RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Окупанти просуваються на південь від Сєверодонецька та Лисичанська: хроніка подій війни 21 червня

Україна 118-ту добу чинить героїчний опір повномасштабному вторгненню армії РФ. На південному напрямку окупанти ведуть оборонні бої. Українська армія також продовжує вести запеклі бої на Донбасі. Війська РФ контролюють весь Сєвєродонецьк, за винятком промзони "Азот".

Окупанти взяли під контроль Тошківку і просунулися на північ і північний захід у бік населених пунктів Біла Гора та Мирна Долина. Рашисти також наближаються до південної околиці Лисичанська.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 20 червня


23:16 У Краснопільській громаді Сумської області ворог застосував дрони-камікадзе. Внаслідок вогневої поразки постраждали чотири особи, двоє – у тяжкому стані.

22:45 "Кисельівка за нами, до Херсона 15 кілометрів", - Арестович

Чекаємо на підтвердження від Генштабу

22:29 Арештович наполегливо попросив киян до 26 червня не нехтувати сигналами повітряної тривоги

Можливий цей удар "по центру прийняття рішень" - додав він.

22:11 Повідомляють про вибухи у Харкові!

21:35 У Маріуполі окупанти вирішили зайнятися розмінуванням території заводу "Азовсталь". Під час розмінування пролунав потужний вибух, загинули двоє рашистів.

20:55 Російські війська захопили два населені пункти у напрямку Тошківка - Підлісне, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні.

20:34 Business Insider пише, що Словаччина готова передати Україні 12 винищувачів МіГ-29 Україні, але лише після того, як Польща та Чехія погодяться захищати її повітряний простір.

20:14 Штурмовик Су-25 зазнав аварії в Ростовській області, льотчик загинув.

За попередніми даними, причиною аварії є технічна несправність.

19:45 Внаслідок обстрілу Чугуєва Харківської області загинули шестеро цивільних, ще троє отримали поранення. Про це у коментарі «Суспільному» заявила мер міста Галина Мінаєва. За добу в області загинуло 15 людей.

19:13 Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Стамбульської конвенції.

19:10 Одна з "вишок Бойка" досі горить, вона знаходиться за 80 кілометрів від Одеської області.

18:52 Українські військовослужбовці просуваються на Херсонщині, незважаючи на потужну оборону, яку спорудили окупаційні війська РФ.

18:08 Внаслідок обстрілу Харкова загинули п'ятеро людей

17:35 Терміновики, що вижили на затонулому крейсері окупантів "Москва", розповіли, що їх знову посилають у зону бойових дій, пише "Нова газета".

За даними їхніх батьків, які звернулися з відповідним листом до прокуратури, військовослужбовці утримуються на сторожовому кораблі "Ладний", який було введено в експлуатацію у 1981 році. Рідні матросів стверджують, що корабель потребує ремонту та не дуже придатний для походів.

У листі сказано, що зараз на кораблі перебувають 49 терміновиків з крейсера "Москва". Багато хто з них не хоче знову брати участь у військових діях, пише видання.

17:17 Турецькі ЗМІ повідомляють, що делегація Туреччини має намір протягом тижня відвідати РФ для обговорення питання розблокування українських портів для експорту зерна.

16:53 Актуальна карта бойових дій на 21 червня

16:41 Україна одержала від Німеччини перші самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze2000.

15:53 ВСУ просуваються у тимчасово окупованій Херсонщині, - повідомила речник Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк

Війська Росії витратили серйозні сили на обладнання другого і третього рубежів оборони в області, але наші захисники все одно витісняють окупантів.

15:25 Сьогодні окупанти знову завдали удару по Харкову, зафіксовано не менше 7 - 9 "прильотів", вже відомо про 7 постраждалих. Жителі повідомляють, що після початку обстрілу були перебої з електричною напругою, у деяких зникла вода. Швидше за все, місто обстрілювала артилерія, оскільки повітряну тривогу не оголошували.

14:40 Сьогодні Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими обміняв тіла 35 загиблих українських військових (зокрема – 25 захисників Маріуполя) на тіла 50 окупантів.

14:25 Словаччина не змогла передати Україні танки Т-72 радянського виробництва, в обмін на більш сучасні німецькі Leopard, бо Німеччина запропонувала їхню недостатню кількість, пише Business Insider. Україна мала отримати 30 танків Т-72, у той час як Словаччина отримала б стільки ж німецьких Leopard 2А4. Проте Берлін запропонував лише 15 одиниць техніки.

