RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Їх вважали загиблими: Лубинець розповів про долю 23 українців

Як і анонсував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець, у Туреччині пройшла зустріч з російською колегою Тетяною Москальковою, на якій обговорювалося широке коло питань, пов'язаних, насамперед, із захистом цивільних осіб і де російська сторона спростувала загибель 23 українців, яких до цього вважали загиблими.

Про це розповів Дмитро Лубинець.

Омбудсмен зазначив, що під час третього раунду переговорів з Уповноваженим з прав людини РФ Тетяною Москальковою російська сторона підтвердила живими 23 особи, які вважалися загиблими.

Читайте також: Україна повернула з російського полону 50 бійців

Також обговорювали питання цивільних людей, які фактично з 2014 року перебувають у полоні в РФ. "У нас є список людей, які з 2014-го у полоні, є список "полонених Кремля" - 158 громадян України, більша частина з яких це представники кримськотатарського народу", - зазначив омбудсмен.

Лубинець зазначив, що російська сторона, мабуть, уперше приїхала із пропозиціями. За його словами, "прориву" немає, проте принаймні пішла технічна робота щодо обміну списками та надання інформації, де ці люди перебувають, у якому вони стані. Також обговорили різні варіанти їхнього повернення.

Сама ж Москалькова була більш стримана і зазначила, що під час переговорів з омбудсменом України було підбито підсумки роботи щодо взаємного надання допомоги цивільним особам, у тому числі щодо встановлення місцезнаходження та возз'єднання сімей.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія тримає в полоні понад 3 тисячі українців.