RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

150-й день повномасштаб­ного вторгнення військ РФ: хроніка війни в Україні 23 липня

Російські загарбники вже 150-й день ведуть повномасштабну війну проти українського народу, продовжуючи завдавати ударів по житлових кварталах міст та сіл. Кількість російських військових, ліквідованих з 24 лютого, вже сягнула 39 тисяч осіб. Українські бійці продовжують завдавати ударів по тилах ворога, знищуючи командні пункти, місця дислокації військ та склади з боєприпасами. Зокрема, 22 липня ЗСУ розгромили наметове містечко та техніку росіян біля окупованої Запорізької АЕС.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 22 липня


23:44 Пропагандист РФ, ведучий програми "60 хвилин", а від недавнього часу - депутат російської Державної Думи Євген Попов визнав удар ракетами по порту Одеси і заявив, що Росія "зробить це знову". Про це він розповів в інтерв'ю ВВС.

23:16 У небі над окупованим Донецьком видно сліди від запуску фосфорних снарядів.

22:47 Окупанти вирішили "перейменувати" Сєвєродонецьк на "Сєверослонецьк". Вони пояснили це тим, що в цих місцях загинув один із бійців супротивника з позивним "Слон".

21:24 У мережі з'явилися фото наслідків удару російських окупантів портом Одеси.

20:48 Противник обстріляв Миколаїв - вони потрапили до житлового будинку, під завалами опинилися люди, зокрема й діти. Про це повідомили у Миколаївській обласній раді.

19:59 Внаслідок ракетного удару по Одесі є постраждалі, також пошкоджено портову інфраструктуру - ОВА.

19:16 В окупованій Горлівці Донецької області чути вибухи. За попередньою інформацією, на місцевому машинобудівному заводі здетонував склад боєприпрасів внаслідок влучення снаряда з HIMARS.

18:57 Російські окупанти вели штурм у районі населеного пункту Верхньокам'янське та Вуглегірської ТЕС, але відійшли із втратами - Генштаб ЗСУ.

18:00 Окупанти запустили у бік Одеси ракети.

17:34 Старший радник Конгресу США Пол Массаро закликав надати Україні далекобійні ракети та визнати Росію країною-терористом.

16:37 У першій половині дня 23 липня до бухти Севастополя зайшов російський малий ракетний корабель типу "Буян-М". Зазначається, що бортовий номер корабля було зафарбовано.

15:58 Ракети РФ не влучили в сховище зерна в Одеському порту, зазначила начальниця пресцентру Cил оборони Півдня Гуменюк. За її словами, поранених та значних руйнувань унаслідок обстрілу порту немає.

15:17 Посол США в Україні Бріджит Брінк відреагувала на ракетний удар по порту Одеси, заявивши, що Кремль продовжує використовувати їжу як зброю:

"Неприпустимо. Росія завдала удару по порту міста Одеси менш ніж через 24 години після підписання угоди про дозвіл експортних поставок сільськогосподарської продукції. Кремль продовжує використовувати їжу як зброю. Росія має бути притягнута до відповідальності".

14:51 Кількість поранених внаслідок обстрілу Кропивницького району зросла до 16.

14:41 Генсек ООН Антоніу Гуттереш засудив ракетний удар РФ по торговельному порту в Одесі:

"Учора всі сторони взяли на себе чіткі зобов'язання на світовій арені щодо гарантування безпечного руху українського зерна та супутніх товарів на світові ринки. Ці продукти вкрай необхідні для подолання глобальної продовольчої кризи та полегшення страждань мільйонів нужденних людей у всьому світі".

14:18 Бійці батальйону "Волат" білоруського полку в складі ЗСУ ім. Кастуся Калиновського "поливають" вогнем позиції окупантів.

14:12 У порті Одеси, куди Росія вранці вдарила ракетами, було зерно, яке невдовзі мали відправити. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики:

"Кількість я не скажу, бо завантаженістю займається Мінінфраструктури, то це до них. Ми вже очікували завтра-післязавтра перші відправлення".

13:40 Американське видання New York Times відкриває бюро в Києві для висвітлення російсько-української війни. Очолить відділ журналіст Ендрю Крамер, який раніше працював у московському бюро.

13:13 МЗС України про удар по одеському порту:

"Менше 24 годин знадобилося Російській Федерації, щоб ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі.

Російська ракета - це плювок Володимира Путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна.

Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей щодо відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного.

Закликаємо ООН та Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору.

У разі невиконання досягнутих домовленостей, Росія нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи".

13:00 Голова Луганської ОВА Гайдай заявив про вибух в окупованому Лисичанську. "Штаб 6-го полку, другого армійського корпусу" - мінус 50 рашистів. Вибух стався під час наради в будівлі суду.

12:16 Росія сьогодні завдала найбільш масованого з 24 лютого ракетного удару по Одесі. Ворог атакував Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу "Калібр". 2 ракети збито силами протиповітряної оборони. 2 влучили в об'єкти інфраструктури порту. Таким чином РФ порушила підписаний вчора договір про вивіз зерна, де був пункт, що порти не будуть обстріляні.

11:55 Харків сьогодні:

11:21 Близько 4:20 ранку РФ завдала удару по Миколаєву шістьма ракетами С-300. Внаслідок обстрілу спалахнула територія складського приміщення та суха трава. За попередньою інформацією, жертв та постраждалих немає.

11:16 У Шостці Сумської області вранці пролунав вибух. Відомо про поранених.

Крім того, окупанти обстріляли Юнаківську громаду: близько 20 приходів з артилерії після 6 ранку.

