RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Хороший знак для України: названо найвпливовішу людину в Європі

Лідера польської коаліції Дональда Туска, який розкритикував уряд Польщі через ситуацію на кордоні, визнали найвпливовішою людиною Європи за версією видання Politico.

Про це інформує Politico.

Варто зазначити, що саме його коаліція перемогла на парламентських виборах.

В рейтингу вказано, що після восьми років правління партією "Право і справедливість" у Польщі під керівництвом давнього суперника Дональда Туска, Ярослава Качинського, "вітер змін віє знову".

"Це шматочок надії для центристів по всьому континенту, які у відчаї спостерігали, як популістські сили перейшли з маргіналів до уряду", — йдеться у повідомленні.

Якщо Туск переможе на виборах та стане новим прем'єр-міністром Польщі відносини Варшави та ЄС, зокрема Німеччиною і Францією, мають покращитися, на конфронтацію з якими активно йшла польська виконавча влада на чолі з Матеушем Моравецьким. З полегшенням зможе зітхнути й Україна.

"Хоча Варшава рішуче підтримувала Україну протягом останніх двох років війни, останніми місяцями напруженість навколо українського сільськогосподарського експорту досягла піка. Туск закликав до непохитної підтримки Києва", – зазначається у матеріалі.

Читайте також: Польські перевізники погрожують блокувати кордон: Україна направила Польщі ноту протесту

При цьому зазначається, що відразу змінити Польщу не під силу Туску, оскільки за вісім років при владі партія ПіС змогла значно зміцнитися, а чинний президент Анджей Дуда є соратником Качинського.

Нагадаємо, лідер "Громадянської коаліції" Польщі Дональд Туск звинуватив уряд у бездіяльності у ситуації з блокадою прикордонних пунктів пропуску на кордоні з Україною.

На зауваження журналістів про те, що його уряду доведеться зіткнутися з цією проблемою через два тижні, він відповів, що розв'язуватиме цю проблему "не через два тижні".

Коментуючи призначення нового уряду прем'єр-міністра Матеуша Моравецького, він сказав, що "оскільки вони удають, що призначили справжній уряд, то вони могли б і удати й те, що займаються реальними проблемами".

Туск також наголосив, що "з Україною треба жити у дружбі, підтримці, але водночас не нехтувати польськими інтересами".

Раніше ми писали, що польська влада висунула вимоги до України через блокування кордону.

  • Вас може зацікавити:

Страйк на кордонах: скільки втратить економіка України та що обіцяють заблокованим водіям

Блокада кордону з Україною: депутат від партії Туска підтримував страйкарів

Блокада польського кордону: у чергах помер ще один українець