RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Саміт "Великої сімки": які вимоги України проігнорувала G7

У Баварії відбувся саміт "Великої сімки", на якому основною темою зустрічі була Україна та її протистояння російській агресії. Проте, незважаючи на оптимістичні очікування та прогнози, дипломатичного прориву не сталося.

"Апостроф" розбирався, яких рішень на саміті G7 не було прийнято.

На другий день саміту Офіс президента України інформував про готовність "сімки" обмежити доходи Росії, у тому числі від продажу золота, яке є наступним за прибутковістю товаром після нафти та газу.

Рішення щодо "золотого ембарго" прийнято не було. Канцлер Шольц, спілкуючись другого дня саміту з журналістами ZDF, ухилився від відповіді, чи готовий Берлін підтримати рішення по російському золоту. У підсумковій заяві щодо України було сказано, що "сімка" рішуче налаштована скоротити російські експортні доходи, включаючи й ті, що отримані від продажу золота.

Хоча лідери Великобританії та Канади публічно наполягали, що санкцій має бути ще більше.

Також не всі учасники "сімки" підтримали пропозицію Білого дому щодо введення верхньої межі цін на нафту, щоб не дати РФ отримати надприбутки від продажу ресурсів. Уряд ФРН публічно виступав проти такого рішення ще до початку саміту. Також G7 не визначили термін, коли вони мають намір скоротити залежність від російських енергоресурсів, просто вказавши, що вони мають намір це зробити.

Різночитання проявилися у питанні, чи варто так часто дзвонити Путіну чи ні. Британський прем'єр Борис Джонсон, спілкуючись на саміті з президентом Франції Еммануелем Макроном, застеріг французького лідера від пошуку небезпечних "компромісів" із Кремлем.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Чудова "сімка": що дала Україні розмову світових лідерів.