RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Нова "бавовна" в Криму і вибухи під Білгородом: онлайн війни 19 серпня

Пішла 177-та доба повномасштабної війни Росії проти українського народу. У ніч проти п'ятниці, 19 серпня, окупанти повною мірою відчули, що таке курити в недозволеному місці.

Вибухи лунали на ГЕС у Новій Каховці та на складах б/к у Білгородській області, під Севастополем та Керчю в окупованому Криму.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 18 серпня


23:23 Окупанти п'ять разів відкривали вогонь по Краснопільській та Шалигінській громаді на Сумщині. Усього зафіксовано понад 70 прильотів.

Окупанти обстріляли Краснопільську громаду з мінометів. Атака здійснювалася околицями села Грабовське о 19:40 - зафіксовано 7 прильотів.

До Шалигінської громади о 16:30 росіяни вдарили зі ствольної артилерії з території РФ – було 24 прильоти. Близько 18:00 громаду накрили реактивною артилерією – було 40 прильотів.

22:55 Німеччина передала Україні ще три зенітні самохідні установки Gepard, 11 гусеничних бронетранспортерів М113 та тисячу сухпайків.

22:08 У Севастополі знову працює ППО

21:41 Тепер офіційно – Байден підписав надання Україні нового пакету військової допомоги на 775 мільйонів доларів. Про це повідомляє Білий дім.

21:12 Також вибухи пролунали і у Севастополі.

20:55 Також повідомляють про вибухи у Новій Каховці.

20:37 У Євпаторії чули два вибухи

19:50 США нададуть Україні пакет додаткової військової допомоги на $775 мільйонів. Він включатиме боєприпаси для HIMARS та ракети HARM. Крім того, упродовж двох-трьох місяців Штати мають намір передати Україні ЗРК NASAMS.

19:08 Російські окупанти здійснили кілька атак на Донбасі, проте українські захисники відбили їх. Також ЗСУ зупинили спробу прориву на кордоні з Херсонською та Миколаївською областями, повідомили у Генштабі.

18:50 Кабмін продовжив карантин та режим надзвичайної ситуації до 31 грудня 2022 року, – представник Кабміну у Раді Тарас Мельничук.

18:20 В українських портах у рамках зернової угоди готові до завантаження 10 суден. Про це повідомив голова Мінінфраструктури України Олександр Кубраков.

18:00 ФОПам та юридичним особам приватної форми власності дозволили з 1 вересня виїжджати з України за умови внесення застави, але лише на 7 днів.

16:50 Антоніо Гутеріш звернувся до Росії з проханням не відключати Запорізьку АЕС від українських електромереж.

«Очевидно, що електрика із Запорізькою АЕС – українська. Воно потрібне українському народу, особливо під час зимового періоду. Цей принцип має бути повністю дотриманий», - закликав Генеральний секретар ООН.

16:36 Вибухи на авіабазі "Сакі" в анексованому Криму вивели з ладу понад половину бойових літаків морської авіації Чорноморського флоту Росії.

15:15 Лукашенко заявив, що його країна не збирається нападати на Україну і не має наміру відправляти співвітчизників воювати, повідомляє БелТА. Дивно, те саме заявляли у Кремлі, коли готували напад на Україну.

14:40 Росія хоче розмістити ще один великий аеродром у Білорусі, повідомляє СтратКом ЗСУ.

Йдеться про аеродром у Лунинці, де зараз масово валять ліс та проводять комунікації. Діяльність була відмічена на супутникових знімках.

Судячи з фото, активність на об'єкті покликана розширити його в кілька разів, додати більше казарм та ангарів, створити аналог "Зябрівки" лише у Брестській області. Раніше цей аеродром використовували рідко та вважали резервним. Але що провальніше йде "спецоперація", то сильніше мілітаризують Білорусь.

13:50 "Бавівна" зараз у Яковлівському районі Білгородської народної республіки. Там чути вибухи. Інформація уточнюється.

13:20 Washington Post розповіло, що за кілька днів до початку вторгнення співробітники ФСБ шукали у Києві приміщення для створення конспіративних квартир та для власного проживання. За даними видання, місцеві інформатори ФСБ отримали наказ виїхати з Києва, залишивши свої приміщення для російських оперативників, які мали намір прибути до столиці України.

12:40 Наступними цілями для ударів ЗСУ у Криму можуть стати військовий аеропорт Кача у Севастополі, а також Жовтневе та Гвардійське, заявив кримський активіст Василь Самойлов в ефірі Апостроф TV.

12:10 Першому корвету класу "Ada" ВМС ЗС України надано ім'я "Гетьман Іван Мазепа". Відповідний указ №586/2022 опубліковано на сайті глави держави.

11:40 24 серпня окупанти планують провести у Маріуполі судилище над полоненими захисниками "Азовсталі", повідомляє ГУР МОУ.

Для цього загарбники монтують залізні клітини у Маріупольській філармонії, готують свідків та завозять представників рашистських ЗМІ. За одним із сценаріїв, рашисти можуть вдарити ракетою по приміщенню та звинуватити Україну у злочині.

