RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія продовжує обстріли українських міст, а ЗСУ б'ють по військових базах: онлайн війни 13 липня

В Україні 140 день триває повномасштабна війна російських окупантів проти українського народу. Армія РФ вже втратила понад 37 тисяч осіб та тисячі одиниць бойової техніки. ЗСУ проводять успішні удари в тилу по військових базах і складах росіян на сході та півдні країни. Останнім часом ЗСУ завдали ударів по позиціях окупантів у Новій кахівці, Луганську, Донецьку Алчевську, Таврійську та інших окупованих містах.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 12 липня


23:15 У Новій Каховці знову детонують склади з боєприпасами ворога

23:00 Пишуть про вибухи у Харкові!

22:37 Надходять нові повідомлення про вибухи у Новій Каховці, доки без підтвердження.

22:30 Вечірнє звернення Володимира Зеленського. Цього разу акцент на деяких успіхах у переговорах щодо вивезення українського зерна.

22:05 У Харкові чути вибухи – передають місцеві телеграм-канали.

21:53 Серія вибухів в окупованій Горлівці Донецької області

21:22 Внаслідок ракетного удару по підприємству у Запоріжжі постраждали мирні жителі. Число поранених зростає.

"Сьогодні рашисти принесли в наше місто чергове лихо. Дві їхні ракети потрапили в одне з міських підприємств. Є значні руйнування, а найгірше те, що постраждали люди. Наразі відомо про 12 постраждалих", - розповів Куртєв.

20:51 Зустріч щодо вивезення українського зерна у Стамбулі пройшла позитивно та конструктивно, сторони висловили готовність вирішити проблему, повідомляють ЗМІ з посиланням на Міноборони Туреччини.

20:22 Україна веде переговори зі США щодо постачання далекобійних ракет для РСЗВ HIMARS, здатних вражати цілі на відстані до 300 км. Про це в ефірі телемарафону заявив член комітету Ради з питань нацбезпеки та оборони Федір Веніславський.

20:12 Триває 140 доба героїчного протистояння українців. Ситуація на фронті така:

  • На Волинському та Поліському напрямах ситуація істотних змін не зазнала.
  • На Сіверському напрямку противник активізував контррозвідувальні дії. Йдуть постійні обстріли населених пунктів Сумської області.
  • На Харківському напрямку українські військові вкотре відбили ворожий штурм у напрямку до Дементьєвки. Ворог поповнює запаси та намагається відновити людські ресурси. При цьому росіяни намагаються не допустити подальшого просування українських військових у Харківській області. Продовжуються постійні обстріли населених пунктів окупантами.
  • На Слов'янському напрямі загарбники здійснюють обстріл із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районі низки населених пунктів. Ворогом було завдано авіаудару поблизу Мазанівки. Спроби штурму у напрямках Іванівки та Долина наші захисники успішно відбили та відігнали окупантів назад.
  • На Краматорському напрямі ворог активних дій не вів. Продовжуються артилерійські та мінометні обстріли районів Миколаївки, Кривої Луки, Сіверська, Серебрянки, Верхньокам'янського та Івано-Даріївки.
  • На Бахмутському напрямку окупанти обстрілювали низку населених пунктів та Вугледарську ТЕС. При цьому спроби ворожих штурмових дій у напрямках Веселої Долини, Яківлі та Вершини наші воїни влучним вогнем звели нанівець. Окупанти з втратами відійшли. Розвідку боєм у районі Покровського ворог теж бездарно провалив.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжив обстріли зі ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення, але інтенсивність атак стала меншою.
  • На Південнобузькому напрямку війська агресора здійснювали обстріл з танків, ствольної та реактивної артилерії в районах близько 20 населених пунктів.
  • В акваторії Чорного та Азовського морів у стані готовності до завдання ракетних ударів по об'єктах на території України противник утримує чотири носії високоточної зброї.

19:39 Україна розриває дипломатичні відносини із КНДР, — МЗС

На сайті МЗС зазначено, що Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує рішення Корейської Народної Демократичної Республіки визнати т.зв. незалежність тимчасово окупованих Російською Федерацією територій у Донецькій та Луганській областях України.

