RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Обговорили план наступу: що відомо про таємний візит до Києва директора ЦРУ

На початку червня директор ЦРУ Вільям Бернс таємно відвідав Київ, де українська влада розповіла про амбітні українські цілі - звільнити окуповані території і влаштувати переговори з Москвою про припинення вогню до кінця року.

Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на джерела.

Зазначається, що Бернс у Києві зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським та вищим керівництвом української розвідки. Візит відбувся у критичний момент війни, коли українські військові зусилля спрямовані на отримання переваги в довгоочікуваному контрнаступі. На той момент більшість штурмових бригад, підготовлених і оснащених на Заході, ще не були повністю розгорнуті.

"Директор Бернс нещодавно відвідав Україну, як він робить це регулярно з початку російської агресії понад рік тому", - сказав американський чиновник на умовах анонімності.

Читайте також: Bradley, ракети для HIMARS і багато іншого: США оголосила зміст нового пакету військової допомоги Україні

Його метою було підтвердити прихильність адміністрації президента США Джо Байдена до обміну розвідувальними даними, які допоможуть Україні захистити себе.

Українські посадовці виступали публічно з розчаруванням щодо критики темпів контрнаступу. Однак, в приватних розмовах військові планувальники в Києві висловили свою впевненість Бернсу у тому, що вони мають намір значно розширити контроль над окупованими територіями до осені. Зокрема планується перемістити артилерію та ракетні системи до лінії розмежування з Кримом, продовжити рух на сході України, а потім розпочати переговори з Москвою. Ці переговори стануть першими після зриву перемовин у березні минулого року.

"Росія піде на переговори лише тоді, коли відчує загрозу", - сказав один високопоставлений український чиновник.

Варто зазначити, що поїздка Бернса відбулася перед самим заколотом ватажка вагнерівців Євгена Пригожина проти російського оборонного відомства. Хоча американська розвідка в середині червня попереджала про можливий збройний напад, ці дані не були обговорені під час зустрічей з президентом Зеленським та іншими українськими чиновниками.

Раніше ми писали, що США на даному етапі не вважають "неминучим" загрозу підриву російськими військами Запорізької АЕС.

  • Вас може зацікавити:

Коли винищувачі F-16 будуть в Україні: союзники назвали дату

Тероборона ЗСУ співпрацюватиме зі США: американські партнери візьмуть на себе низку питань

США можуть передати Україні снаряди зі збідненим ураном: що відомо про зброю