжнародних контактах я чую захоплення діями наших захисників і захисниць. Світ справді хоче вчитися в українців того, як воювати і як перемагати. За 112 днів цієї війни українська армія довела, що хоробрість і мудрість на полі бою разом з умінням тактично переграти ворога дають значний результат, навіть попри суттєву перевагу російської армії в кількості солдатів і техніки", - заявив глава української держави.

22:30 Ось таке послання залишили воїни ЗСУ власникам одного з приватних будинків. Так от, на відміну від росіян, наші воїни брали лише необхідне і не їли собак, а годували.

Генерал-майор Дмитро Марченко розповів, кільки ще Херсону чекати на визволення від росіян і наскільки швидким може бути наступ ЗСУ.

"Треба трошечки почекати. Наскільки мені відомо, наступ уже почався. Так, він не буде такими швидкими темпами, як би нам хотілося. Але не буде так довго, як дехто думає. Не роки – це точно. У нас є чим, у нас є бажання. Нам просто потрібна підтримка. Я розумію херсонців, вони стомилися, дуже тяжко. Військові теж втомилися, їм теж тяжко – але ніхто не відмовляється від визволення Херсона".

20:45 Обіцяний Байденом 1 млрд доларів допомоги США включатиме:

  • 18 одиниць 155-мм гаубиць;
  • 36 тис. 155 мм снарядів;
  • 18 тактичних автомобілів для транспортування гаубиць;
  • додаткові снаряди до HIMARS;
  • 4 автомобілі для ремонту техніки;
  • 2 системи берегової охорони із ракетами "Гарпун"»;
  • тисячі захищених радіостанцій;
  • тисячі оптичних пристроїв, зокрема нічного бачення.

Також стало відомо, що Словаччина надішле Україні гелікоптери Мі-17, Німеччина – реактивні системи залпового вогню MARS II, а Канада, Польща та Нідерланди – артилерію.

Реактивна система залпового вогню MARS II

20:25 Керченський міст є ціллю номер один для українських військових, заявив Дмитро Марченко, генерал-майор ЗСУ, який із перших днів керував обороною Миколаєва і Миколаївської області.

20:20 Голова Міноборони Німеччини Крістін Ламбрехт підтвердила передачу Україні найближчим часом трьох реактивних систем залпового вогню MARS. Нагадаємо, що в Офісі президента казали про щонайменше 300 установок, які здатні кардинально змінити ситуацію на фронті.

19:50 Окрім пакету військової допомоги на $1 млрд США також виділять Україні $225 млн на гуманітарну допомогу, заявив президент Джо Байден.

19:20 Британський тижневик The Telegraph повідомляє, що в полон до російських окупантів потрапили американські добровольці, ветерани армії США 39-річний Олександр Друке та 27-річний Енді Х'юїн. Вони потрапили в полон під час зіткнення під Харковом, куди загін іноземців був посланий без належної розвідки і зіткнувся з колоною російської бронетехніки.

19:00 Українські військові затрофеєїли ще одну русняву важку вогнеметну систему ТОС "Солнцепек": тепер вона допомагає ЗСУ громити ворога на сході країни.

18:24 Пишуть про прильоти у Миколаєві.

18:20 Глава Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко повідомив, що увечорі регіон знову обстріляли. Ворог ударив з "Ураганів" по Зеленодольську та Апостоловому.

У Зеленодольську поцілили по житловим кварталам - пошкоджені кілька багатоповерхівок. Попередньо, люди не постраждали.

17:45 Очікується, що сьогодні Білий дім оголосить про надання Україні нових озброєнь на суму близько 1 млрд доларів, включаючи протикорабельні ракетні комплекси, артилерійські ракети та снаряди для гаубиць.

17:10 В окупованому Рубіжному на Луганщині людей хоронять так само, як у Маріуполі чи Бучі. Могили прямо у дворах.

І записи прямо на стінах про померлих.

16:45 Греція може поставити Україні до 30 бойових машин піхоти радянського зразка, повідомив прем'єр Кіріакос Міцотакіс. Строк поставки залежить від реалізації схеми обміну з Німеччиною: в обмін на відправку БМП в Україну Греція має отримати від німецьких постачальників бронемашини Marder сучаснішого зразка.

16:30 Окуповані Херсон, Нова Каховка та Мелітополь передають привіт російським колаборантам. Партизани сьогодні клеять листівки, а завтра допоможуть рашистам склеїти ласти.

