RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Затишшя на фронті та вибухи у ворожому тилу: онлайн війни 8 липня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває вже 135-й день. За цей час окупанти втратили вбитими майже 37 тисяч людей, ще близько 80-90 тисяч путінських вояків отримали поранення, знищено тисячі одиниць російської бойової техніки.

Ворог штурмує останні кілометри Луганської області, ще підконтрольні ЗСУ, збирає кулак для удару на Харків та стягує сили для походу на Запоріжжя. А тим часом у нього в тилу рвуться склади зі зброєю та пальним для армії.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 7 липня


23:45 Новий пакет американської військової допомоги на 400 млн доларів для України включає передачу боєприпасів високої точності та підвищеної далекобійності.

Зазначимо, пакет складається із чотирьох високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS, а також тисячі боєприпасів до гаубиць.

За словами високопоставленого представника Пентагону, ці снаряди є "новим типом" 155 мм боєприпасів для гаубиць, які були поставлені в Україну раніше. Йдеться про гаубиці M777.

23:08 Відео обстрілу Дніпропетровської області

22:54 Віце-прем'єр Ірина Верещук закликала мешканців окупованих частин Херсонської та Запорізької областей "виїжджати та вивозити рідних усіма доступними способами"

За її словами, це необхідно, щоб ЗСУ під час наступальних дій не наражали на небезпеку цивільне населення.

22:35 США передадуть Україні боєприпаси для HIMARS із дальністю до 300 км.

22:00 Повідомляють про вибухи на Дніпропетровщині, тривоги там немає.

21:45 Окупанти традиційно розпочали обстріл Харкова надвечір!

21:32 У війні Росії проти України починається певний переломний момент, оскільки українські сили б'ють російськими тилами.

Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, лише за останній тиждень вдалося знищити 16 позицій із російськими казармами та складами боєприпасів. Крім того, противник змушений брати оперативні паузи через збитки.

20:35 ЗСУ відсунули супротивника з Верхньокам'янського району потужним вогневим ударом, – Генштаб.

20:10 Відео наслідків обстрілу ринку на Текстильниках у Донецьку.

19:46 Дипломати G20 не змогли погодити єдину позицію щодо війни в Україні, пише Associated Press

"Високопоставлені дипломати найбагатших і найбільших країн світу, що розвиваються, не знайшли спільної мови з приводу війни Росії в Україні і того, як впоратися з її глобальними наслідками. Це залишило невизначеними перспективи майбутньої співпраці на форумі", - зазначає агентство.

19:17 Російські війська після ударів ЗСУ переміщують техніку до житлових кварталів. Крім того, окупанти блокують виїзд із міста.

18:50 Генштаб ЗСУ публікує оперативне зведення станом на 18:00 8 липня. Ключове:

– На Харківському напрямку російські війська ведуть оборонні дії та намагаються покращити тактичне становище в окремих районах. Неподалік Дементіївки ЗСУ двічі відбили штурм противника і відкинули його назад;

– На Слов'янському напрямі ЗС РФ намагаються покращити тактичне становище своїх підрозділів. Українські сили зупинили настання росіян у районі Богородичного, внаслідок чого ті з втратами відійшли;

– Сили оборони України завдали потужної вогневої поразки за позиціями противника у Верхньокам'янському районі, чим змусили підрозділи ЗС РФ відійти від населеного пункту;

– На Бахмутському напрямку російські війська обстрілювали позиції ЗСУ поблизу Спірного, Івано-Дар'ївки, Нью-Йорка та в районі Вуглегірської ТЕС;

– За підтримки артилерії та оперативно-тактичної авіації росіяни безуспішно намагалися вести наступ у районах населених пунктів Спірне та Івано-Даріївка. Зазнали втрат і відійшли;

– продовжуються бої поблизу Веселої Долини;

– На Південнобузькому напрямку підрозділи супротивника намагалися вести наступальні дії у районі населеного пункту Велике Артакове, ЗСУ відкинули їх.

18:34 Сьогодні московський муніципальний депутат Олексій Горінов отримав сім років колонії загального режиму через те, що публічно назвав війну в Україні війною і заявив про загибель дітей в Україні. Вирок ухвалив Міщанський суд Москви.

17:52 В окупованому російськими військами Маріуполі люди лопають терпіння. Через відсутність водо- та електропостачання вони організовують бунти, але окупанти їх ігнорують.