19:20 Поліція ідентифікувала більшість загиблих під завалами багатоквартирного будинку у місті Часів Яр Донецької області. Наразі невпізнанними залишаються 11 тіл.

18:48 Станом на ранок 13 липня Росія вже випустила мирними українськими містами майже три тисячі різних ракет. І головна мета цих ударів – цивільні об’єкти, заявив Зеленський.

18:17 Збройні сили України завдали ракетно-артилерійських ударів по скупченню сил противника у Чкаловому та за складом боєприпасів у Чорнобаївці Херсонської області. Втрати ворога склали щонайменше 11 осіб особового складу плюс техніка.

17:35 Переговори щодо "зернового питання" у Стамбулі завершилися

17:17 Російські військові почали зміцнювати оборону у тимчасово окупованому Мелітополі. Готуються до наступу наших бійців.

Про це заявив мер Мелітополя Іван Федоров під час брифінгу.

"Псевдокерівник департаменту охорони здоров'я, якого призначили рашисти в Мелітополі, зібрав нараду, сказав усім колаборантам і тим, кого вони призначили керівниками закладів охорони здоров'я, підготувати харчові продукти, воду та заклеїти вікна", - заявив Федоров.

17:01 Внаслідок ракетного удару по Запоріжжю поранено 7 людей, повідомляє радник голови ВП Кирило Тимошенко.

16:25 У Мережі з'явилось перше фото переговорного процесу у Стамбулі.

15:57 Однією складовою тактики російських військ у війні проти України є застосування артилерії житловими районами мирних міст.

15:10 У Запорізькій ОВА повідомили про два ворожі "прильоти".

14:46 Подоляк заявив, що Росія хоче втягнути Білорусь у війну проти України, щоб утилізувати білоруську армію і позбавити опори режиму Лукашенка: " Треба розуміти, що за спробами втягування Білорусі у війну стоїть не лише бажання Москви покрити дефіцит своєї військової спроможності". Росії потрібна утилізація білоруської армії та втрата опори влади режимом лукашенка. Далі – поглинання рб та окупація російськими z-zомбі ”.

14:31 У Запоріжжі повідомляють про вибухи. Офіційно інформацію не підтверджено.

14:22 ЗСУ так затиснули окупантів на Харківщині, що ті вже місяць не можуть виконати наказ про настання. Про це свідчить нова телефонна розмова загарбників, яку вдалося перехопити СБУ.

14:10 Російська ФСБ розшукує у Запоріжжі дезертирів зі складу окупаційних військ, які ховаються у підвалах та покинутих будівлях, шукаючи спосіб залишити Україну. Кількість військових, які залишили свої підрозділи через загрозу артилерійських ударів з боку ЗСУ, збільшується щодня і становить близько 60 осіб.

13:40 На війні в Україні ліквідували першу російську окупантку. Це 35-річна єфрейторка з Волгограда Анастасія Савицька.

13:15 П'яні окупанти в Алчевську вчинили аварію із загибеллю місцевих.

12:51 Білоруський прикордонник порушив кордон, щоб приєднатися до Сил оборони України у війні проти Росії. Затриманий повідомив, що проходить службу у Брестській прикордонній групі. Щодо необхідності протистояти Росії мав однодумців. З одним із них білоруський прикордонник і вирушив до України, але дорогою до кордону їх виявили і зі стріляниною переслідували, тому перетнути державний кордон зміг лише він один.

12:27 У Мелітополі зафіксували рух колони із 40 одиниць російської військової техніки у бік Херсона.

" Слід зазначити, що російська техніка також переміщується з Криму знову. Учора (12 липня - ред) велика колона техніки проїхала у бік Херсона. Це близько 40 одиниць техніки, що перевозили пальне, боєприпаси ", - повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

12:13 Заступник командира Кузбаського СОБРу полковник поліції Ігор Мурзін демілітаризувався під Києвом 25 лютого, а на місце останньої прописки на цвинтарі "Центральне-5" Кемерово доїхав тільки.