13:59 Бої точаться у промзоні Сєверодонецька, яку контролюють наші бійці.

13:45 Білорусь зосередила біля українського кордону близько 4 тисяч військових. Росія може швидко перекинути туди свої війська та підготувати новий наступ, – заявили в Міноборони. На кордоні у Брестській та Гомельській областях зараз перебувають до 7 білоруських батальйонів (3,5-4 тис. особового складу). Оскільки білоруська сторона надає Росії всю логістику, цілком можливим є варіант перекидання військ РФ і наступу, проте сьогодні загроз немає.

13:35 Окупанти торгують запчастинами, які були вкрадені з підбитої ЗСУ бойової техніки, повідомляє українська розвідка.

" Підбиті захисниками України російські танки, БТРи та БМП окупанти евакуюють для ремонту на територію РФ. Проте під час подорожі бойова техніка ворога остаточно перетворюється на металобрухт, який вже не підлягає ремонту та відновленню ", - заявили в ГУР.

Війська РФ знімають з техніки запчастини, акумуляторні батареї та намагаються продати їх або обміняти на алкоголь.

13:26 Станом на 21 червня на Київщині виявлено 1333 тіла місцевих жителів, які загинули від рук окупантів, 213 тіл ще не ідентифіковані, ще 300 людей вважаються зниклими безвісти.

13:14 Мелітополем розклеїли спеціальні листівки для сирійців, які приїхали воювати на боці російських окупантів. На них написано: "Сирійці, ми різатимемо вас як собак".

13:00 Російські окупанти протягом минулої доби продовжили обстрілювати Харків та інші райони області. Троє людей загинули, ще семеро було поранено. У Харкові під вогонь потрапили Київський, Індустріальний, Салтівський та Немишлянський райони.

12:55 У Львові попрощалися із загиблим на війні Артемієм Дімідом. Він був пластуном, учасником Революції Гідності, бойових дій у складі батальйону спецпідрозділу "Гарпун" та полку "Азов". Його батько Михайло Дімід був першим ректором УКУ. Сам Артемій – правнук відомого українського історика Івана Крип'якевича.

12:20 Одна з російських балістичних ракет, випущених Харковом вчора, вдарила по об'єкту Харківського метрополітену. Одна людина поранена. Пошкоджено не менше трьох поїздів.

12:00 У Маріуполі ситуація з інсулінозалежними повністю вийшла з-під контролю. Щодня хірурги проводять від трьох до п'яти ампутацій кінцівок. Загалом у Маріуполі залишилося не менше тисячі людей, хворих на цукровий діабет у стані реальної загрози загибелі через відсутність звичного інсуліну та медичного колапсу. Нестачу лікарів окупанти намагаються вирішувати "волонтерськими бригадами лікарів" із Росії. Поки що результату від цього мало через відсутність обладнання, реактивів та ліків.

11:56 У Криму окупанти не можуть загасити пожежу на "вежах Бойка". Вогонь перекинувся на свердловину.

" Пожежа на вежі не вщухає, намагалися підійти до неї на кораблі - не вдалося. Вогонь перекинувся на свердловину, спроби загасити її продовжуються ", - повідомила так званий сенатор від Криму Ольга Ковітіді.

11:53 СБУ виявила російських агентів у Кабінеті міністрів та Торгово-промисловій палаті. Завідувача відділу Секретаріату Кабміну та керівника однієї з дирекцій ТПП було затримано в Києві.

11:26 Україна та Молдова отримають статус кандидатів у члени ЄС на саміті 23-24 червня у Брюсселі. Кандидатури цих країн схвалили усі країни Євросоюзу, повідомляє Bloomberg.

11:24 Бійці 92-ї ОМБр імені Івана Сірка знищили 23 російські військові та техніку окупантів у Харківській області. Ще понад 50 дістали поранення.

11:08 На території тимчасово окупованого Криму на залізничній станції Джанкой сформовано ешелон із катерами та 50 цистернами. Очевидно, що катери відправлять на материкову Україну для форсування водних перешкод.

10:43 Російських терміновиків, яким удалося вижити на кораблі "Москва", обіцяли перевести на сушу. Але утримують на кораблі "Ладний", який потребує ремонту, та збираються знову відправити воювати.