16:15 У російській 34-й ОМСБр (в/ч 01485) через великі втрати техніки командир застосовує нову тактику. Військовослужбовців відправляють на штурм без прикриття техніки. Після таких наступальних дій підрозділи втрачають багато особового складу 200 та 300, але командир бригади та начальник штабу не стурбовані, поки є у розпорядженні люди.

15:40 Сі Цзіньпін у телефонній розмові з Путіним заявив, що "усі сторони" мають працювати над врегулюванням ситуації в Україні "відповідальною мірою". Він не засудив дії Росії в Україні і не назвав те, що відбувається "вторгненням", але підтвердив готовність Китаю допомогти врегулювати ситуацію.

15:18 У Миколаївській області сьогодні на світанку українські захисники завдали авіаційного удару по району скупчення російських військ, втрати ворога уточнюються.

14:55 Цієї ночі війська РФ обстріляли Покровськ. Відомо, що відбувся обстріл залізничних колій, зруйновано 1 вагон з гуманітарною допомогою (харчовими продуктами), пошкоджені залізничні колії, обірвана лінія електропередач над колією. Загиблих та травмованих немає. Виявлено пошкодження вікна та покрівлі одного з приватних будинків.

Триває евакуація залізничним транспортом. На 16:30 заплановане відправлення евакуаційного потягу №234/233 Покровськ - Дніпро - Львів. Проїзд безоплатний.

14:30 Financial Times опублікувало інфографіку, на якій зазначено кількість запитуваного Україною та вже наданого озброєння. Найбільший дефіцит спостерігається із ракетними системами залпового вогню.

14:12 Міністерство економіки продовжує розробку механізму онлайн-бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. Створення такої електронної системи дозволить пришвидшити надання відстрочки від призову, адже консолідує на одній платформі органи виконавчої влади, відповідальні за бронювання. Окрім того, частина процесів буде відбуватися в автоматизованому режимі.

13:48 Макрон заявив, що Зеленському доведеться вести переговори з РФ про мир: "Якогось моменту нам доведеться домовлятися. Президенту України Зеленському доведеться домовлятися з Московією, а ми, європейці, будемо за цим столом переговорів".

13:41 Партизани розвішують такі листівки в окупованому Херсоні.

13:21 Вирва від російської ракети в одному з районів Харківської області після одного з недавніх обстрілів. Діаметр – 7 метрів, глибина – 4 метри.

12:53 The Washington Post пише, що Росія заробила майже $100 млрд на експорті палива за перші 100 днів війни. Китай був найбільшим імпортером, купивши за цей період викопного палива на суму понад $13 млрд, за ним йшла Німеччина на суму близько $12,6 млрд. Українські компанії ДТЕК, Нафтогаз і Укренерго вимагають повного ембарго на російську нафту і газ.

12:34 НАТО готує план переведення української армії з пострадянського озброєння на зброю альянсу. А вже сьогодні ввечері міністри оборони НАТО оголосять про надання Україні нової військової допомоги, включаючи важкі озброєння та далекобійну артилерію.

12:20 США передаватимуть Україні розвідувальні дані для ведення вогню з реактивних систем залпового вогню, насамперед західних. Про це заявили в Пентагоні, зазначивши, що українські військові вже закінчують навчання з використання реактивних систем HIMARS та M270 MLRS.

11:59 У Слов’янську триває евакуація. Сьогодні люди виїхали автобусами до залізничного вокзалу Покровська. Звідти вони вирушать евакуаційним поїздом до Львова. Запис на наступні дні — за телефонами гарячої лінії.

11:47 На Сумщині під час бойових дій українські захисники "затрофеїли" бронеавтомобіль "Тайфун". Військові хотіли його знищити прицільними пострілами, але потім передумали. Зараз він перебуває на озброєнні ЗСУ.

11:39 У Чорнобаївці стався вибух. Інформацію підтвердив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань. Місцеві жителі повідомляють про двох загиблих.

11:17 Апостолове сьогодні. Цивільні об‘єкти, обстріляні рашистами вночі.

11:10 Шольц відмовився від ідеї повної націоналізації колишнього німецького підрозділу "Газпрому" Gazprom Germania — він стурбований тим, що таке рішення "може роздратувати Путіна" і призвести до припинення постачання російського газу.

10:34 СБУ ініціювала арешт активів білоруської паливної компанії, що причетна до фінансування агресії РФ. За даними СБУ, ця мережа спеціалізується на оптовій торгівлі різними видами палива. Серед засновників є білоруські державні підприємства. Вона закуповувала сировину в РФ і сплачувала податки до бюджетів обох країн. Мережа має безпосереднє відношення до фінансування агресії РФ проти України.

