RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Україна отримує нові озброєння та тіснить ворога на півдні та сході: онлайн війни 20 вересня

Україна 209-й день від початку повномасштабного вторгнення військ РФ дає запеклу відсіч ворогові. Українська армія продовжує наступати на позиції окупантів на різних напрямках. На півдні російські підрозділи затиснуті між силами оборони України та правим берегом Дніпра. Деякі командири окупантів намагаються вийти на зв'язок із ЗСУ, щоб здатися в полон.

Захід продовжує постачання українським військовим різного озброєння. Зокрема Німеччина вже передала Україні обіцяні ракетні системи залпового вогню Mars II, а також бронетранспортери Dingo. Також ЗСУ можуть у майбутньому отримати сучасні американські танки.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 19 вересня


23:30 У Запоріжжі під час повітряної тривоги пролунали потужні вибухи

22:50 Звернення Володимира Путіна було записано і буде показано 21 вересня, коли «прокинеться Далекий Схід».

Про це повідомляє Forbes з посиланням на два джерела в Адміністрації президента РФ.

21:50 Загальної мобілізації в Росії не буде, - голова Комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов.

«Загальної мобілізації не буде. Про це не раз говорив і безпосередньо говорить президент устами свого прес-секретаря Дмитра Пєскова та багато інших політик федерального рівня. «Закон» не одно «мобілізація».

21:05 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів переговори з радником Президента США з національної безпеки Джейкобом Салліваном. Зокрема сторони обговорили продовження військової допомоги Україні.

20:36 Оперативне командування "Південь" повідомило, що 20 вересня:

  • орієнтовно о 17 годині на Херсонщині військовослужбовці зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" збили черговий російський штурмовик Су-25;
  • Перед цим орієнтовно о 16 годині на Миколаївщині збили ворожий дрон-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва, який російські окупанти маркують як "Герань-2".

Командування Півдня пояснило, що ворожий дрон – боєприпас, що барражує, вагою 200 кілограмів і розмахом крил у 2,5 метра.

19:44 США та Польща теж заявили, що не визнають референдуми на окупованих територіях

19:15 У передмісті Дніпра чули вибух

19:11 НАТО вважатиме нелегітимними "референдуми" про приєднання до Росії. Про це заявив Генсек альянсу Єнс Столтенберг.

19:00 Головне із вечірнього зведення Генштабу ЗСУ.

ЗСУ відбили атаки в районах населених пунктів Веселе, Курдюмівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Майорськ, Першотравневе, Мар'їнка та Новомихайлівка.

ЗС РФ за поточну добу завдали по території України 7 ракетних та 20 авіаційних ударів і здійснили понад 15 обстрілів із РСЗВ.

Російські війська вживають заходів для перегрупування своїх сил, постійно ведуть повітряну розвідку.

18:45 Внаслідок ракетного обстрілу села Грушівка Куп'янського району, 2 особи загинули. Поранення отримали 9 мирних мешканців, серед яких 4 дітей. Про це повідомив губернатор Харківської області Олег Синєгубов.

18:00 Звернення Путіна вийде близько 20:00. Одразу за ним, можливо, виступить Шойгу, повідомляють російські ЗМІ.

17:26 Французька сторона терміново запросила телефонну розмову між Путіним та Макроном, повідомляють місцеві ЗМІ.

17:08 Увечері до громадян РФ звернеться не лише Путін, а й, можливо, міністр оборони РФ Сергій Шойгу, - пишуть російські ЗМІ.

15:25 "Референдум" щодо входження Херсонської області до складу Росії рашисти також призначили на 23 - 27 вересня.

15:07 Ватажок ДНР Пушилін також підписав папірець про проведення псевдореферендуму з 23 по 27 вересня.

14:27 В окупованій Луганській області заявили, що "референдум" про входження ЛНР до складу Росії відбудеться з 23 по 27 вересня.

13:55 У лісосмузі поблизу села Мироцьке у Бучанському районі тіла двох закатованих окупантами чоловіків знайшли на позиціях армії РФ. В одній із ям поруч із бліндажами знаходилося тіло чоловіка зі зв'язаними руками, з натягнутою на обличчя шапкою та зав'язаним на шиї скотчем. Другий убитий був одягнений у флісову кофту кольору хакі із шевронами Національної академії СБУ.

