RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Обстріл Харкова, Часового Яру та нові вибухи на складах окупантів: хроніка війни 10 липня

137-й день український народ веде запеклий опір повномасштабному вторгненню російської армії. З 24 лютого українські бійці знищили вже понад 37 тисяч рашистів. І щодня це число збільшується на десятки та сотні людей. Загальні втрати росіян становлять близько 100 тисяч. Українська армія продовжує бити тилами ворога, знищуючи склади з боєприпасами.

Вранці 10 липня росіяни вкотре завдали удару по Харкову. Напередодні окупанти вдарили з "Ураганів" по 5-поверхівці у Часовому Яру.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 9 липня


23:30 З Луганська повідомляють про сильні вибухи та ударах по складах зброї ворога.


22:55 "Армія ДНР" отримала на озброєння оперативно-тактичні комплекси "Точка-У".

Більш сучасні "Іскандери", "Калібри" та інші "аналоговнєти" не вичерпані, скоро будуть кидатися камінням. З урахуванням, що точність "Точок-У" залишає бажати кращого (відхилення до 200 метрів від мети), ймовірність ураження цивільних об'єктів тепер тільки зростатиме.

22:30 Президент Володимир Зеленський записав традиційне вечірнє звернення до українців та світу, присвячене закінченню 137-го дня війни з Росією.

"Ракетний удар по місту Часів Яр на Донеччині. Кожен, хто віддає накази на такі удари, кожен, хто їх здійснює по звичайних містах, по житлових районах, убиває абсолютно свідомо. Після таких ударів вони не зможуть сказати, що чогось не знали або не розуміли.

Покарання невідворотне для кожного російського вбивці. Для кожного – абсолютно. Так само, як і для нацистів. І хай вони не сподіваються, що їхня держава їх захищатиме. Росія першою ж їх кине, коли зміняться політичні обставини", - заявив глава держави.

22:20 Президент Володимир Зеленський наказав військовим деокупувати прибережні райони на півдні, для цього Україна збирає мільйонні бойові сили, заявив міністр оборони Олексій Резніков британській The Times.

21:45 Ракетники ЗСУ розгромили пункт управління Росгвардії поблизу Херсона і знищили 4 склади з боєприпасами в різних районах Херсонщини.

Підтверджені втрати противника складають 15 рашистів і понад 60 одиниць техніки, серед яких 57 – це броньована та автомобільна техніка, в тому числі командно-штабні машини, знищені в Чорнобаївці вчора, а також протитанковий і переносний зенітний ракетні комплекси, інша броньована та автомобільна техніка, знищена на ворожих позиціях вздовж лінії зіткнення, повідомляє ОК "Південь".

21:20 ЗСУ знищили підполковника Олексія Тихонова із 46-ї окремої бригади оперативного призначення.

20:50 Шестеро врятованих людей з-під завалів зруйнованого внаслідок обстрілу будинку в м. Часів Яр.

Рятувальники Донеччини не припиняють аварійно-рятувальні та пошукові роботи. Розібрано вже понад 110 тонн зруйнованих елементів конструкцій, підтримується мовний зв'язок з двома особами.

20:10 У Великому Бурлуці Харківської області підірвали колаборанта-гауляйтера Євгена Юнакова. Великий Бурлук - дуже важливий залізничний вузол для російської армії.


19:40 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів:

  • продовжуються бої в Білогорівці, орки не можуть просунутися;
  • завдяки майстерності українських військових на полі бою та роботі артилеристів зі знищення ворожих складів боєприпасів – Луганщина досі тримається;
  • кількість атак та обстрілів зменшилася, без своєї артилерії окупанти майже безсилі.

19:10 Розвідку боєм у напрямку Мазанівки окупанти завдяки вмілим діям українських воїнів відверто провалили і з втратами відійшли.

18:30 Ворог завдав авіаударів неподалік Авдіївки та Володимирівки. Штурмовими діями намагався покращити тактичне становище у районі Новоселівки Другої, успіху не мав, відійшов.

