RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чехія закупить для України ще більше боєприпасів: скільки країн вже приєднались до ініціативи

Уряд Чехії схвалив внесок країн, які не входять до ЄС, в ініціативу із закупівлі боєприпасів для Збройних Сил України. Наразі до проекту приєдналися вже 20 країн.

Про це пише видання Ceske Noviny.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала після засідання уряду подякував країнам, які приєдналися до плану закупівель снарядів, але не назвав суму, яка закумулювалася завдяки ініціативі.

Читайте: Чеська ініціатива: перша партія з 800 тисяч снарядів вже в Україні

За його словами, боєприпаси прибуватимуть в Україну протягом тижнів-місяців, й це вже зараз впливає на ситуацію на полі бою.

Водночас у МЗС заявили, що кількість артилерійських боєприпасів, які можуть допомогти Україні, "не обмежена". Спочатку план передбачав закупівлю "лише" 800 тисяч артилерійських снарядів, але, як заявив міністр закордонних справ Ян Ліпавський, кількість доставлених боєприпасів могла збільшитися майже вдвічі.

"Той факт, що ініціатива зараз настільки широка, пояснюється тим, що це єдиний спосіб забезпечити Україну боєприпасами, необхідними їй для сміливої оборони", - сказав Фіала, підкресливши, що ініціатива покликана подолати критичний дефіцит боєприпасів до 2025 року, коли в Євросоюзі вже будуть достатні потужності для власного виробництва.

Сьогодні до ініціативи доєдналася Португалія, заявивши, що внесе сто мільйонів євро. Раніше Міноборони Чехії уклало відповідні меморандуми з Данією, Канадою та Латвією. Окрім того, Прага планує підписати документ з Норвегією та Нідерландами.

"Створення міцної договірної бази з партнерами в рамках ініціативи забезпечує міцне підґрунтя для поточних зусиль із постачання боєприпасів в Україну. Це також дасть змогу створити іншу форму співпраці з чеською оборонною промисловістю. Саме тому ми також укладаємо меморандуми про співпрацю з країнами, які висловили зацікавленість у приєднанні до нашої ініціативи", - сказала міністр оборони країни Яна Чернохова.

Яна ЧерноховаФото: Jana Černochová

У оборонному відомстві наголошують, що в основі зусиль з надання допомоги Україні зброєю від самого початку лежить обачність, завдяки чому Чехії довіряють партнери в усьому світі. За даними відомства, їм "вдалося побудувати ефективну систему, що спирається на надійні джерела".

Нагадаємо, раніше ми писали, що Польща подвоїть внесок у чеську ініціативу щодо закупівлі артилерійських снарядів для України.

  • Читайте також:

Норвегія закупить снаряди для України на €140 млн: названо обсяг партії

Шукати боєприпаси скрізь: Макрон підтримав чеський план постачання Україні боєприпасів

Сім країн Європи замовили снаряди для України: який механізм використовувався