RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Ворог знову б'є по Харкову, Запоріжжю та Нікополю: онлайн війни 5 серпня

163 добу триває війна в Україні. Ворог хоче вибити ЗСУ з Донбасу та встановити повний контроль над Донецькою та Луганською областями.

Окупанти продовжують бойові дії щодо утримання захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Ворог продовжує бити з танків, ствольної артилерії, РСЗВ, ракетних комплексів тактичного та оперативно-тактичного рівня по містах та вбивати мирних жителів. У ніч на п'ятницю, 5 серпня, на удари зазнали Харків, Запоріжжя, Миколаїв і Нікополь.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 4 серпня


23:19 У відповідь на обстріл Запорізької АЕС західні партнери України мають запровадити санкції проти "Росатому" та всього атомного сектора Росії.

Президент Зеленський заявив, що Росія має відповідати за сам факт створення загрози атомній станції, що є додатковим аргументом для визнання Росії державою - спонсором тероризму.

22:45 США планують передати Україні пакет військової допомоги у розмірі $1 млрд, – Reuters.

Він включатиме боєприпаси для далекобійної зброї та броньовані медичні транспортні машини.

21:53 У північних областях України оголошено повітряну тривогу. Сьогодні до Білорусі прилетів Іл-76 ВКС РФ, який, можливо, привіз нову партію ракет

21:14 Кадри з Ізраїлю, де ППО "Залізний купол" веде перехоплення ракетних ударів "Ісламського джихаду".

20:40 Один із 22 постраждалих внаслідок обстрілу Миколаєва вдень у п'ятницю, 5 серпня, помер. Чоловікові було 42 роки.

20:00 Президенти РФ та Туреччини - Володимир Путін і Реджеп Ердоган - за підсумками зустрічі в Сочі домовилися, незважаючи на «поточні регіональні та глобальні виклики», розвивати двосторонні відносини, йдеться в їхній спільній заяві.

Було досягнуто домовленості нарощувати обсяги торгівлі між двома країнами та йти назустріч очікуванням обох країн у питаннях енергетики. Зокрема, йдеться про початок часткової оплати у рублях постачання російського газу.

19:30 Повідомляють про вибухи у підконтрольному РФ Бериславі Херсонської області (біля Нової Каховки) – на місці видно дим.

Також очевидці публікують, як стверджується, удар по російському складу із боєприпасами в районі Токмака Запорізької області.

19:09 Енергоатом повідомив про новий обстріл ЗАЕС

18:28 Миколаїв у вихідні закриють на в'їзд та виїзд. Проте мешканці, які мають квитки на потяг, зможуть залишити місто.

"Наше місто буде закрито на в'їзд та виїзд, але якщо у вас заздалегідь були куплені квитки на поїзд із Одеси чи іншого міста, ви зможете виїхати", - пояснив міський голова.

18:01 Прес-служба призначеної РФ "адміністрації" Херсонської області підтвердила інформацію телеграм-каналу Baza про те, що через стан здоров'я гауляйтера Володимира Сальдо транспортують до Москви, до НДІ Скліфосовського.

17:20 Армія оборони Ізраїлю сьогодні, 5 серпня 2022 року, розпочала військову операцію проти терористичної організації "Ісламський джихад" у секторі Газа.

16:22 У Сочі стартували переговори путіна та Ердогана

16:05 Внаслідок денного обстрілу Миколаєва є загиблі та поранені.

Про це повідомляє голова Миколаївської ОВ Віталій Кім.

14:55 З різних джерел надходить інформація про чергове потрапляння ЗСУ Антонівським мостом у Херсоні.

14:50 Бійці 93-ї бригади ЗСУ "Холодний Яр" на Ізюмському напрямку відтіснили ворога за село Дібрівне та пересунули лінію фронту. Відрізані від постачання окупанти тікали, кидаючи техніку.

На день раніше стало відомо, що українські війська взяли під контроль сусідні села - Дмитрівку в Ізюмському районі Харківської області та Мазанівку Донецької області.

14:10 Внаслідок обстрілу залізничного вокзалу в Донецьку постраждали відділення ЦРЛ та "Промзв'язокбанку".

13:50 У Новій Каховці пролунав потужний вибух. Пряме попадання до чергового складу "гуманітарки". У місті йдуть постійні обшуки та місцеві перевірки. Шукають панічно тих, хто надає інформацію, а воно не працює, бо орків ненавидять майже всі.

13:25 Наші штурмовики атакували два пункти ворожого озброєння та техніки у Херсонському та Каховському районах. Вертолітною парою розбито ворожий опорний пункт на окупованій Миколаївщині. Також наші підрозділи щільно атакували російські ППО, повідомляє 1 окрема бригада спецназу.

13:15 У Миколаєві вводиться довга комендантська година – на два вихідні дні. Він триватиме з 23:00 5 серпня до 5:00 8 серпня, повідомив голова ОВА Віталій Кім. За його словами, жодного нападу від ворога не очікується. Райони міста відпрацьовуватимуться, зокрема, за колаборантами.

