RU  UA

Є дві причини: чому Угорщина блокує перемовини щодо вступу України до ЄС

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан блокує перемовини щодо вступу України до Європейського Союзу через два ключові фактори - шантаж задля дотацій від ЄС та підігравання Росії.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів голова угорської громади Києва Тібор Томпа.

Читайте також: Орбан цинічно висловився про війну в Україні: що сказав прем'єр Угорщини

Він зазначив, що на сайті угорського парламенту розміщено проєкт рішення щодо того, що Україна не готова до переговорів щодо вступу до ЄС, і що вони "становлять загрозу для угорського суверенітету". Однак, є надія на переговори президента Франції Емманюеля Макрона з прем'єром Угорщини, якого запросили на зустріч у Париж цього тижня.

"Наша надія - на сильні країни ЄС, зокрема на переговори Орбана і Макрона, які мають відбутися днями. Навіть коригування освітнього закону вже нічого в позиції Угорщини не змінить. Причини не в цьому. Перша: Орбан таким чином шантажує Україною Європу, вимагаючи дотацій від ЄС. А друга - це рука Кремля. Основні методи дії Орбана - шантаж, залякування і маніпуляції. Як результат, в Європі вже йдуть розмови щодо того, що Угорщину можна позбавити голосу через порушення засад демократії. Сподіваюся, Німеччина і Франція таки дотиснуть Орбана", - пояснив голова угорської громади.

Він зауважив, що у Франції є величезний козир: Угорщина дуже енергетично залежна від Росії, хотіла будувати у себе АЕС Пахш-2 за допомогою РФ, проте електроніку для цього проєкту виробляють у Франції. Саме це може стати предметом тиску з боку цієї країни.

"Росія має важелі тиску на Угорщину. Свого часу Орбана викликали на Луб'янку і показували йому компромат на нього, що він був агентом угорського КГБ. Крім того, Росія дуже сильно тисне на Угорщину газом і нафтою. Сьогодні це єдина країна Європи, яка абсолютно не диверсифікувала своє енергопостачання", - додав Тібор Томпа.

Також ми писали, що у Європейському Союзі можуть перенести ухвалення рішення про старт переговорів Україною щодо вступу, запланованого на кінець 2023 року.

  • Вас також може зацікавити:

Орбану загрожують заблокувати європейські перспективи України: які претензії висувають

Жодних переговорів: Орбан зробив антиукраїнську заяву про членство в ЄС

ЄС виділив майже млрд євро Угорщини: куди підуть гроші