RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Росія нарощує сили та готує масштабні удари до Дня незалежності України: хроніка війни 23 серпня

Російська армія вже 181 добу веде повномасштабну війну проти українського народу. Понад 45 тисяч окупантів ліквідовано під час бойових дій. Тим часом, як заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, з початку вторгнення 24 лютого на війні загинуло близько 9 тисяч українських бійців

США вперше з 24 лютого закликали своїх громадян залишити Україну, заявивши, що Росія "нарощує сили" для завдання ударів по цивільній інфраструктурі "найближчими днями".

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 22 серпня


23:40 Мер Харкова Ігор Терехов повідомив про третій за день обстріл Шевченківського району. Є пожежа. Про постраждалих інформації наразі немає.

23:30 Завтра можливі огидні російські провокації та жорстокі удари, попередив Володимир Зеленський.

У своєму вечірньому відеозверненні президент попросив українців дотримуватись правил безпеки і не нехтувати сигналами тривоги у День Незалежності, 24 серпня.

"Дорогі українці! Завтра важливий для всіх нас день. І саме тому цей день, на жаль, важливий і для нашого ворога", - заявив верховний головнокомандувач.

22:20 Президент Володимир Зеленський високо оцінив роботу головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Планів щодо переведення його з посади - нема.

22:05 У Харкові знову чують звуки вибухів

21:40 24 серпня, у День незалежності України, США оголосять про новий пакет безпеки для української армії на 3 млрд доларів. Цей пакет буде найбільшим траншем із початку війни з Росією.

21:20 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що для перелому у війні у нас все ще недостатньо зброї. Так, на перебіг російсько-української війни мали б суттєвий вплив ще 50 реактивних систем залпового вогню HIMARS. Йдеться не лише про HIMARS, а й загалом про реактивні системи залпового вогню, наприклад, M270 або будь-яку іншу систему, що забезпечує більше 80 км дальності.

20:45 Секретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що Кримський міст – військовий об'єкт, через який росіяни перекидають підкріплення для військ агресора. Тому він підлягає знищенню.

Але, зазначив він, Путін має шанс зберегти цей об'єкт, якщо він виведе війська з Криму через цей міст. "Їм просто потрібно звідти піти, інакше ми їх відправимо геть. У нас нема іншого виходу", – наголосив Данилов.

20:10 На Бахмутському напрямку окупанти зробили невдалу спробу розвідки боєм у напрямку населеного пункту Зайцево, відійшли, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:53 Наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися у напрямках населених пунктів Соледар, Кодема, Бахмут, Зайцеве та Курдюмівка, успіху не мав, відійшов.

19:18 На Авдіївському напрямку противник наступальними діями намагався прорвати оборону наших військ і просунутися у напрямках населених пунктів Красногорівка, Первомайське та Невельське, успіху не мав, хаотично відступив.

18:56 На Новопавлівському напрямку ворог невдало намагався покращити тактичне становище у напрямках Новомихайлівки та Золотої Ниви.

13:55 Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що ФСБ готує теракти на території Росії:

"На Росії падає підтримка війни. Кремль потребує громадської мобілізації. Очікується організація ФСБ серії терористичних актів у російських містах із масовими жертвами серед цивільних. Дугіна – перша в цьому ряду. Україна, на відміну від Росії, не воює із мирним населенням".

12:59 У Донецьку попадання в будівлю "адміністрації" ватажка ДНР Пушиліна.

12:29 В центрі Донецька місцеві жителі повідомляють про приліт на "поліцейський" відділок.

12:06 Захід готує ЗСУ до ближніх контактних боїв, пише The New York Times, проаналізувавши постачання озброєння Україні. Так, у новому пакеті допомоги від США Київ отримає:

  • 40 бронетранспортерів, оснащених котками для розмінування,
  • легші гаубиці,
  • безвідкатні гармати з дальністю стрілянини в кілька сотень метрів,
  • ракетні установки з дальністю стрільби трохи більше 4,5 км.

В адміністрації президента США відзначають: нове озброєння має підвищити мобільність української армії на півдні.

11:34 Росіяни обстрілюють Дніпро, у місті лунають вибухи. Вже є факти падіння уламків ракет на приватні будинки.

10:56 Російські військові накопичують техніку на території Запорізької АЕС та збільшили кількість військових на станції, - повідомляє Енергоатом. Вчора до ремонтної зони станції окупанти додатково завезли два БТР та шiсть спецвантажiвок. Загалом на території станції тепер дислоковано понад 40 одиниць військової техніки.

10:22 Зеленський привітав українців з Днем державного прапора.

09:50 Президент Польщі Анджей Дуда приїхав в Україну. Він візьме участь у другому саміті Кримської платформи. Сьогодні, у День державного прапора України, відбудеться другий саміт "Кримської платформи", який цього року пройде в онлайн-форматі. З міркувань безпеки українська влада поки що не оприлюднила ні час початку заходу, ні точний список його учасників.

09:24 Storytel оголосив про остаточний вихід з Росії. Сервіс аудіокниг перестане працювати в країні з 1 жовтня 2022 року.

09:10 За даними ООН, майже третина українців залишила свої будинки після початку російського вторгнення. Це найбільша міграційна криза з кінця Другої світової війни. З кінця лютого до середини серпня було зареєстровано близько 10 млн перетинів кордону за напрямом з України до Європи. За той же період зафіксовано понад 4 млн перетинів кордону у зворотному напрямку - біженці повертаються додому. Частина українців опинилась у Росії чи переміщалася всередині України.

08:50 Ще 150 російських військових ліквідовано. Найбільших втрат ворог продовжує зазнавати на Донецькому напрямку.

08:22 Зранку 23 серпня мешканці Харкова повідомили про вибухи. Як розповів мер Ігор Терехов, ворог поцілив у приватний будинок в одному з районів міста. Загиблих або поранених немає.

07:51 На Дніпропетровщині у Зеленодольській громаді росіяни убили 45-річну жінку. Її чоловік поранений. Він у лікарні. Будинок родини понівечений. По Марганецькій громаді двічі стріляла російська важка артилерія. Туди прилетіли 13 снарядів. У Марганці постраждали двоє жінок - 61 та 63 років. Одна з них госпіталізована. Її стан медики оцінюють як середній.

07:33 Українські захисники відбили атаки противника на бахмутському, авдіївському та новопавлівському напрямках, повідомляє Генштаб.

На слобожанському напрямку ворог тримає раніше зайняті території та намагається покращити тактичне положення. В південній оперативній зоні окупанти зосереджені на утриманні позицій та недопущенні просування ЗСУ. Ворог займається відновленням втрат.

07:16 У оккупантов очередная "бавовна".

06:58 Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що заборонити в’їзд усім росіянам — це погана ідея.

"Ми повинні бути більш вибірковими. ЄС не повинен відкривати свої двері для олігархів, але певен, що є багато росіян, які хочуть втекти з країни, тому що вони не хочуть жити в цій ситуації", — заявив він.

06:47 Мапа бойових дій від американського Інституту вивчення війни.

06:47 Державний департамент США радить своїм громадянам залишити Україну. У відомстві заявляють, що Росія "нарощує сили" проти мирного населення. Повідомлення стало першим випадком з початку війни у лютому, коли США безпосередньо попередили, що цілями можуть бути цивільні та урядові споруди.