18:05 Журналіст-розслідувач видання "Bellingcat" Христо Грозєв повідомив, що Україна за допомогою HIMARS знищила десять складів окупантів.

17:30 Німеччина заблокувала пакет допомоги ЄС Україні 9 млрд євро, пише Corriere della Sera. За інформацією італійського видання, Берлін вже більше місяця блокує виділення Києву чергового траншу допомоги Євросоюзу і схвалив лише перший транш 1 млрд євро.

За даними видання, німецькому міністру фінансів Крістіану Лінднеру не подобається, що Брюссель пропонує фінансувати допомогу Україні за рахунок загального європейського боргу.

17:10 Президент США Джо Байден наступного тижня вирушить у турне країнами Близького Сходу. Серед основних цілей американського лідера — пошук радянських озброєнь для України, пише The New York Times.

16:40 Знищену українськими силами в Херсоні базу Росгвардії пропагандисти називають то "лікарнею", то "житловим будинком". Фото при цьому дають такі, щоб неможливо було зрозуміти, що горить.

16:20 У в'язницях Маріуполя росіяни тримають близько десяти тисяч людей, заявив радник мера Петро Андрющенко. За його словами, окупанти у місті майже закінчили фільтрацію.

15:50 З огляду на значні втрати на війні в Україні, в РФ активізували набір до приватних військових компаній. Через брак охочих, активізується рекрутування у місцях позбавлення волі. Зокрема, розташованих у Республіці Адигея. Після підписання та виконання контрактів з ПВК, зекам обіцяють повну амністію. Протягом двох місяців планується набір до 10000 "добровольців".

15:24 Морги окупованого Мелітополя переповнені тілами загиблих російських військових.

"Після того, як була знищена військова база, то рашисти п'ятьма "КамАЗами" вивозили тіла своїх загиблих. І сьогодні морги переповнені. Неможливо ні поховати людей, ні отримати документи, тому що в моргах навіть на сходових майданчиках, у коридорах лежать мертві рашисти", – сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров.

За його словами, окупаційна армія не хоче забирати тіла своїх загиблих.

15:08 В Херсоні ювелірне влучання по військовій частині окупантів на вулиці Пестеля. Вона горіла ще від вранішніх попадань о 5-й ранку, а потім знову, коли влучили в 10-й. Очевидці повідомляють про крики росіян під завалами. При спробі підійти ближче до шостої гімназії і дізнатись щось — окупанти стріляють в повітря.

14:46 Вчора поблизу Горлівки підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ збито вертоліт російських окупаційних військ. Є підтвердження про знищення цілі. Тип ворожого гелікоптера встановлюється.

14:24 Контроль над трасою Е40, яка пов'язує Донецьк з Харковом, ймовірно, стане важливою метою для Росії, оскільки вона намагається просунутися через Донецьку область, вважають у Міноборони Великої Британії.

14:00 За попередньою інформацією, ЗСУ завдали удару по військовій базі окупантів у Херсоні. Чекаємо на офіційне підтвердження.

13:56 Вранці 10 липня до Білорусі прилетіли ще три Іл-76 ВКС Росії (два з них повторно). Усі борти прилітали на військовий аеродром у Мачулищах (Мінська область). Крім цього, в Білорусі спостерігається посилення авіатренувань одразу на 5-ти аеродромах. Повідомляється, що прибули пілоти з Росії і почалися тренування з десантування.

13:32 Станом на 13:00 під завалами п’ятиповерхівки у Часовому Яру виявили 15 загиблих, ще п’ятеро мирних мешканців постраждало, повідомили в ДСНС. Зазначимо, що ворог ввечері випустив по місту чотири ракети.

13:20 У Польщі вдалося зібрати вже 9 млн злотих у рамках кампанії зі збору коштів на безпілотник Bayraktar для України.

