RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Деокупація Зміїного: чому острів не дає спокою російським імперцям

Острів Зміїний, який знаходиться за 35 км від суші, дозволяє контролювати північний захід Чорного моря, а також гирло Дунаю та рух суден у порти Одеси, Миколаєва або з них.

З огляду на стратегічне значення острова його перебування під контролем України ніколи не давало спокою російським імперцям, пише “Апостроф”.

Володимир Путін у відомій минулорічній статті про "єдність" росіян та українців назвав передачу Зміїного Україні "незаконною", порівнявши з передачею Криму до складу УРСР.

Коли острів був тимчасово захоплений у лютому цього року, російські пропагандисти та політичні фрики на кшталт "філософа" Олександра Дугіна кинулися розповідати про стратегічний виграш окупантів від утримання Зміїного.

З точки зору кремлівських агресивних інтересів, острів був зручним для підтримки блокади Одеси, а в середньостроковій перспективі – для тиску на південний фланг НАТО. У результаті всі ці плани вирушили "за російським кораблем".

"Зміїний був потрібен росіянам для підтримки блокади та для посилення свого ППО в Чорному морі, яке, як показала загибель крейсера "Москва", було поганим. У перспективі вони планували використовувати Зміїний як плацдарм для наступу на Одесу, а також для розміщення на острові ракетних комплексів "Бастіон" із ракетами П-800 "Онікс", щоб у нашого ППО було менше часу на реагування. Але тепер на цих планах поставлено хрест", - пояснив "Апострофу" оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Добра воля чи ганебна втеча: чому рашисти втекли зі Зміїного