RU  UA

Польща буде сильним гравцем? Експерт озвучив програму Туска щодо України і світу

Новий польський прем'єр-міністр Дональд Туск оприлюднив програму уряду, згідно з якою Польща має стати сильним гравцем у Європейському Союзі у питанні підтримки України.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів директор програми Школи Міністрів Київської школи Державного управління, колишній член уряду Польщі Пьотр Кульпа.

Читайте також: Назад у майбутнє? Чого чекати від нового прем'єра Польщі

"Дональд Туск стане прем’єром завтра. Сьогодні він представив свою програму, згідно з якою Польща стане сильним гравцем в ЄС щодо підтримки України. При цьому не виключається відверта розмова про існуючі проблеми і про пошук рішень, які враховують всі інтереси. Президент докладав максимальних зусиль для збереження старої системи влади. Проте коаліцію було сформовано", - зазначив він.

За словами експерта, уряд Туска має намір зайнятися зміцненням ліберальної демократії, на відміну від попереднього уряду. Саме обмеження демократії при попередньому уряді призвели до того, що Польща опинилася фактично під санкціями Євросоюзу, прямуючи до режиму, аналогічного Угорщині. Також вважається, що Туск знайде хороший контакт з урядом Сполучених Штатів, вважає він.

"Вплив Туска на Орбана (прем'єр Угорщини Віктор Орбан, - Апостроф) дуже обмежений, оскільки Орбан дуже сильно пов’язаний з Росією. Правда, тепер уряд Польщі вже не буде блокувати санкції проти Угорщини, як він це робив раніше. Проте Угорщині можуть надалі допомагати Словаччина і Австрія", - додав Пьотр Кульпа.

Нагадаємо, новий прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його уряд вимагатиме повної мобілізації Заходу для допомоги Україні у війні проти агресора.

  • Вас також може зацікавити:

Стирчать вуха Москви: як польські страйкарі працюють на ворога України

Наша відповідь польським страйкарям: водії фур знайшли відмінний спосіб перетнути кордон, відео

Привіт польським страйкарям: в "Укрзалізниці" розкрили деталі історичного рейсу з вантажівками, відео