Також Миропільська громада потрапила під ворожий обстріл, о 6:30 почався мінометний обстріл громади, 10 приходів.

В Білопільській громаді після 7 ранку було два приходи з гранатомета, в цей час був мінометний обстріл (4 приходи) по околицях одного із населених пунктів Хотінської громади.

11:04 Рятувальники розбирають завали на місцях ранкових прильотів у Харкові. Зокрема, окупанти потрапили у двір Харківського національного університету міського господарства ім. Бекетова на вулиці Бажанова. Загиблих чи поранених немає. Попередньо обстріл вівся з гармати "Гіацинт-Б". Також частково зруйновано 2-поверховий житловий будинок.

10:58 Російські телеграм-канали пишуть, що 23 липня в ранковому звіті Путіну йдеться про безповоротні військово-оперативні втрати живої сили особового складу ЗС РФ – 43 018 осіб. Ця цифра без урахування даних про втрати російських ПВК, які беруть участь у бойових діях на території України, на п'ятницю 22 липня це 11 437 загиблих. Чергові підсумкові дані про втрати бійців ПВК мають надійти у п'ятницю 29 липня. І надалі оновлюватимуться раз на тиждень. Втрати Росгвардії з початку військових дій 2117 вбитими і зниклими безвісти.

10:22 Троє загиблих внаслідок ракетного удару по Кропивницькому вранці. Загинули військовослужбовець та, попередньо, двоє охоронців трансформаторної підстанції. Ще дев'ять військових зазнали поранень, заявив голова Кіровоградської ОВА.

10:09 ЗСУ завдали ракетного удару по мосту через річку Інгулець. Інформацію опублікували низка російських ЗМІ.

10:00 1 041 дитина постраждала в Україні внаслідок війни, яку розпочали окупанти. Лише згідно офіційних даних, 358 дитини загинуло та ще понад 683 поранено, а насправді випадів може бути значно більше.

09:44 Українські захисники за добу ліквідували 240 росіян.

09:20 У тимчасово окупованій Кирилівці вночі лунали вибухи.

"Сьогодні вночі неспокійно в Кирилівці: о 3:00 і о 5:00 чутно вибухи. Узбережжя Азовського моря, яке минулого року гостинно приймало понад 5 мільйонів туристів, в цьому році окуповане рашистами", - повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

За його словами, після вдалих атак ЗСУ на військові бази в Мелітополі і Мирному Мелітопольського району, окупанти почали звозити свою військову техніку, зокрема, до Кирилівки.

09:06 Окупанти випустили 13 ракет по Кропивницькому. А саме - 8 ракет "Калібр" морського базування та 5 ракет Х-22 з літака ТУ-22М3. Є загиблі та поранені.

"Поцілено в інфраструктурні об’єкти за межами обласного центру. Зокрема, у військовий аеродром "Канатове" та в один з об’єктів "Укрзалізниці", - повідомив голова Кіровоградської ОВА.

08:37 ЗСУ знищили ще один склад з боєприпасами ворога у Слов'яносербську, повідомив Сергій Гайдай.

08:07 Склади БК окупантів та їх бази, знищені вчора українськими військовими:

  • БК у Київському та Ворошилівському районах Донецька;
  • БК у Слов'яносербському районі Луганської області;
  • Мінус база Херсон-Чорнобаївка;
  • БК та рембаза у Горлівці Донецької області.

07:48 Головне зі зведення Генштабу ЗСУ:

  • На Краматорському напрямку українські захисники відбили штурми у напрямку Верхньокам’янського та Сіверська.
  • Ворог знову йшов на штурм в напрямках Покровського та території Вуглегірської ТЕС і знову зазнав втрат та відійшов.
  • На Південнобузькому напрямку противник продовжує ведення оборони зайнятих раніше позицій, зосереджує зусилля на стримуванні контрнаступальних дій Сил оборони України.
  • Поза пунктами базування перебувають два ворожих носія крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.
  • Українська штурмова і армійська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи успішно продовжують завдавати ударів по ворожих опорних пунктах, складах і скупченнях сил окупантів на визначених напрямках.

07:37 Мер Миколаєва повідомив про вибухи в одному з районів міста о 4:30 ранку.

Мер Харкова підтвердив попадання російських снарядів у центральній частині міста. Наразі відомо про одного пораненого.

07:32 Штурмова авіація ЗСУ завдала вчора чотири удари по двох опорних пунктах російських військ на Херсонщині та скупченню сили та техніки РФ на Миколаївщині. Були знищені: реактивна система залпового вогню "Град", три БТР-82, дві самохідних потужних гармати "Піон", шість одиниць автотехніки та склад з боєприпасами. Загинули 93 військових РФ.

07:21 У ЦРУ сумніваються в здатності Росії продовжувати наступ в Україні темпами, які були на початку війни.

"Росія не може вічно продовжувати наступ у такому темпі, як на початку кампанії. Атаки Росії стають примітивними після використання проти неї надточної зброї", — заявив Sky news високопосадовець ЦРУ, який побажав залишитися невідомим. Він додав, що наступ у Донецькій області може тривати до кінця літа. Але невеликі локальні успіхи обійдуться Росії дуже дорогою ціною.

07:15 Оновлена карта бойових дій:

07:15 Рашисти завдали удару по Нікопольському району Дніпропетровської області. Є приліт на територію однієї з громад.

07:15 Успішне використання Україною на полі бою РСЗВ HIMARS спонукало країни Балтії придбати ці ракетні установки для посилення власних армій у світлі потенційної загрози Росії.