12:30 Вже 30 західних брендів у Росії змінили вивіски. Так замість звичної Coca-Cola з'явився "Добрий Кола", замість Fanta - "Добрий Оранж", а чіпси Lays стали Layc. Бренд одягу Levi's став JNS, а Cropp - CR.

При цьому у мордорі продовжують працювати під старими вивісками KFC, Pizza Hut, Marks&Spencer.

11:50 Поблизу села Березівка на Київщині знайшли тіло ще одного загиблого під час російської окупації, повідомив начальник поліції Київщини Андрій Небутов. Він лежав у технічному колодязі біля Житомирської траси.

Прикмети загиблого: темне волосся, був одягнений у зимовий одяг чорного кольору, штани, куртку та кофту, чорне взуття. Якщо у вас є інформація про загиблого, повідомте на лінію 102.

11:30 Біля берегів тимчасово окупованого Севастополя в Чорному морі раптово задимів російський корабель. Спочатку він випустив димові пастки, а потім судно огорнули клуби чорного диму, повідомляє СтратКом ЗСУ.

11:05 В окупованому Донецьку знову "бавовни та задимлення".

11:00 Є інформація, що міг бути підбитий російський військовий корабель, повідомляє військовий експерт Олег Жданов.

Одні джерела вказують, що це у Севастополя, інші – що це у Кінбурнської коси, що на південь від Очакова.

10:40 Влада Берліна не дозволила провести у себе виставку підбитої ЗСУ у боях з окупантами російської військової техніки. Про це повідомив український дипломат, колишній посол у Німеччині Андрій Мельник.

Цікаво, що до цього подібні виставки відбулися у Києві, Варшаві, Вроцлаві, Познані та Празі.

10:20 У лікарнях окупованого Маріуполя помирає кожен четвертий пацієнт, повідомив речник мера Петро Андрющенко. Заради "нормальних" умов для російських військових, простих людей розміщують у коридорах. Через відсутність персоналу – фактично кидають на самоті. Інсулінозалежним найважче зараз.

10:05 Як на окупованих територіях відбувається набір "добровольців" до армії "Л/ДНР".

09:15 Втрати окупантів в Україні наближаються до 42 тисяч убитих.

08:33 У ніч проти 5 серпня російська армія накрила вогнем з "Градів" два райони Дніпропетровського обласного – Нікопольський та Криворізький.

08:10 Кадировці нашпигували КамАЗ 152мм боєприпасами, тротилом та запальною трубкою на 150 секунд, зробивши шахід-мобіль, щоб атакувати позиції ЗСУ. Однак у справу втрутилася протитанкова міна ТМ-62.

07:40 З порту Чорноморськ вийшло судно Rojen із українським зерном, повідомив Al Jazeera.

07:30 Координаційний центр у Стамбулі видав дозвіл на прохід через морський гуманітарний коридор трьох українських суден із кукурудзою, повідомляє ООН.

07:20 Ключове зі зведення Генштабу ЗСУ на ранок 5 серпня .

  • Ідуть танкові та стрілецькі бої в районі Сіверська.
  • На південь та схід від Бахмута йшли наступальні бої з боку супротивника в районах Соледара та самого Бахмута.
  • Наступ росіян у районі Авдіївки, бої продовжуються.

07:10 В одному із районів Миколаєва лунають вибухи, повідомив міський голова Олександр Сенкевич. Він закликав городян не підходити до вікон.

06:50 ЗСУ провели серію контратак між Ізюмом та Слов'янськом. Відбили позиції у низці населених пунктів, повідомляє американський Інститут вивчення війни. У той же час сили РФ продовжують наземні атаки на північний схід та південь від Бахмута та вийшли до траси E40.

Ворог намагається наступати на Піски і веде наземну атаку на південний захід від Донецька.

Крім того, окупанти перекидають техніку та особовий склад на північний схід Херсонщини та на захід Запорізької області.

06:30 Військові РФ знову обстріляли Нікополь Дніпропетровської області. У Telegram-каналах повідомлялося, що окупанти застосували фосфорні боєприпаси, проте пізніше з'ясувалося, що це освітлювальні снаряди. У Нікополі було оголошено повітряну тривогу

06:17 На Запоріжжі приблизно о 01:39 оголосили повітряну тривогу. Після цього у регіоні пролунали вибухи. Жителі області повідомляли, що чули звуки чотирьох потужних прильотів. Однак у соцмережах з'являлися думки про те, що це можуть бути звуки ППО.

Майже на всій території України вночі оголошували сигнал повітряної тривоги:

06:05 У Харкові окупанти обстріляли район Павлового Поля, де немає військової інфраструктури. Постраждали житлові будинки, навчальні заклади, рятувальники знаходять боєголовки, що не розірвалися. У багатьох квартирах вибито вікна. Є інформація про осколкові прильоти до квартир городян.
Карта зони бойових дій в Україні до початку доби 5 серпня виглядає так: