RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Нові удари по Харкову та постачання зброї Україні: хроніка війни 19 червня

Україна 116-ту добу на всіх напрямках дає відсіч російській армії. З початку повномасштабного вторгнення окупанти зазнають величезних втрат - понад 32 тисячі солдатів і тисячі одиниць техніки. Ворог продовжує завдавати ударів по мирних українцях, зокрема, у неділю, 19 червня, рашисти знову

Харків.

Україна продовжує отримувати військову допомогу із Заходу. В рамках міжнародної військової допомоги Польща передала для ЗСУ сучасні 155-мм гаубиці Krab.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 18 червня


23:35 Свіжі полонені з Луганщини для обмінного фонду

23:15 Окупанти захопили Запорізький залізорудний комбінат. Якщо його насосні станції припинять відкачувати воду, це може призвести до тяжких наслідків, повідомив голова ОВА Олександр Старух. Це єдине в Україні підприємство, яке видобуває залізну руду із глибини 1 кілометра.

"Якщо не працюватимуть насосні станції і не відкачуватимуть воду, то за тиждень вода з 1 кілометра підніметься на позначку -30, і це може мати тяжкі наслідки: зараження поверхневих вод та горизонтів залізною рудою", - сказав він.

22:55 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців і світу з приводу закінчення 116-го дня збройного опору російському вторгненню.

"Завтра починається історичний тиждень. Один із найважливіших за весь час від 1991 року. Тиждень, коли ми почуємо відповідь від Європейського Союзу щодо статусу кандидата для України. І в такий тиждень варто очікувати від Росії посилення ворожої активності. Спеціально – показово. І не тільки проти України, а й проти Європи. Готуємося. Попереджаємо партнерів. І дякуємо всім, чия сила сьогодні – це наша перемога завтра", - заявив глава держави.

22:30 За минулий тиждень під час бойових дій за Сєвєродонецьк було поранено близько 50 бійців кадировського загону "Ахмат", близько 30 загинуло, в тому числі: Долдаєв Махмуд, Мусаєв Мовла, Бакмурзаєв Ховажі, Іблієв Магомед, Джабраїлов Малік, Любхан Зайнул, Яндієв Аслан.

Слід зазначити, що загін "Ахмат" не залучається до безпосередніх бойових дій, а лише до зачистки вулиць і будинків.

22:15 ХАРКІВ, місцеві пабліки повідомляють про ВИБУХИ!

22:10 Українські військові атакували росіян на півночі Херсонської області біля Криворізького району, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

"Протягом дня зафіксовано бої між підрозділами Збройних сил та сил противника на території Херсонської області біля Криворізького району", - розповів чиновник.

21:50 Україна вибере країну-посередника, яка представлятиме її інтереси в питаннях візового режиму з Росією, заявив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов.

  • МЗС вже працює над вибором країни-посередника для України та РФ;
  • Україна має чинні договори з візовими центрами на території РФ;
  • Президенту України нададуть пропозиції для того, щоб обрати країну, яка представлятиме інтереси України на території РФ.

21:20 А тим часом українські партизани в Херсоні тролять окупантів та колаборантів, нагадуючи, що передові частини ЗСУ стоять уже за 10 кілометрів від міста.

21:10 До Миколаєва прибули п'ятеро українців, звільнених з полону за обміном. Четверо з них провели у полоні 109 днів. Це працівники стайні та пилорами з-під Гостомеля.

Окрім "звичних" фізичних тортур, вони піддавалися психологічним. Вітати тюремних наглядачів треба було піонерським салютом. Їх змушували читати та переказувати радянські книжки — про піонерів-героїв та життєписи Сталіна. Вивчати та співати російський гімн, а також набір російських пісень на кшталт: "Мы — русские, с нами Бог!".

20:30 Вчора внаслідок роботи артилерії ЗСУ було повністю знищено будівлю "штабу 1-го корпусу народної міліції ДНР" у Донецьку. У окупантів багато "двохсотих" і "трьохсотих". Є представники офіцерського складу російської армії, повідомляє нардеп Олексій Гончаренко.

19:40 З'явилася уривчаста інформація, що в районі о.Зміїний, де було потоплено російський буксир "Віктор Бех", також знищили групу російських спецназівців ФСБ "Альфа", одним із загиблих був капітан Ілля Цуприк.

19:10 У Донецькій області російські військові передали танк на потреби ЗСУ.

18:55 Заслужений "дон-дон" ерефії Кадиров заявив про захоплення Метелкіно під Сєвєродонецьком. Якщо більших перемог немає, то можна хвалитися і захопленням селища у 200 дворів.

18:50 На Харківському напрямку ворог інтенсивно обстрілював позиції наших військ із ствольної та реактивної артилерії. Провів розвідку боєм у районі Рубіжного, успіху не мав.

