RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

У Фінляндії обрано нового президента: хто він і що говорив про Україну

За результатами другого туру президентських виборів Фінляндії переміг 55-річний Александр Стубб.

Про це повідомляє фінське видання Yle.

Читайте також: Конфлікт з РФ може тривати десятиліттями: Столтенберг звернувся до союзників з важливою заявою

Другий тур виборів відбувся у неділю, 11 лютого. У підсумку Александр Стубб набрав 51,6% голосів, отримавши перемогу з невеликим відривом. Другим кандидатом на президентський пост був колишній глава МЗС Пекка Олаві Хаавісто, що отримав підтримку 48,4% виборців. Різниця склала менш ніж 99 тис. голосів.

Відтак Стубб складе присягу президента Фінляндії 1 березня 2024 року.

Президент Володимир Зеленський вже привітав новообраного колегу у себе в Twitter.

"Я ціную його тверду підтримку України. Україна та Фінляндія, солідарні з іншими партнерами, зміцнюють безпеку всієї Європи та кожної держави на нашому континенті. Я з нетерпінням чекаю розвитку наших відносин і нашого спільного бачення вільної, єдиної та добре захищеної Європи", – зазначив Володимир Зеленський.

Александр Стубб та ставлення до України

Варто зазначити, що новий президент Фінляндії демонструє активну підтримку України. Він переконаний, що Київ не має йти на територіальні поступки Росії.

Перед початком виборів Стубб заявив, що вторгнення РФ в Україну переконало його повернутися у фінську політику та зробити внесок у зусилля Європи для протистояння Кремлю.

"З політичної точки зору, не буде жодних стосунків із президентом Росії чи російським політичним керівництвом, доки вони не припинять війну в Україні", – сказав Стубб у бесіді з журналістами під час передвиборчої кампанії.

Стубб категорично не згоден, що Україна має віддати принаймні частину своєї землі задля миру з росією. Водночас він повністю підтримує вступ України до ЄС і планує активно сприяти цьому процесу.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" вже розповідав про новий можливий курс постачання зброї Україні, яким може скористатись НАТО.

  • Вас також може зацікавити:

Трамп підтримає Росію у разі війни з НАТО: в Альянсі жорстко відповіли

НАТО розшириться: так званий союзник Кремля "встромив ножа" Путіну

В НАТО презентували нову військову стратегію, що передбачає членство України