RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Замороження війни в Україні: яка була реакція США на пропозицію Путіна

Президент Росії Володимир Путін пропонував припинити бойові дії в Україні та заморозити війну, але ця пропозиція була відкинута Сполученими Штатами.

Про це пише "Reuters" із посиланням декілька російських джерел.

Російські джерела запевняють, що наприкінці 2023 року посередники неофіційно зустрічалися в Туреччині з ініціативи Росії, але контакти ні до чого не призвели.

Читайте: "Путін буде йти до кінця": Ілон Маск закликав провалити голосування за допомогу Україні

Згідно з інформацією російських джерел, сигнал Путіна був переданий до Вашингтона, де зустрілися радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван, директор Центрального розвідувального управління Білл Бернс і держсекретар США Ентоні Блінкен.

Ідея полягала в тому, що Салліван поговорить з радником Путіна з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим і визначить подальші кроки.

У січні ж, коли пролунав дзвінок, Салліван сказав Ушакову, що Вашингтон готовий обговорювати інші аспекти відносин, але не буде говорити про припинення вогню без України.

Водночас американський чиновник відмовився повідомити будь-які подробиці ймовірних дзвінків Саллівана, а також про те, чи відбулася така розмова з Ушаковим.

За словами російських джерел, Путін через посередників, у тому числі через арабських партнерів Москви на Близькому Сході, надсилав сигнали Вашингтону, що він готовий розглянути питання про припинення вогню в Україні. Путін пропонував заморозити конфлікт на чинних лініях і не бажав поступатися жодною українською територією, контрольованою Росією.

"Контакти з американцями закінчилися нічим", – повідомило російське джерело, обізнане з переговорами наприкінці 2023-го – на початку 2024 року.

Інше російське джерело, знайоме з цими контактами, розповіло, що американці через посередників заявили Москві, що не обговорюватимуть можливе припинення вогню без участі України, і тому контакти закінчилися невдачею.

Ще одне джерело повідомило, що з американцями "все розвалилося", оскільки США не хотіли тиснути на Україну.

Одне з російських джерел висловило розчарування Сполученими Штатами через наполягання Вашингтона не підштовхувати Україну до переговорів.

"Путін сказав: "Я знав, що вони нічого не зроблять", – повідомило інше російське джерело. Ця людина додала: "Вони відрубали корінь контактів, на створення яких пішло два місяці".

Ще одне російське джерело припустило, що США не повірили в щирість Путіна. "Американці не вірили, що Путін був щирим щодо припинення вогню – але він був і є. Він готовий обговорювати припинення вогню. Але так само Путін готовий воювати стільки, скільки буде потрібно – і Росія може воювати стільки, скільки буде потрібно", – заявило російське джерело.

За словами російських джерел, у Москві не бачать сенсу в подальших контактах зі Вашингтоном з цього питання, тому війна продовжуватиметься.

Американський чиновник на умовах анонімності заявив, що США не ведуть жодних переговорів з Росією по закритих каналах і що Вашингтон був послідовним у тому, щоб не діяти за спиною України.

Американський урядовець сказав, що неофіційні розмови між росіянами поза урядом, як видається, мали місце, але Сполучені Штати не були в них залучені.

Цей співрозмовник також відзначив, що позиція Путіна щодо утримання територій України не змінилася, але в Москві розчаровані тим, що Вашингтон це не приймає.

Кремль, Білий дім, Державний департамент та Центральне розвідувальне управління відмовилися від коментарів.

Нагадаємо, американський інженер-мільярдер Ілон Маск висміяв "історичні відступи" Володимира Путіна під час інтерв'ю американському пропагандисту Такеру Кларксону.

  • Читайте також:

Путін дав Карлсону антиукраїнське інтерв'ю: головні тези

Конфлікт з РФ може тривати десятиліттями: Столтенберг звернувся до союзників з важливою заявою

Листи Чінгісхана будуть? Екс-президент Монголії показав Путіну, кому належали російські землі