RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Удари по Запоріжжю та нова військова допомога Україні: хроніка війни 15 жовтня

Українські військові вже 234-й день протистоять повномасштабному вторгненню Росії та ведуть кровопролитні бої з окупантами. На сьогодні в Україні ліквідовано понад 64 тисячі рашистів.

РФ, як і раніше, продовжує вбивати мирних українців та знищувати інфраструктуру міст. Вночі та вранці Запоріжжя знову було під обстрілами російських окупантів

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 14 жовтня


23:54 В іранській столиці палає в'язниця, де утримуються політичні в'язні.

23:28 В окупованому Мелітополі Запорізької області чути вибухи.

23:09 Міністерство оборони України показало відео з позицій ЗСУ під Бахмутом Донецької області. Наші захисники кілька місяців тримають цей район під шквальним вогнем російських окупантів.

22:35 За офіційними даними міноборони Росії, внаслідок стрілянини на території військової частини під Білгородом 11 людей загинули, ще 15 отримали поранення. У відомстві заявили, що двоє громадян однієї з країн СНД (імовірніше, Таджикистану) під час заняття зі стрільби на полігоні відкрили вогонь по товаришах по службі.

За попередньою інформацією, це сталося на полігоні біля населеного пункту Валуйки, що поряд із українським кордоном. Також з'явилися дані про те, що кількість загиблих збільшилась до 22 осіб.

21:49 У Білгородській області Росії невідомий відкрив стрілянину на території однієї з військових частин - є загиблі та поранені. Про це повідомив Telegram-канал Baza.

21:21 Американський підприємець Ілон Маск написав у Twitter, що продовжить безкоштовно обслуговувати Starlink в Україні, незважаючи "на втрату грошей".

20:37 У Мережі з'явилися кадри ймовірної лінії оборони російських окупантів на Луганщині - вона складається з траншей та бетонних пірамід.

19:40 Російський бойовик Ігор Гіркін вирушив на фронт.

19:07 "Частково мобілізованим" росіянам нерідко доводиться воювати у цивільному одязі. Про це йдеться у зведенні Генерального штабу Збройних сил України за вечір 15 жовтня.

18:25 У Росії повістки на фронт приходять навіть тим, кому вже за 70 років.

18:04 Окупанти складають списки "нелояльних" мирних мешканців у Бердянську – Центр національного опору Сил спеціальних операцій ЗСУ.

17:07 Росія замовила у Ірану дрони-камікадзе "Аrash-2" ("Араш"). Вони мають більші боєголовки у порівнянні з "Шахид-136", ймовірна дальність польоту - 1700 км.

16:09 В окупованому Севастополі пролунало кілька вибухів. За словами т.зв. "губернатора" Развожаєва, це "працює ППО у тренувальному режимі".

15:25 У Білгороді після "прильоту" горить нафтобаза.

15:08 Німеччина надала Україні 16 танкових мостоукладальників Biber. Крім того, Німеччина поставила Україні 10 понтонно-мостових машин. Минулого тижня Україна також отримала 16 самохідних артилерійських установок Zuzanna. Дальність стрільби 155-мм артилерійських знарядь сягає 41 км.

14:45 У Білгородській області знову гучно.

14:37 У Криму працює ППО у Севастополі, Новофедорівці та Саках. Окупанти відзначають поступ ЗСУ на Херсонському напрямку.

14:23 Путін оголосив, що “часткова” мобілізація в РФ завершиться “приблизно через два тижні”, щоб полегшити бюрократичну роботу під час звичайного осіннього циклу призову, який розпочнеться 1 листопада. Путін наказав призвати на осінній цикл 120 тисяч чоловіків, що на 7 тисяч менше, ніж восени 2021 року.

14:12 Зеленський вручив Бойові прапори підрозділам Сил територіальної оборони ЗСУ, які беруть участь у бойових діях.

13:29 Офіс Зеленського закликав економити електрику через серйозні пошкодження інфраструктури Київ, Київську, Житомирську, Черкаську та Чернігівську області.

13:11 На територію Росії з Херсонської області вивезли кілька тисяч дітей. Щодня з Херсонщини вивозять по 500 людей, їх розміщують в різних регіонах Росії, заявив віцепрем'єр РФ Хуснуллін.

13:09 У Приморському краю РФ знайдений мертвим військовий комісар Партизанського та Лазівського районів Роман Малик. За офіційною версією, у нього зупинилося серце, але є інформація і про ознаки самогубства на тілі. Тіло Малика, учасника воєнної кампанії у Чечні, було знайдено пізно ввечері у п'ятницю на вулиці. Своєю чергою, Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що військовий комісар повісився.