12:04 Завтра посли ЄС обговорять сьомий пакет санкцій проти Росії. Він може бути погоджений вже наступного тижня.

11:45 В Ірані спростували продаж військової техніки та безпілотників РФ. Офіційні особи ісламської республіки запевняють, що Іран не має наміру втручатися в конфлікт і уникає будь-яких кроків щодо ескалації напруги.

11:33 Куліба заявив, що Україна готова транспортувати своє зерно на міжнародний ринок. Він наголосив, що наша держава разом з іншими перебуває в одному човні. Тож ми максимально зацікавлені у можливості розблокування портів.

" Потрібно вирішити проблеми безпеки, пов'язані з позицією Росії. Ми перебуваємо у завершальній фазі, і зараз все залежить від неї ", - сказав Кулеба.

11:15 Заступник голови адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко, який відповідає у Кремлі за "українське питання", продовжує вояж по окупованих територіях. Цього разу він приїхав із візитом у захоплені росіянами Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Раніше він відвідував нещодавно захоплені території Харківської та Херсонської області.

11:00 За оцінками британської розвідки, найближчого тижня російські сили швидше за все зосередяться на захопленні таких невеликих міст, як Сіверськ та Долина, на підступах до Слов'янська та Краматорська, а головними цілями цієї фази операції будуть міські райони Слов'янська та Краматорська.

10:52 Росіяни ведуть постійні обстріли по всій вільній території Донбасу. Найбільше сьогодні страждає на Бахмутський район, також під обстрілами Краматорський район, - повідомляє голова ОДА Павло Кириленко.

У Бахмуті 1 особа загинула, ще 5 поранено. Вранці росіяни завдали 2 ракетних ударів по Нью-Йорку, потрапили поряд із дитсадком. У Званівській ТГ обстріли не припиняються, за добу пошкоджено 5 будинків у Верхньокам'янському та 2 – у Званівці. У Сіверському 1 будинок знищено повністю, ще 1 – пошкоджено. Без постраждалих. Три ракетні удари росіяни завдали по Костянтинівці - 1 особа поранена. Пошкоджено промислову будівлю та приватний будинок.

10:30 Окупанти масово підпалюють українські поля. 12 липня через ворожі обстріли було спалено зернові поля ряду сіл Авдіївського району Донецької області України.

09:59 Вночі Харкову намагалися завдати ракетного удару, але наші ЗСУ зробили все, щоб білгородський "гостинець" від сусідів "загубився дорогою". Потерпілих нема.

09:36 Генштаб ЗСУ дав свіже зведення про ситуацію на фронтах.

09:23 Ще 100 окупантів ніколи не повернуться додому.

08:45 Після вибухів у Луганську в мережі з'явилися повідомлення про автоматну стрілянину в Бердянську, Мелітополі, Херсоні та Новій Каховці.

08:26 Коли наші "Півонії" розквітають, ворог стає добривом для української землі.

08:02 З 1 серпня Німеччина зупинить закупівлю російського вугілля, а з 31 грудня відмовиться від російської нафти. На Росію припадає 40% німецького імпорту вугілля та 40% імпорту нафти.

07:55 Херсонські партизани втретє встановили у місті інсталяцію - опудало військового РФ. Першу було облаштовано в одному з херсонських парків, а за місяць схожа інсталяція прикрасила в'їзд до міста.

07:33 Оновлена мапа бойових дій.

07:33 Росія обстріляла зі ствольної та реактивної артилерії місто Харків та населені пункти області. На Слов'янському напрямку ворог не припиняє артилерійські обстріли в районах населених пунктів Долина, Дібрівне, Курулька, Мазанівка, Адамівка, Вернопілля, Гусарівка, Чепіль, Велика Камишеваха, Краснопілля, Хрестище, Довгенько та Маяк. Штурм у напрямку населених пунктів Довгенько та Долина українські захисники успішно відбили. Не виключається продовження ведення противником штурмових дій щодо поліпшення тактичного становища та створення сприятливих умов ведення наступу у напрямку Ізюм – Слов'янськ.