10:15 Очільники держав та урядів Нідерландів, Данії, Португалії, Польщі, Румунії, Латвії та Бельгії висловили спільне переконання, що мир і безпека можуть повернутися в Європу тільки в разі перемоги України у війні, розв'язаній Росією.

"Путін не повинен виграти цю війну. Ті країни, які сьогодні з нами, підтвердили свою непохитну підтримку України. Від імені всіх нас я ще раз закликаю Володимира Путіна зупинити цю агресію. Війна в Україні має серйозні наслідки для безпеки в Європі та ще раз підкреслює необхідність сильного й об’єднаного трансатлантичного Альянсу", - сказав прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

09:55 О пів на восьму ранку російські війська відкривали мінометний по території Шалигінської громади на Сумщині. 8 прильотів. О пів на дев'яту біля одного з населених пунктів громади росіяни намагалися знищити автомобіль з гранатомета, двома пострілами. В обох випадках минулося без жертв.

09:43 США вітають регіональні ініціативи, зокрема об’єднання Британії, Польщі, України і країн Балтії в окремий союз, якщо він посилюватиме оборонний потенціал. Про це заявила постійна представниця США при НАТО Джуліанна Сміт.

09:29 Станом на сьогодні більше ніж 892 дитини постраждали в Україні від рук окупантів. За офіційною інформацією 313 дітей загинуло та понад 579 поранено.

09:13 Bloomberg з посиланням на високопоставлені джерела в ЄС пише, що Росія прочісує всю країну в пошуках живої сили та озброєння, у тому числі старих танків, що базуються на Далекому Сході, оскільки витратила більшу частину свого військового потенціалу за перші 100 днів вторгнення в Україну. У результаті Росії може знадобитися лише кілька місяців, щоб уповільнити операції для великого перегрупування... Кремль також може бути змушений оголосити масову мобілізацію, чого досі Путін уникав, оскільки це було б рівнозначно публічному визнанню, що війна йде не так, як планувалося.

08:45 Оновлені дані про загальні бойові втрати противника:

08:22 На Бахмутському напрямку наступ противника, завдяки діям наших воїнів, у районі Миколіївки захлинувся. Ворог зазнав втрат та відійшов. Перегруповується для поновлення наступу. Використовуючи результати вогневого ураження, противник вів штурмові дії в районах населених пунктів Золоте-3, Новолуганське, Берестове. Зазнав втрат і відійшов на раніше зайняті позиції. Веде штурмові дії в районі Врубівки, бої тривають.

08:02 Дитяча бібліотека ім. Андерсена у Маріуполі до та після російської окупації.

07:39 Внаслідок обстрілу окупантами з "Ураганів" житлового сектору міста Апостолове зруйновано та пошкоджено понад 10 приватних будинків та частково лікарню. Четверо загиблих мирних мешканців, усі чоловіки. Ще одного чоловіка поранено, доставлено до лікарні.

07:31 Військове керівництво РФ продовжує розширювати резерв призовників, маніпулюючи службовими вимогами. Зокрема, влада готується підвищити віковий ценз для призову на військову службу з 40 до 49 років. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

07:21 Арестович в інтерв'ю Bild заявив, що канцлер Німеччини Олаф Шольц відповідальний за загибель цивільних українців у війні з РФ:

"Пане Шольц, ви несете відповідальність за наших загиблих солдатів та мирних жителів. Щодня гинуть діти, щодня ми втрачаємо 100 солдатів, бо ви не даєте нам важкої зброї. Українська армія сильна, ми могли б побити росіян і витіснити їх з нашої країни, але нам потрібна зброя".

07:15 "Втрати російських та українських сил у боях за Донбас майже рівні", - заявив британський професор Майкл Кларк. За його словами, на Донбасі йде "справжня рукопашна сутичка у стилі Другої світової війни", коли війська борються вулиця за вулицею.

07:00 Карта боїв на Донбасі:

07:00 " На півночі Харківської області ворог посилюється, проте наш спецпідрозділ тримає позиції та продовжуватиме ", - заявив Начальника штабу спецпідрозділу KRAKEN Костянтин Немічов.

На Ізюмщині російські окупанти намагаються штурмувати позиції ЗСУ у напрямі Слов'янська. Проте ситуація контрольована, значних проривів немає.

07:00 У місті Апостолове Дніпропетровської області загинули 4 особи внаслідок ворожого обстрілу з "Ураганів". Перші наслідки удару вже усунуто.