RU  UA

Газ, зерно та ядерна зброя: чому Путін підриває шантажем світову безпеку

Для президента Росії Володимира Путіна зернова угода є елементом шантажу світової продовольчої безпеки.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів експерт-міжнародник Євгеній Добряк.

Він зауважив, що глава Кремля розуміє те, що програє на всіх фронтах. В першу чергу, на геополітичному, на воєнному та на економічному фронті через санкції. Саме тому вдається до різного роду шантажу.

"Через це вони включили ще один режим шантажу, окрім ядерного шантажу у вигляді застосування ядерної зброї, а тепер і ЗАЄС, а також енергетичного шантажу ЄС стосовно газу, то вони відключили газ, то знову включили. Тепер зернова угода також стала елементом шантажу як підрив глобальної продовольчої безпеки", - зазначив експерт.

На його думку, підстав для перегляду зернової угоди немає. Головним посередником у цьому виступає Туреччина.

Українське зерно йде за програмою ООН, у першу чергу, в африканські країни, на Близький Схід, в деякі країни Південно-Східної Азії. Тоді як у ЄС зерно з українських портів не надходить, хіба що якась кількість збіжжя може поставлятися залізницею та автотранспортом.

"Всі вимоги, стосовно зернової угоди, Туреччина та Україна виконують без ніяких питань. Путіну немає за що зачепитися і він починає таким чином шантажувати цивілізований світ тим, що він може перервати цю угоду. Але це все пов'язане з тим, що Росія програє по усіх напрямках", - наголосив Євгеній Добряк.

Раніше ми писали про те, що ворожі обстріли Миколаївської області не дозволяють забезпечити безпеку кораблів із зерновими.