13:43 Євросоюз вимагає від Росії негайного виведення військ із Запорізької АЕС, заявив представник ЄС Жозеп Боррель.

13:31 У Мелітополі рашисти загнали колаборантів на з'їзд, на якому обговорять питання проведення у Запорізькій області "референдуму" про приєднання до РФ.

13:08 Командування російського чорноморського флоту, ймовірно, передислокувало підводні човни класу Kilo із Севастопольського порту до Новоросійська в Краснодарському краї на півдні Росії, - повідомляє британська розвідка.

12:58 Великобританія має намір виділити Україні наступного року військову допомогу на 2,6 мільярда доларів.

12:51 Відбулася ще одна передача тіл загиблих військових. Україна повернула тіла 25 полеглих захисників. Загалом Україна за часи повномасштабної війни повернула тіла близько 600 загиблих.

12:19 Так виглядає вокзал у Козачій Лопані після того, як там пожили окупанти.

12:15 Так звана "Херсонська громадська рада" звернулася з проханням провести "референдум" про входження до складу РФ.

11:37 Тема війни Росії проти України буде важким тлом для майбутнього саміту ООН, а також у ході паралельних заходів протягом усього тижня, пише WP. Зеленський звернеться на саміті ООН. Попередньо планується, що український лідер виступить у частині розкладу, в якому також анонсовано звернення президентів Індонезії та Малаві.

11:12 Вночі рашисти завдали удару Бахмуту. Зруйновано житловий будинок. За попередньою інформацією під завалами можуть перебувати двоє людей.

10:52 Міноборони України уклало всі необхідні контракти щодо постачання зимового одягу для ЗСУ. Як повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр, партії постачання зимового одягу з наступного тижня суттєво збільшаться.

10:33 Село-примара. Вдома розбиті, дороги усіяні величезними вирвами і всюди розкидані речі російських загарбників. Так виглядає село Богородичне Донецької області, яке нещодавно звільнене підрозділами Десантно-штурмових військ ЗСУ. Російські окупанти тривалий час проживали у монастирі. По церковних будівлях було завдано удару противникам вже після того, як українські воїни взяли село під свій контроль і провели зачистку від загарбників.

10:10 44-а артбригада імені гетьмана Данила Апостола палить окупантів разом із технікою.

09:31 Рашист на Херсонському напрямку повідомляє дружину про прорив українських військ.

09:04 Кількість убитих окупантів наближається до 55 000.

08:55 У Мелітополі пролунали два гучні вибухи.

08:44 У рашистів паніка з приводу контрнаступу у бік Лимана.

08:16 США вже готові постачати Україні сучасні танки, проте для цього ми маємо довести, що зможемо їх утримувати. Пентагон каже, що зараз Україна отримувала лише радянські танки. Водночас отримання сучасних танків потребує належних умов утримання. У США запевняють, що рішення про передачу танків "вже на столі", проте Україна отримає їх, щойно доведе, що зможе їх утримати та обслуговувати.

07:52 За ніч росіяни накрили "Градами" та важкою артилерією три громади - Нікопольську, Марганецьку та Червоногригорівську, - повідомляє голова Дніпропетровської ОДА Резніченко. Ворог вдарив по них 5 разів. Випустив на міста та села понад сто снарядів. Люди не постраждали.

07:23 У Чорному морі ворог тримає в бойовій готовності 3 ракетоносія. Загальний залп – 24 "калібри".

07:05 Біля Сватового підрозділи Сил оборони завдали удару за місцем зосередження живої сили ворога. Відомо, що 70% особового складу, що знаходився там, загинули.

06:59 Після звільнення Ізюма там виявили понад 400 могил загиблих – мирних мешканців та військових. Усіх цих людей російські загарбники спочатку не дозволяли ховати, запевняючи, що самі цим займатимуться. У результаті з квітня вулиці міста були буквально усіяні трупами. Наприклад, під час удару по двох будинках загинули 114 мирних жителів. Про це розповів співробітник ритуальної компанії.

06:54 Оновлена карта боїв. ЗСУ продовжили наступ у районі Лимана та відбили Ярову.

06:54 Ердоган заявив, що Україна та Росія змогли домовитися про обмін 200 військовополонених.