Про це повідомляє радник законно обраного мера Маріуполя Петро Андрющенко. Реакцію окупаційної адміністрації на протести людей він порівняв із спробами гасити пожежу бензином.

17:25 Рєзніков назвав три сценарії закінчення війни. У всіх Росії програє, в одному - драматично.

- У першому можливим сценарієм це "жест доброї волі" з боку Росії. Україна вийде на кордони станом на 24 лютого 2022-го, а потім розпочнуться переговори про статус окупованих після 2014-го територій Донбасу та Криму, але вже за столом із партнерами України.

- У другому варіанті, ЗСУ поступово "перемелюватимуть" армію Росії, оскільки це "війна ресурсу на ресурс". Глава Міноборони підкреслив, що в Росії більше живої сили та техніки, але "все не сучасне і старовинне", і "вони використовують принцип м'ясорубки".

- Третій варіант - найбільш драматичний для Росії. Це розвал Росії на кілька різних суб'єктів – Татарстан, Башкортостан тощо.

17:01 В окупованій Новій Каховці застрелили поліцейського Сергія Томку, який перейшов на російську сторону.

16:18 Верховна рада зобов'язала засоби масової інформації (ЗМІ) забезпечувати своїх співробітників у зонах бойових дій страховкою та бронежилетами. Відповідний законопроект 7367 сьогодні ухвалили загалом.

15:25 У Шахтарську півдня детонірут снаряди у величезному складі боєприпасів , деякі з них розлітаються на розлад до 5 кілометрів.

14:55 Збройні сили України 8 липня збили на Харківщині черговий російський БПЛА, ймовірно типу "Орлан-10", інформує Командування Повітряних сил ЗСУ.

14:40 Президент Зеленський відвідав Дніпропетровську область, бійців на передовий та рідний Криворізький район.

14:22 Окупанти палять українські поля з пшеницею, повідомив військовий та активіст Ігор Луценко. За його словами, спеціальний заряд летить у повітрі, вибухає в зеніті, і вниз падають повільно кілька шматків, що палають. Від них спалахує поле.

14:12 Матері солдатів військової частини №74325 із міста Знаменська, які загинули в Україні, звинуватили в їхній смерті кореспондента "Известий" Валентина Трушніна. За їхніми словами, у своєму репортажі від 30 червня пропагандист розсекретив "місця базування військової техніки та особового складу", після чого їх обстріляла важка артилерія ЗСУ. П'ять солдатів загинули, ще троє перебувають у лікарні у тяжкому стані.

14:05 У Михайлівському Золотоверхому соборі Києва відбулася церемонія прощання з героїчним майором ЗСУ, командиром батальйону окремої механізованої бригади імені Чорних запорожців, Народним Героєм України Андрієм Верхоглядом.

13:45 Україна відвоює території у російських окупантів, коли отримає достатньо західної зброї. Однак є і надія, що деякі частини країни ми зможемо звільнити і дипломатичним шляхом, заявив президент Володимир Зеленський.

13:30 Рада Федерації РФ схвалила закон про забезпечення проведення Збройними силами РФ, іншими військами та органами контртерористичних та інших операцій за кордоном. Для цього Кабмін зможе приймати рішення щодо запровадження спеціальних заходів у сфері економіки.

Стабілізець російської економіки дедалі ближче.

12:45 Район окупованої Каховської ГЕС, за даними місцевих пабліків, завдяки Силам оборони знищено ППО та боєкомплекти противника, а також 44 орки з 70-ти.

12:30 Канада направить до України 39 броньованих бойових машин вогневої підтримки виробництва General Dynamic цього літа, пише Reuters. Техніка може використовуватися як санітарні, ремонтно-евакуаційні машини, а також для перевезення військ.

12:10 В окупованому Донецьку тривають "бавовни та задимлення":

11:45 Вісім бойовиків т.зв. "ДНР", які воювали в лавах армії РФ, проведуть 15 років за ґратами. Вони визнані винними за двома статтями Кримінального кодексу.

Вони засуджені до позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією всього майна, що належить їм, повідомляє прес-служба СБУ.

11:05 "Над Києвом краще не літати", – заявив начальник Київської міської військової адміністрації Микола Жирнов.

