RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

"Поляки мають право на протест": Дуда прокоментував блокаду кордону і розсипане українське зерно

Польські фермери мають право на протест, оскільки вони бояться за своє існування, якому нібито загрожує українська продукція.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда.

За його словами, влада не має відношення до того, що відбувається на кордоні, але наголосив, що не дати дозволу на проведення протестів незалежним профспілкам, які зобов'язані захищати своїх членів, влада не могла, бо інакше порушила б "демократичні принципи".

Читайте: Проблема зникне вже сьогодні: Туск анонсував розблокування військових та гуманітарних вантажів на кордоні

Він наголосив, що протести стали рішенням, прийнятим фермерами та фермерськими організаціями. "І якщо це законно, влада не може не дати дозволу на протести. Оскільки, якщо не зробить цього, то організатор звернеться до суду – і тоді рішення влади буде скасовано судом на тій підставі, що право на протест гарантоване законом та конституцією", – розповів Дуда.

Водночас президент небагатослівно висловив жаль з приводу того, що фермери, які блокують кордон, завдають шкоду транспорту з українським зерном. "Мені шкода, що відбулися такі ситуації", – сказав він.

Він вважає, що протести на кордоні є результатом "конфлікту інтересів" між польськими фермерами та виробниками сільської продукції в Україні. За його словами, поляки побоюються за власне існування, бо коли ціна різко падає через появу іншої продукції, це, за його словами, стає "величезною проблемою національного масштабу".

"У них теж є кредити, які мають повертати. Вони мають сім'ї, які потрібно утримувати. Вони несуть витрати на виробництво", – виступив Дуда адвокатом фермерів.

Нагадаємо, що український уряд намагається послабити напругу у відношеннях з Польщею, проте Варшава має дивну позицію щодо цього.

  • Читайте також:

Блокада кордону: в Україні знайшли, як гідно відповісти польським фермерам, відео

Як поляки оцінюють загрозу вторгнення Росії до Польщі: результати опитування

Путін аплодує: в Польщі вийшли на протести з закликами "Ні НАТО", відео