12:55 Внаслідок обстрілів Нікополя семеро людей отримали травми.

12:20 До Білорусі прибули перші ешелони з російськими військовослужбовцями. У країні буде розгорнуто об'єднане угруповання російських та білоруських військ "для забезпечення паритету в галузі військової безпеки та підтримки миру в Республіці Білорусь".

12:01 А ось так росіяни здаються в полон на Херсонщині.

11:52 На Херсонщині ідуть бої.

11:35 Генсек ООН закликав РФ надати Міжнародному комітету Червоного Хреста повний доступ до всіх військовополонених.

11:25 Маск заявив Росія намагається вбити Starlink:

"Starlink - єдина система зв'язку, яка все ще працює на фронті - всі інші мертві. Росія активно намагається вбити Starlink. Для захисту SpaceX направила величезні ресурси. Попри це, Starlink все одно може загинути".

10:50 ЗСУ з початку доби "приземлили" ударний вертоліт окупантів і знищили 6 дронів Shahed-136. Іранські безпілотники збивали на півдні та сході нашої країни.

10:22 Смертність серед російських тяжко поранених перевищує 50% через низьку якість медичної допомоги та відмову командування російських окупаційних військ евакуйовувати тяжко поранених на територію Росії,- повідомляє Генштаб ЗСУ.

10:03 Укренерго повідомляє, що у Києві та області можливі аварійні відключення електроенергії у зв'язку з ранковим ракетним ударом по об'єкту інфраструктури і відновлювальними роботами.

09:35 Ще трішки, і буде вже 65000 ліквідованих рашистів.

09:30 Вчора ввечері в Мелітополі було гучно в районі аеродрому. Пролунали 4 потужні вибухи з подальшою детонацією. За попередніми даними вкотре вибухнула ворожа військова база, яку окупанти безуспішно намагаються відновити. Після черги вибухів російські військові вивозили звідти ліквідовану техніку.

09:11 З ранкового зведення британської розвідки:

За останні два тижні в Україну було перекинуто мобілізованих росіян. Їхній середній рівень екіпірування майже напевно нижчий, ніж і без того мізерне забезпечення раніше розгорнутих військ.

Багатьом резервістам, ймовірно, доведеться купувати власні бронежилети, наприклад, бронежилет 6Б45, який має бути виданий стройовим підрозділам у рамках програми екіпірування "Ратник". Цей жилет продається в російських інтернет-магазинах за ціною 40 000 рублів (приблизно 640 доларів) порівняно з приблизно 12 000 рублів (приблизно 190 доларів) у квітні.

2020 року російська влада оголосила, що російським військовим було поставлено 300 000 комплектів бронежилетів "Ратник", цього достатньо для оснащення сил, дислокованих нині в Україні. Повсюдна корупція та погана логістика залишаються основними причинами невдач Росії в Україні.

09:02 Військовослужбовець РФ на Херсонському напрямку із захопленням розповідає про роботу українських аеророзвідників і артилеристів.

08:30 У Пінську, що за 23 км до кордону з Рівненщиною, фіксують рух великої колони з БТР 82-а.

08:06 На Київщині — ракетний удар по одній з громад області. Це підтвердив голова ОВА.

07:45 Вночі над Дніпропетровською областю було збито 5 дронів-камікадзе.

07:39 Оновлена карта боїв у районі Сватова.

07:36 Пентагон опублікував перелік позицій, що увійшли до нового пакету американської військової допомоги Україні, про виділення якого оголосив президент США Джо Байден. До зазначеного пакета на $725 млн увійшли:

  • Броньовані позашляховики Humvee — 200 од;
  • Артилерійські снаряди калібрів 155 мм — 23 тис. од.
  • Високоточні артилерійські снаряди — 500 од.
  • Протитанкові системи — 5 тис од;
  • Протирадіолокаційні ракети HARM;
  • Додаткові набої для реактивних систем залпового вогню HIMARS;
  • Стрілецька зброя;
  • Медикаменти.

07:30 Під час атаки Запоріжжя дронами-камікадзе постраждали об'єкти інфраструктури. На місці сталася пожежа. Інформація щодо постраждалих уточнюється.


07:30 Західні посадовці почали таємно розробляти плани для запобігання паніці й хаосу в разі, якщо Росія все ж вирішить застосувати ядерну зброю в Україні або біля неї. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на західного високопосадовця. Він підкреслив, що Захід досі вважає ядерну кризу вкрай малоймовірною, але західні держави вирішили переглянути плани з надання надзвичайної допомоги та підтримки населенню, яке боїться ядерної ескалації.