10:32 Окупанти добудували переправу на Харківщині та можуть її використати. Шлях прокладено через річку Оскол поблизу селища Куп'янськ-Вузлове. Переправу окупанти спорудили поблизу зруйнованого залізничного мосту. Тепер вони можуть перекидати як живу силу, так і техніку.

10:07 Поляки вже не так бояться нападу Росії. Причина – успіх України у війні. Ще у березні 55% поляків боялися, що Росія скоро нападе на їхню країну, а до кінця травня цей показник знизився до 35%.

09:55 На карті NASA виявили пожежу на місці "вишок Бойка" у Чорному морі. На знімку ідентифікували одну платформу, що горить, яка розташована на північ від платформи "Крим-1" і пересувної бурової платформи "Таврида".

09:38 Понад 910 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Офіційна кількість загиблих дітей за добу не змінилася – 323. Зросла кількість поранених – 587.

09:26 Пісков висловився про терміни війни в Україні: " Так, це буде довга криза. Ми більше ніколи не довірятимемо Заходу ".

09:14 Минулої доби ліквідовано близько 300 окупантів.

08:53 Послу РФ у Великій Британії Андрію Келіну заборонили відвідувати засідання місцевого парламенту. Заборона накладена через вторгнення РФ до України. Заборона також поширюється на решту акредитованих російських дипломатів та офіційних осіб у Великобританії.

08:47 Повідомляють про три вибухи у Миколаєві.

08:45 В окупованому Херсоні чути вибухи.

08:40 Проблема питної води у Маріуполі набирає обертів, особливо у Лівобережному районі, який фактично відрізаний від доступу до водопостачання, повідомляє радник мера Петро Андрющенко. Баки для зберігання води набрали плісняву. Вода швидко псується і набуває характерного зеленого відтінку і запаху. Тому питна вода навіть низької якості не доступна городянам. Тільки технічна.

08:04 Рашисти знищили в Авдіївці школу №6. Вночі її обстріляли снарядами РСЗВ "Град" із магнієвим зарядом.

07:48 Головний редактор "Нової газети" росіянин Дмитро Муратов виставив на аукціон свою медаль Нобелівської премії миру, отриману 2021 року. Вона пішла з молотка за 103,5 млн. доларів. Всі виручені кошти від продажу нагороди будуть направлені до Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) на допомогу українським дітям-біженцям та їхнім сім'ям.

07:20 За інформацією Генштабу ЗСУ, внаслідок значних втрат у командному складі підрозділів повітряно-десантних військ ворог змушений набирати на військову службу офіцерів запасу із укладанням короткострокових контрактів терміном на три місяці.

07:00 Сьогодні Рада Безпеки ООН розгляне проблему ролі пропаганди та мови ворожнечі у РФ, яку вони зіграли у розв'язанні війни. Ініціатором розгляду цього питання була Албанія. Вона головує у Раді безпеки ООН у червні. На засіданні виступить спецпредставник генерального секретаря ООН із запобігання геноциду Аліса Ндеріту. Засідання розпочнеться о 17:00 за Києвом.

06:53 Нічні запуски "Іскандерів" по Україні.

06:37 У лісах Харківської області ховаються близько 200 окупантів. Про це повідомляє Борівська сільрада, зазначаючи, що останніми днями територією громади рухалося багато ворожої техніки та військ. Рашисти дезертували біля села Горохаватка, відмовившись вступати у бій із ЗСУ під Ізюмом. Внаслідок цього вони поранені, голодні, злі і з підбитою технікою втекли до лісу, тепер окупантів розшукують їхні командири.

06:35 Оновлена карта бойових дій:

06:35 В окупованому Старобільську Луганської області рашисти організовують подоби колгоспів та хочуть видавати мешканцям російські паспорти.

06:35 На півдні за попередню добу ракетно-артилерійськими та іншими підрозділами ЗСУ було знищено 3 склади боєприпасів ворога. Також українські захисники ліквідували:

  • 25 рашистів;
  • танк Т-62;
  • самохідне реактивне встановлення розмінування «Метеорит»;
  • потужну станцію зв'язку;
  • станцію радіолокації;
  • станцію радіоелектронної боротьби,
  • 2 одиниці військової автомобільної техніки
  • 2 БПЛА типу "Орлан-10".