11:05 Такі наслідки ранкового попадання ворожих ракет з коледжу технологій та дизайну у Краматорську Донецької області.

Будівля зазнала серйозних пошкоджень, проте обійшлася без постраждалих.

10:35 СБУ викрила факт вербування спецслужбами РФ колишнього працівника апарату Верховної Ради. За вказівкою російського куратора агент повинен був збирати розвіддані про візити іноземних делегацій до українського парламенту - їх персональний склад, зміст офіційних та неформальних розмов.

10:05 Ворог вдарив трьома районами Дніпропетровщини. За повідомленням голови місцевої ОВВ Валентина Резніченка, постраждали Криворізький, Синельниківський та Нікопольський райони.

  • Криворізький район: в Апостолівському товаристві росіяни вбили 36-річного чоловіка, із «Ураганів» пошкодили житло, газопровід та лінію електропередач.
  • Синельниківський район: у Межевській громаді поранення отримав 12-річний хлопчик – до його будинку прилетіли снаряди із російського РСЗВ "Торнадо-С".
  • Нікополь: ворог направив десять снарядів із ствольної артилерії до центру міста – пошкоджено до 20 багатоповерхівок, десяток магазинів, ліцей, банк та автобусна зупинка.

09:45 На Донеччині прикордонники знищили ворожих диверсантів, яких помітили на річці Сіверський Донець. Вони зняли з себе всю форму та екіпірування, щоб зручніше форсувати річку. Заплив не вдався: двох ворогів знищено, одного поранено. Інші учасники ДРГ втекли.

09:16 У районі російської Твері невідомі спалили черговий військкомат, уже 18-й від початку неприкритої збройної агресії проти України.

09:10 Окупанти за добу 18 серпня втратили вбитими 400 "штиків", 10 танків та 16 бронемашин.

08:40 Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський розповів в ефірі Апостроф TV, що після ударів ЗСУ по Каховському та Антонівському мостах окупанти використовують цивільні судна, забирають у місцевих жителів човни та баркаси, формують "флот", щоб перевозити через Дніпро військові кошти.

08:20 Боєць "Легіону Свободи" (Запоріжжя) Костянтин Денисов розповів в ефірі Апостроф TV, що наші рятувальники на Запоріжжі готуються до теракту на ЗАЕС. Вони отримали спецобладнання радіохімічного та біологічного захисту, готуються підрозділи цивільного захисту населення.

07:50 В окупованому Севастополі на в'їзді до міста вночі встановили блокпост та почали перевіряти машини.

07:20 Вранці 19 серпня ворог знову обстріляв Харків. Під ударом опинилися Київський, Основ'янський та Немишлянський райони. Є попадання до житлового будинку, виникла пожежа на одному з об'єктів інфраструктури, повідомив мер міста.

Обстріл Харкова

Близько 4 ранку росіяни вдарили по Миколаєву. Мер повідомив про потужні вибухи. Поки що інформації про руйнування та постраждалих чи загиблих немає.

06:50 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна зробить усе для ліквідації військових об'єктів та незаконно збудованих мостів у Криму за роки окупації. За його словами, Київ продовжить наполягати на добровільному демонтажі Москвою незаконно споруджених об'єктів. Якщо ворог не погодиться – у хід підуть інші кошти.

"Ми попросимо сонце, вітер, воду і навіть тютюнові вироби, щоб вони ефективно відпрацьовували за складами з боєприпасами" , - наголосив він.

06:47 Було спекотно у Білгородській області РФ – у місті Старий Оскол виникла пожежа поблизу бази відпочинку "Шоколад". По сусідству з якою розташований військовий аеродром. Однак у МНС РФ заявили, що нібито спалахнула проста господарська споруда, і спалах швидко погасили.

А до цього в селі Тимонове під Валуйками спалахнув склад із боєприпасами . Небезпека була настільки великою, що із двох населених пунктів довелося евакуювати мешканців.

06:30 Біля Кримського мосту в Керчі пізно ввечері лунали вибухи . Місцева "влада" заявила, що ППО збила "український безпілотник", хоча до лінії фронту не менше 250 кілометрів. Проте бравурні реляції посіпак окупантів не дуже заспокоїли жителів міста, які чули потужні вибухи в небі та тремтіння скла.

Увага, нецензурна лексика


06:15 На найбільшому у Криму аеродромі у Бельбеку під Севастополем лунали вибухи. Окупаційна "влада" заявила, що ППО збила якийсь літальний апарат і жодних пошкоджень немає, проте в мережі розліталося відео серйозної канонади з району аеропорту.

А терорист Ігор Стрєлков-Гіркін розповів, що по аеродрому Бельбек у Севастополі був удар, після чого виникла пожежа та відбувалася детонація.

Відомо, що за день до НП на аеродромі розташовувалися до 40 бойових літаків, чому було підтвердження супутникової зйомки.

06:05 Відомо, що було завдано удару по дорожньому полотну на греблі Каховської ГЕС.