RU  UA

Який розклад сил у Косово та Сербії? Дипломат вказав на важливі нюанси

Сербія має більш потужні та численні збройні сили, ніж Косово. Водночас у Косові знаходиться міжнародний контингент, який за потреби може бути збільшено.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів дипломат, посол України в Хорватії, Боснії та Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко.

“Звичайно, Сербія набагато більша за Косово і армія набагато сильніша і т.д. Але ще раз нагадаю, що у Косово стоїть міжнародний збройний контингент, який можуть посилити”, – пояснив він.

Водночас Сербія є кандидатом на вступ до ЄС, а така держава не може вести агресивну політику, пов'язану з військовими діями чи розгортанням своєї армії. Таким чином, європейці мають певні запобіжники з приводу дій Белграда.

“Але у Белграді є величезне проросійське лобі. Ось той депутат, який заявив про денацифікацію, і належить до цього лобі. За час війни в Україні навіть змінилася певна громадська думка у Белграді. Вже більшість не підтримує вступу до ЄС, на жаль. Усі ці проросійські гасла з цим знаком "Z"-зло ходять містом тощо. Тобто прихильників Москви, на жаль, у Сербії дуже і дуже багато”, – наголосив дипломат.

Тому президент змушений маневрувати, щоби не розпалити й внутрішню конфронтацію. Він навіть не приєднався до санкцій проти Росії, пояснюючи Європі, що поки що не може цього зробити. У Брюсселі ж говорять, що якщо ви не можете, ви точно не станете членом ЄС.

“Сам збройний конфлікт можливий. Але з огляду на те, що поряд є європейці, поруч із Косово член НАТО Чорногорія, член НАТО Північна Македонія, член НАТО Албанія, не так просто, щоб хтось узяв і почав”, – наголосив Левченко.

Він додав, що Сербія – не Росія, тому свого часу запровадження санкцій примусило Белград завершити війну, і після чотирьох років всі повернулися на кордони, які були до повномасштабних бойових дій у Боснії та Герцеговині та Хорватії.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Росія розхитуватиме Балкани, іскра не лише у Косові - дипломат