RU  UA

Путіну потрібен перепочинок у війні з Україною: які сигнали він посилає світові

Президент Росії Володимир Путін готовий до переговорів, тому що країну доведено до такої точки, яка говорить про втому серед населення, номенклатури та еліт від проблем через розв'язану війну в Україні.

Про це у коментарі "Апострофу" розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

За його словами, виходячи з інформації, яку Путін отримує від своїх джерел, зокрема ФСБ, стає зрозуміло, що з'явилися ознаки втоми. Люди дедалі більше розуміють, що війна затягнулася і президент не все робить правильно.

"Це навіть нам видно з боку. Визначилися ознаки втоми серед російського населення, з'явилися ознаки роздратування та втоми серед середніх верств російської номенклатури та еліт. Путін веде війну, дає відсіч Сполученим Штатам, він на білому коні, такий орел, принаймні по телевізору. А розгрібати конкретні неприємності, коли в тебе немає грошей, а необхідно населення лікувати, вчити, водити на роботу, захищати від безробіття тощо – якраз увесь цей бруд, усі незручні проблеми доводиться вирішувати номенклатурі середнього рівня. І вона теж починає ставити собі запитання. Це все ж люди не дурні, вони вміють аналізувати ситуацію", - зазначає він.

Він переконаний, що такі непрямі ознаки підштовхують Путіна до необхідності перепочинку. Саме тому почав йти на певні "поступки" у відносинах зі світом.

"Звідси й танці зі Шредером, звідси й танці із президентом Туреччини Ердоганом. Звідси й дозвіл Україні продавати хліб, що з погляду путінської стратегії неправильно, бо він же хоче взяти світ за горлянку, аби той перестав підтримувати Україну. А тепер він таки був змушений дозволити продаж хліба, що і Україні корисно, і світові корисно, і послаблює деякі занепокоєння. Принаймні голод йому не загрожує. Ці сигнали з боку Путіна – цілком однозначні – про те, що він готовий до переговорів", - зауважив він.

Водночас експерт не може сказати, буде це перепочинок на кілька місяців чи може навіть крапка у війні, оскільки більше вже загарбаного відвоювати в України не вдається.

"Ми цього не знаємо і не дізнаємось. Але сигнали вони надсилають, і Медведєв уже сказав, що ми готові до переговорів із позиції сили, з нашої позиції. Та все це оформлення треба відкидати: з нашої позиції, не з нашої, з позиції сили чи не з позиції сили. Це все маскування. А факт у тому, що до переговорів вони готові. Отже, у них щось підгорає", - наголосив Дмитро Орєшкін.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": У Путіна підгорає, а Медведєв трясе повітрям: що коїться на "болотах"