18:45 На Слов'янському напрямі супротивник зусилля основні зусилля зосередив на накопиченні ресурсів для наступу у напряку Слов'янська. Ворог обстрілював позиції наших військ і вів повітряну розвідку БПЛА "Орлан-10".

18:40 На Сєвєродонецькому напрямку противник проводить цілодобову повітряну розвідку БПЛА "Орлан-10", веде штурмові дії з метою встановлення повного контролю над Сєвєродонецьком, успіху не має.

18:35 На Бахмутському напрямку противник завдав авіаударів вертольотами неподалік Яковлівки та ракетних ударів у районах Травневого, Доломітного, Зайцевого та Нью-Йорка. На східній околиці населеного пункту Берестове українські воїни вдало відбили ворожий штурм.

18:30 На Авдіївському напрямку відзначається збільшення інтенсивності артилерійського обстрілу наших позицій.

17:30 Масі Найєм опублікував своє перше фото після поранення в голову, отриманого на Донбасі.

17:20 Українські військові просунулися у бік Мелітополя ще на 10 кілометрів, заявив мер Іван Федоров, натомість Генштаб ЗСУ не підтверджує зміни на лінії фонту, й інтерактивні карти теж мовчать із цього приводу.

16:48 Російська "Точка-У" вибухає над Алчевськом. Після невдалого пуску розсипається на частини. За першим пуском одразу йде старт другої ОТР вбік Сєвєродонецька або Лисичанська.

16:15 В мережі повідомляють про вибухи в Очакові на Миколаївщині.

15:45 У боротьбі за Україну на Ізюмському напрямку загинув засновник і багаторічний керівник "Легіону Свободи", командир батальйону "Карпатська Січ" (49-й окремий стрілецький батальйон ЗСУ) Олег Куцин "Кум".

Фото: Олег Куцин "Кум"

15:26 Перелік зброї, яку нам пообіцяли надати на зустрічі Рамштайн-3.

15:21 На Луганщині на днях знищили склад боєприпасів у Кришталевому. Оце все, що від нього лишилось:

14:57 ЗСУ просунулися більш ніж на 10 км від Запоріжжя у бік Мелітополя, - заявив мер Мелітополя Іван Федоров. За його словами, також ЗСУ останнім часом суттєво просунулися і вже перебувають на кордонах Херсона, а також останнім часом ці напрямки зміцнилися новим західним озброєнням, що "абсолютно точно наближає нас до перемоги".

14:35 У Великій Британії глава армії, генерал Патрік Сандерс попередив свої війська, що вони повинні готуватися "воювати в Європі ще раз", щоб перемогти сили Путіна: "Тепер існує гострий імператив створити армію, здатну воювати разом із нашими союзниками і перемогти Росію в битві… Ми – покоління, яке має підготувати армію до того, щоб знову битися в Європі".

14:09 Бійці Сил спеціальних операцій ЗСУ розповідають про роботу на околицях Сєвєродонецька.

13:51 У Києві вшанували пам'ять бійців, котрі загинули, захищаючи Маріуполь. На Майдані Незалежності встановили 55 українських прапорців, на яких написано позивних захисників та дати їх загибелі.

13:37 РосЗМІ заявили, що їхні війська депортували з початку війни до Росії 1 936 911 українців, з яких 307 423 – діти.

13:11 Президент Молдови підписала закон, який забороняє в країні показ російських новинних та аналітичних програм, а також військових фільмів із РФ та інших країн, які не ратифікували Конвенцію про транскордонне телебачення. Наступного тижня закон набуде чинності, а пропаганда каратиметься набагато жорсткіше - починаючи від накладення штрафів і закінчуючи позбавленням права транслювати рекламу.

12:46 Вночі російські військові вкотре атакували Одещину. На щастя, силам ППО вдалось збити дві ракети "Онікс", випущені ворогом.

12:36 Партизани в Херсоні не дрімають:

12:17 Сьогодні о 16:30 з Покровська знов вирушить евакуаційний поїзд до Львова.

Рейс 234/233 Покровськ – Дніпро – Львів

12:04 Меркель заявила, що готова стати посередником у мирному врегулюванні війни між Росією та Україною. Вона "не відкидає" такої ролі для себе в майбутньому, проте нині обговорень цієї теми немає. Меркель розповіла, що до свого звільнення з посади федеральної канцлерки в грудні 2021 року намагалася запобігти війні, але не досягла успіхів. За її словами, Путін більше не був готовий до самітів у "нормандському форматі". При цьому Меркель не змогла "створити додатковий дискусійний формат для Росії та Європи щодо порядку європейської безпеки".

11:44 Чиновники та спецслужби продовжують змушувати родини російські моряків приховувати інформацію про своїх загиблих на “москві” родичів.27 членів екіпажу серед яких 19 строковиків до тепер вважаються зниклими безвісті. В Севастополі офіційно поховали лише мічмана Вахрушева.

Командир крейсера капітан першого рангу Купрін, який порушуючи статут одним з перших покинув корабель, пояснює свій вчинок намаганням врятувати саме строковиків. Ніби то він отримав такий наказ після вибухів на кораблі.

Родичів загиблих моряків відмовляються приймати як у командуванні вмф рф та командуванні чорноморського флоту, так і в органах влади та соціального забезпечення. Їх спрямовують до групи психологів, медиків та юристів яка була спеціально створена для приховування інформації про загиблих та зниклих безвісті окупантів-строковиків.

Дізнавшись про бажання родичів оприлюднити інформацію про загиблих у ЗМІ до них додому та за місцем роботи приходять співробітники фсб та проводять “розяснювальну роботу” з погрозами про кримінальну відповідальність за розголошення державної таємниці.

Соціальна напруга серед родичів росіян, що загинули на крейсері “москва”, продовжує зростати.

11:05 ЗСУ взяли в полон рашистів в Луганській області.

10:39 Столтенберг заявив, що НАТО продовжить підтримувати Україну, але відправляти своїх військових на Донбас не стане. За його словами, Альянс зміцнив свою оборону, направивши 40 тисяч військовослужбовців під командування НАТО.

"Ми охороняємо територію альянсу на суші, на морі та в повітрі. Це чіткий сигнал Москві, щоб не було непорозуміння щодо нашої готовності", - зазначив він.

10:17 Після вчорашнього ракетного удару сьогодні вибухнув резервуар з паливом на нафтобазі у Новомосковському районі Дніпропетровської області. Рятувальники вже 14-ту годину борються з пожежею, один з них загинув, двоє - з опіками у лікарні. Загалом від атаки постраждали 13 людей, 1 людина загинула.

10:00 За попередньою інформацією під Харковом знищено командний пункт 20-ї загальновійськової Західної армії РФ. Споруда знищена разом із 40 командного складу із Воронежа. Крім них там "200"-ті представників 533 -го командно-розвідувального центру Генштабу ГРУ. Розпізнати трупи не можливо. Наразі інформація уточнюється.

09:52 Орієнтовні втрати РФ на 19 червня. За добу загинули 250 окупантів.

09:43 Росія депортувала на свою територію вже понад 300 тисяч українських дітей. Примусове вивезення та депортацію українців з нині окупованих територій в РФ традиційно називають "евакуацією".

09:14 Більше ніж 906 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Загинули - 323 дитини, поранено - 583.

08:45 Вчора ворог двічі обстріляв Миколаїв. Вдень подвійний удар ракетами типу Х-55 нанесено по промисловій інфраструктурі. А ввечері – другий удар – 5-ма "Калібрами" з боку Херсонщини. 1 ракета знищена українським підрозділом з переносного зенітно-ракетного комплексу. 2 – уразили завод пластикових вікон, ще 1 – житловий будинок, а наступна влучила в ковбасний цех. Пожежі на заводі та в цеху на загальній площі близько 400 кв. м локалізовано. За попередніми даними, жертв немає.

08:29 Члени НАТО на саміті в Мадриді оголосять, що Росія для альянсу "більше не партнер, а загроза миру та стабільності", повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

08:22 У Лисичанську загинули двоє людей, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Тривають бої за Сєвєродонецьк, російські окупанти тиснуть з-під Попасної.

08:01 Підрозділи ЗСУ відбили штурм в районі Тошківки. Після завданих втрат противник відійшов на раніше зайняті рубежі і проводить перегрупування сил.

07:45 Арестович заявив, що за останні дні різко збільшився приплив російських добровольців до легіону "Свобода Росії" Збройних сил України:

"У нас великий приплив у легіон "Свобода Росії", стрибкоподібний приплив. Вже за кілька сотень людей. Стрибок стався десь на 250 людей за останні кілька днів".

Він зазначив, що росіянам, які бажають воювати на боці ЗСУ, доводиться добиратися в Україну через треті країни. Наразі вже обговорюються варіанти дублювання підрозділу або його розширення, оскільки "не вміщуються всі охочі".

07:41 Вранці у Бучі та Гостомелі чули потужний вибух. Імовірно, спрацювала ППО.

07:26 Оновлена карта боїв:

07:23 У Харкові знову лунали вибухи:


07:23 Шольц заявив про необхідність змінити пріоритетність постачання зброї Україні, яка має отримувати її насамперед. За словами канцлера, зараз влада Німеччини опрацьовує питання, щоб Україна була в черзі першою на отримання зброї. Зокрема, йдеться про реактивні системи залпового вогню, систему протиповітряної оборони. Він не уточнив дату постачання озброєння, але запевнив, що ЗСУ отримають його вчасно.