12:48 Ситуація на Луганщині станом на ранок 10 липня:

  • за минулу добу росіянам не вдалося просунутися далі;
  • підірвані чергові склади в глибокому тилу ворога;
  • на Донецькому напрямку окупанти втратили близько 20 танків;
  • у Білогорівку декілька разів заходили росіяни, але ЗСУ їх щоразу вибивали;
  • окупанти намагаються провести електропостачання до Лисичанська аж із Луганська;
  • централізоване водопостачання їм відновити не вдасться;
  • Сєвєродонецьк так само без комунікацій – місто очікує комунальний колапс;
  • на відновлення інфраструктури цих двох міст знадобляться сотні мільярдів гривень.

12:16 Росіяни розбомбили батальйон бойовиків "днр" на Донеччині. Про це стало відомо завдяки перехопленню СБУ.

11:57 Момент удару рашистами з "Урагану" по житловому будинку в Часовому Яру вчора ввечері.

11:24 В Україні ліквідували майора Тархана Хордаєва - командира танкового батальйону з Північної Осетії, який Путін відзначив за "масовий героїзм і відвагу" у знищенні мирних міст і вбивстві українців.

11:14 Подробиці ракетного удару по Харкову. Обстріл міста розпочався приблизно о 3.30 ранку.

"Перша ракета потрапила на територію навчального закладу, що призвело до його руйнування. Інша ракета потрапила на територію приватного будинку. Отримав поранення 62-річного мешканця. Крім того, частково пошкоджено територію дитячого санаторію, розташованого поряд", — повідомляє прокуратура Харківської області.

Щоденні обстріли Харкова вночі не припиняються вже більше місяця.

10:28 Внаслідок ракетного удару російських військ по селищу Радушне у Криворізькому районі Дніпропетровщини повністю знищено промислове підприємство. Пряме попадання 3-х ракет "Калібр'". Втрати уточнюються.

10:15 У росіян 100 вбитих за останню добу.

09:49 Рашисти видали побутову пожежу у Маріуполі за роботу ЗСУ.

09:16 Такий вигляд має Святогірська лавра. 8 липня вона дуже постраждала від обстрілу російськими окупантами.

08:57 Вибухи у тимчасово окупованому Харцизьку.

08:42 В результаті ворожих обстрілів ввечері 9 липня у смт Печеніги Чугуївського району Харківської області виникла пожежа. На місці рятувальники виявили тіло загиблої жінки, ще 2 особи отримали поранення.

08:23 Щонайменше 34 людини, у тому числі 9-річна дитина, перебувають під завалами 5-поверхівки у Часовому Ярі, яку вчора ввечері росіяни атакували ракетами з "Ураганів". У будинку повністю знищено два під'їзди. Наразі рятувальники зуміли встановити контакт із двома людьми, що опинилися під руїнами.

08:14 У Міноборони Великобританії повідомили, що перша група з 10 000 українських військових, які найближчими місяцями пройдуть навчання у Сполученому Королівстві, прибула до Великобританії та розпочала навчання.

08:01 Нічний "приліт" у Харкові.

07:58 Запоріжжя готове до наступу окупантів.

"Якщо хочуть отримати по зубах, то нехай наступають. Але поки що ми не бачимо великих скупчень, які б дали ворогові проломити наші оборонні рубежі. Це сотні кілометрів окопів, сотні опорних пунктів, це цілий комплекс робіт із захисту неокупованої території", — заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

07:38 На Слов’янському напрямку ворог вів вогонь по позиціях українських військ, провів розвідку боєм штурмовою групою в районі населеного пункту Долина, успіху не мав, відійшов.

07:20 Горить склад боєприпасів РФ у тимчасово окупованому Шахтарську.

07:10 Вранці окупанти знову обстріляли Харків. Чекаємо на офіційну інформацію про наслідки прильотів.


07:10 Оновлена мапа бойових дій. Війська РФ просунулися на північ від Сіверська, захопивши селище Григорівка, за деякими повідомленнями, вони досягли околиць Серебрянки.

07:10 В окупованому Алчевську вибухнув пивзавод, де знаходився склад боєприпасів.