"Сьогодні ППО у такому стані, який дозволяє виконувати завдання оборони столиці. З кожним днем ця система поповнюється та зміцнюється... Як результат, ворог розуміє, що над Києвом краще не літати, бо знає, що тут на нього чекають сюрпризи. Крім того , частина ракет дальньої дії також збивають наші комплекси" , – повідомив він.

10:30 Колишній командувач НАТО Філіп Брідлав заявив, що Україна може завдати нищівного удару Кремлю, атакувавши Керченський міст, який пов'язує материкову частину Росії з окупованим Кримом, використовуючи нещодавно поставлені протикорабельні ракети "Гарпун".

09:50 ВСУ тричі вдарили парами гелікоптерів по опорному пункту та скупчення ЗС РФ та техніки в районі Давидового Брода та Правдиного, повідомляє оперативне командування "Південь".

Внаслідок удару знищено 12 військовослужбовців, танк, гаубиця "Мста-Б" та склад боєприпасів.

09:30 7 липня бомбардувальники Су-24м та штурмовики Су-25 Повітряних Сил Збройних Сил України завдали ракетно-бомбових ударів на Східному напрямку.

Вражені бойові позиції окупантів, вісім танків, вісім бойових броньованих машин, польовий склад боєприпасів та жива сила ворога.

09:00 Втрати ворога різко зросли. Після трьох днів, коли знищувалося 150 окупантів, за добу 7 липня на "концерт Кобзона" вирушили одразу 250 орків. Загалом знищено 36 900 осіб.

08:30 "Х*р вам": херсонці вже почали голосувати на орківському "референдумі".

"Найголовніше – це позиція наших людей! Якщо у когось є із цього приводу сумніви – просто перегляньте відео з мітингів. Це справді дуже велика тема, а зараз я просто хотів поділитися ставленням херсонців до цих процесів. Все буде Україна!" , – написав заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

08:15 Щоб вийти на адмінкордон Луганщини, росіяни артилерією знищують навколишні села, заявив голова ОДА Сергій Гайдай. Ворога не зупиняє навіть те, що там залишаються мирні жителі, які гинуть у будинках та дворах.

З усіх видів важкого озброєння вони не припиняють вогневий вплив по Білогорівці та Золотарівці. Використовують ствольну та реактивну артилерію. Б'ють по будинках, по кожній будівлі, яка здається їм можливим укріпленням. Щоб просунутися, не вважають особистих втрат і не шкодують мешканців області.

07:50 Україна не готова віддавати свої території, заявив президент Володимир Зеленський. Він сказав, що країна не відмовляється від курсу вступу до НАТО, а також знову закликав американського президента Джо Байдена відвідати Київ.

07:15 На Харківському напрямку окупанти продовжують вести оборонні дії. Ворог бив з артилерії, РСЗВ та танків по Харкову, Микільському, Леб'яжому, Удам, Дементіївка, Верхньому та Старому Салтову, Петрівці, Російських Тишках та Байраку. Наніс авіаудари неподалік Петрівки. Українські воїни рішуче придушили спробу ворожого штурму у напрямку Дементіївки.

06:50 На Слов'янському напрямку ворог бив з артилерії різних калібрів Волобуївкою, Хрестищем, Гусарівкою, Чепілем, Мазанівкою, Долиною, Червоним, Дібрівним, Богородичним та Адамівкою. У районі Богородичного завдали ворогові втрати, під час його чергової спроби настання та відкинули окупантів назад.

06:30 На Краматорському напрямку окупанти обстрілювали зі ствольної та реактивної артилерії райони Сіверська, Григорівки, Білогорівки, Золотарівки, Серебрянки, Верхньокам'янського, Дзвінківки та Роздолівки. Ворог вів наступ у напрямку Верхньокам'янського, мав частковий успіх.

05:50 Шахтарськ у ці хвилини. Він глибоко у тилу ОРДЛО. Там хтось знову порушив правила протипожежної безпеки на складах важкого озброєння та БК російської армії. Місцеве населення евакуювали.

Адже це ще українці до ладу нічого не починали...

А тим часом карта зони бойових дій виглядала так:

05:30 Російський публіцист Піонтковський різко відреагував на відмову Німеччини надати Україні бронетранспортери для захисту від російської армії.

"Ви хочете бронетранспортерами захищатися від орди? Зараз це за вас робить українська армія. А якщо її розіб'ють, то вже не буде кому вас захищати", - заявив він.